Tessa Ham
Tessa Ham Werk 3 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Ziekmelden op je werk? Zo schrijf je de perfecte e-mail

Het gebeurt de beste: je ligt ziek op bed en bent fysiek niet in staat om naar je werk te gaan. Vervelend, maar het is ook belangrijk om op zo’n moment aan jezelf te denken. Neem even een stapje terug. Het kan gebeuren dat je je schuldig voelt als je je ziek meldt, maar bedenk jezelf dat je niet altijd kunt pieken (was het maar zo’n feest) en je soms even moet opladen om er weer sterker uit te komen.

Wil je je ziekmelden op werk? Voel je daar ten eerste niet slecht over. Ten tweede is het belangrijk om dit goed te communiceren met je manager en collega’s (rondom het overnemen van belangrijke raken). Maar hoe schrijf je zo’n mail en wat moet je zeker niet vergeten te vermelden?

Handig: aan het eind van dit artikel vind je een fijn voorbeeld e-mail om je ziek te melden. Ziek? Copy/paste de tekst in je mail en ga weer lekker terug onder de wol.

1. Laat het je manager zo snel mogelijk weten

Soms voel je het aankomen, soms komt het ineens aanwaaien. Of het nu te verwachten is of rauw op je dak belandt, licht je manager tijdig in zodat hij of zij weet waar hij aan toe is. Zo kan diegene ervoor zorgen dat jouw belangrijke taken worden opgevangen.

2. Deel geen onnodige details

Meld je je ziek? Dat jij de hele nacht boven de pot hebt gehangen, hoef je daar echt niet bij te vermelden. Je bent al snel geneigd om flink in de details te treden (lees: hoelang je nu al met migraine op bed ligt of hoeveel uur je in de wc hebt doorgebracht). Je manager hoeft dat heus niet te weten.

Ziek is ziek en alle redenen waarom je ziek bent kunnen misschien juist de indruk wekken dat je je zieke dag probeert goed te praten (en dus eigenlijk helemaal niet zo ziek bent). Simpelweg aanduiden dat je ziek bent en daardoor thuis blijft is echt voldoende.

3. Wees duidelijk

Of je nu een hele vriendschappelijke relatie hebt met je manager of niet, wees gewoon duidelijk. Een easy onderwerptitel als ‘Ziek vandaag’ is gewoon oké.

4. Stel grenzen en verwachtingen

Sommige werkgevers verwachten dat je ook op je zieke dag online bent en anderen verwachten helemaal niks van je op zo’n dag. Het is belangrijk om hier duidelijkheid in te scheppen en grenzen en verwachtingen te stellen.

Wees in je e-mail duidelijk over het feit of je nog wel je mail checkt of dat vandaag niet gaat doen. Vermeld het ook als je verwacht dat je meerdere dagen ziek bent en dat je je manager up to date houdt over wanneer je er weer zult zijn.

5. Wees pro-actief

Als je meerdere dagen ziek bent – maar ook als je één dag afwezig bent – kan het zo zijn dat je bepaalde afspraken of belangrijke deadlines mist. Wees hier pro-actief in en neem contact op met collega’s om bij hen te checken of zij dit wellicht van je over kunnen nemen. Het helpt niet alleen je team, maar laat ook zien dat je denkt aan het bedrijf en je taken serieus neemt.

6. En onthoud: door aan jezelf te denken, denk je aan het team

Vergeet niet dat het zowel voor jezelf als voor het team beter is als je thuis uitziekt in plaats van toch op werk rondhangt en maar half aanwezig bent. Ziek naar werk gaan maakt je geen held, het betekent waarschijnlijk eerder dat je een hele dag aanwezig bent en maar half werk levert en wellicht je collega’s aansteekt. Kies voor jezelf en kom dan weer met een opgeheven (en gezond) hoofd weer terug.

Heerlijke slaapmuziek om bij in slaap te vallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️