Eén op één yoga werkt therapeutisch: dit wil je erover weten
Yoga staat bekend als de fysieke beoefening voor rust, maar het kan ook op mentaal vlak heel zinvol zijn: één op één yoga werkt therapeutisch, maakt emoties los en kan angst en boosheid tegengaan.
Je hebt de algemene yoga, een therapeutische vorm van yoga en zelfs één op het gebied van traumaverwerking: yoga kan dus zeker bijdragen aan je mentale gezondheid.
Eén op één yoga: persoonlijk aan je hulpvraag werken
Yogadocent en therapeut Esther Goercharn begon zeventien jaar geleden haar yogastudio ‘Solide Yoga & Vitaliteit‘ in Wateringen. In dit artikel gaan we in gesprek met haar over één op één yoga.
Eén op één yoga is dan ‘zen’ worden
Esther merkte tijdens haar groepslessen dat er mensen waren die soms met dingen aan het struggelen waren. Om hen beter te helpen, biedt ze nu één op één yoga aan.
Vaak komen mensen zelf naar haar toe met een hulpvraag, omdat ze de behoefte hebben om daar aan te werken op een persoonlijke manier of ze kregen dit advies mee van bijvoorbeeld een fysiotherapeut of huisarts.
Voor mensen die het spannend vinden in een groep of liever de volledige aandacht willen krijgen, is persoonlijke begeleiding ook een mooi alternatief. Wat je normaal gesproken in groepsverband doet, doe je dan nu net als een personal trainer in een privéles.
Eén op één yoga kan op verschillende gebieden helpen en heeft ook zeker een therapeutische kant. Naast stress en pijnklachten, kan deze vorm ook helpen bij angst, gebrek aan zelfvertrouwen, hoogsensitiviteit of bijvoorbeeld als extra ondersteuning na een burn-out.
Er bestaat een opleiding voor yogatherapie, maar dit is niet medisch. Het vervangt dus niet een fysiotherapeut of een andere hulpverlener, maar het kan wel een mooie toevoeging zijn.
Praten is soms niet genoeg: je lichaam vertelt hoe je je écht voelt
Tijdens de één op één yogales worden er niet zoals bij een psycholoog echt gesprekken gehouden. Het gaat er juist om wat je vanbinnen voelt en daarmee ga je aan de slag met oefeningen. Daarvoor hoef je niet per sé je persoonlijke verhaal te delen.
“Hoe mooi is het als je mensen door hun meer bewust te maken van hun lichaam, kan ondersteunen”, licht Esther toe. “Heel vaak wordt het probleem met praten opgelost, maar veel mensen vallen dan weer terug. Praten alleen hoeft niet altijd alles op te lossen. Ons lichaam en brein werken namelijk nauw samen.”
Eén op één yoga maakt veel emoties los
Tijdens de les voelen mensen zich vrijer, omdat ze met één vertrouwenspersoon zijn. Yoga kan op die manier veel losmaken bij iemand.
“Mensen willen zichzelf beschermen door hun armen over elkaar te doen of doen hun schouders naar voren. Yoga kan heel bevrijdend werken voor hen”, zegt Esther. “In de longen wordt ook veel verdriet vastgehouden en je hart is ook heel kwetsbaar. Het openen van het lijf aan de voorzijde met behulp van oefeningen kan een hoop verdriet vrijmaken. Dat kan enorm helend werken.” Voor boosheid zijn ook specifieke oefeningen.
Eén op één yoga geeft je naast een vrij gevoel, ook meer zelfbewustzijn. “Waar voel je het in je lijf en wat heeft dat jou te vertellen? Het is een enorm zelfbewust makend proces”, zegt Esther.
Eén op één yoga kan je dus op verschillende gebieden helpen door naar je lichaam te luisteren in plaats van gesprekken te voeren. Het is dus een andere manier van aanpak om te werken aan iets waarmee je struggelt en dat kan heel fijn zijn!
Dit is het belangrijkste verschil tussen Kundalini yoga en Hatha yoga