Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 31 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is het belangrijkste verschil tussen Kundalini yoga en Hatha yoga

Kundalini yoga kan een intense energie in je lichaam opwekken. Je beweegt je lichaam en opent je chakra’s. Wat houdt deze yogavorm in en wat is het verschil met andere soorten yoga?

Kundalini is een spirituele energie die je in een hogere staat van bewustzijn kan brengen. In dit artikel bespreken we wat dat precies inhoudt en voor wie deze vorm geschikt is.

Kundalini yoga: de energie ervaren door je lijf

Kundalini Yoga is een vorm van yoga waarbij er veel energie vrijkomt in je lichaam. Die energie komt vrij doordat je met behulp van oefeningen je chakra’s opent.

Chakra’s en Kundalini energie

Chakra’s kun je zien als energiezones die zorgen voor een goede balans van energiestromen in je lichaam. Ze zitten rondom je wervelkolom: de centrale plek van het zenuwstelsel. Door het openen van je chakra’s komt er veel energie vrij die door je zenuwbanen getransporteerd kunnen worden.

In je chakra’s ligt dus ook wel energie opgeslagen: deze energie heet Kundalini energie. Het doel van deze yogavorm, is om de Kundalini energie van de lagere chakra’s naar de hogere chakra’s te laten stromen.

Ter hoogte van je stuitbeen ligt namelijk je eerste chakra. De Kundalini energie die hierin is opgeslagen, kun je symbolisch zien als een opgerolde, slapende slang die staat voor je bewustzijn. Als de slang ontwaakt, beweegt hij zich via de chakra’s naar boven om je daar in een staat van liefde en verbondenheid te brengen. Kundalini yoga zorgt ervoor dat je deze spirituele energie door je lichaam laat stromen.

Deze energie kan je meteen voelen. Sommige mensen ervaren het alsof ze in één keer wakker geschud worden en daar kan je van schrikken.

Verschil Kundalini yoga en Hatha yoga

Om de energie op te wekken, wordt er veel bewogen. Het is dus het tegenovergestelde van Hatha yoga, waar er vooral statische houdingen zijn. Ook komen er verschillende ademhalingsoefeningen, meditaties en mantra’s aan bod.

Kundalini yoga is niet de makkelijkste vorm die er bestaat. De Kundalini energie komt namelijk alleen goed vrij als de Chakra’s op de juiste manier openen en daar is geduld voor nodig. Daarom is ervaring binnen de Yoga voor deze vorm te beoefenen een pré.

Als je deze vorm graag wil beoefenen, wordt het aangeraden om eerst een aantal Hatha Yoga lessen te volgen zodat je op een bepaald basisniveau komt.

Dit zijn de behoeftes die verschillende vormen van yoga kan vervullen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️