Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 19 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Terug van vakantie? Zó hou je het zomergevoel ook vast na de vakantie

Wanneer de zon schijnt, lijkt de wereld even stil te staan. De korte broeken en mooie jurken komen tevoorschijn, werk wordt ineens op tijd afgerond  en we gaan er massaal op uit. Bovendien beïnvloeden zonnestralen ons libido, schreven we vorige week Hoe houd je dat heerlijke zomergevoel nou ook vast ná de vakantie?

De zon doet een mens goed. We vertragen, verzachten en bovendien lijken we er veerkrachtiger door te worden.

Zomergevoel vasthouden

Af en toe een welverdiende pauze nemen van het normale oh-zo-drukke leven is hartstikke gezond. Zo’n 9 op de 10 Nederlanders geeft aan dagelijks stress te ervaren. De oplossing? Meer rust inplannen in het dagelijkse leven. Regelmatig een paar dagen of weken afstand nemen van een stressvolle situatie zorgt immers simpelweg voor minder stress.

Maar, dat neemt natuurlijk de oorzaak van de stress nog niet weg. Het liefst pak je jouw dagelijkse gewoonten aan. Daarom delen we handige tips om dat zomergevoel ook vast te houden ná de vakantie. Zo voelt het alsof je elke dag een beetje vakantie hebt!

Tips om het zomergevoel vast te houden

Met deze tips kunt ook eenmaal weer thuis tóch dat zomergevoel blijven vasthouden:

1. Laat je telefoon uit de slaapkamer

Grote kans dat je tijdens de vakantie een stuk minder vaak naar je telefoon grijpt dan thuis, omdat je dan aan het genieten bent van de omgeving en minder bezig bent met thuis. Waarom dat thuis niet óók doen?

Stel een duidelijke regel in: voor het slapengaan en na het wakker worden géén telefoon, maar gewoon lekker een boekje lezen of rustig een kopje koffie zetten voor jezelf.

2. Plan niet te veel in

Vaak ervaren we thuis stress omdat we gewoonweg te veel dingen willen doen. Wil je meer ontspanning ervaren, dan zul je dus meer tijd moeten creëren. Hoe je dat doet? Simpel: niet te veel willen in een dag.

Natuurlijk heb je bepaalde verplichtingen, maar je kunt vaak prima na je sportklas of werkdag je telefoon uitzetten en gewoon doen waar je behoefte aan hebt op dat moment. Spontaan een vriend(in) opbellen en bezoeken, wandelen door je buurt, een dutje doen of jouw favoriete maaltijd koken voor jezelf of een geliefde. Of echte aandacht geven aan je kroost.

3. Laat ruimte over voor spontaniteit

Op vakantie plannen we vaak weinig (tenminste, dat ligt eraan wat voor een vakantietype je bent) en is er ineens veel meer ruimte voor spontaniteit. Ben je na een dagje strand of wandelen door een dorpje moe?

Dan doe je een lekker middagdutje en zie je daarna wel of je thuis wilt koken of toch naar dat lokale restaurantje gaat.

Wil je thuis dat zomergevoel vasthouden, doe dát thuis dan ook wat vaker. Gewoon ruimte overlaten voor spontaniteit zodat je op de dag zelf kunt zien waar je dan behoefte aan hebt. Vind je dat in de praktijk moeilijk? Plan dan zo nodig een avondje ‘niks doen’ of ‘me-time’ in je agenda, zo kan er niets tussenkomen.

4. Kook je favo vakantie maaltijd

Was je deze zomer in het romantische Italië of in het zwoele Griekenland? Dan hou je dat heerlijke zomergevoel makkelijker vast door een maaltijd te bereiden die je aan de zomerbestemming doet denken.

Van een frisse Griekse salade tot een Italiaanse knoflooktoast met burrata, tomaat en pesto; bereid jouw favoriete maaltijd van de afgelopen zomer! Schaf zo nodig een zomerkookboek aan en haal het zomergevoel met verse, lekkere ingrediënten zo in huis.

6. Muziek doet wonderen

Muziek heeft een grote invloed op onze gemoedstoestand en brengt ons terug naar onverwachtse herinneringen. Dat geldt ook voor het zomergevoel.

Wil je het zomergevoel vasthouden, zoek dan een lijstje uit via Spotify dat je terug haalt naar dat fijne zomergevoel. Van Italiaanse jazz tot Braziliaanse Samba of van die klassieke Franse playlists. Muziek doet wonderen!

7. Lees boeken over reizen

Als er één ding is wat je binnen no time een zomergevoel bezorgt, dan is het wel een boek lezen over reizen. Van een boek met fijne reistips tot lectuur over de kracht van reizen: je waant je met een goed boek binnen de kortste keren in de ultieme zomer- én reis vibe.

Deze trips kun je boeken als je wilt verbinden met de natuur, jezelf en elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️