Margje Hoogland
Margje Hoogland Psyche 30 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Pleidooi voor zelfreflectie (vooral aan het einde van het jaar)

Zelfreflectie betekent eigenlijk dat je van een afstandje naar jezelf gaat kijken. Door op die manier naar jezelf te kijken, leer je de goede dingen te waarderen en kijk je hoe je minder goede dingen kunt verbeteren. Het einde van het jaar is het perfecte moment hiervoor. Het is namelijk hét moment om een periode af te sluiten en een nieuwe te beginnen.

Voor het nieuwe jaar maken we vooral altijd een paar goede voornemens. Niks mis mee, maar vaak hebben we moeite met het volhouden ervan, met blue monday tot gevolg. Zelfreflectie helpt bij het stellen van betere doelen en zorgt ervoor dat je het volhoudt.

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is een manier om even stil te staan en na te denken over wie je bent, wat je doet, waar je blij mee bent en waar je minder blij mee bent. Zo bewust naar jezelf kijken helpt bepaalde patronen bij jezelf te herkennen. Én het helpt patronen doorbreken, zodat jij er als mens van groeit.

Zo maak je een ritueel van zelfreflectie (en leer je nog meer over jezelf)

Het kan best lastig zijn om zo naar jezelf te kijken, want het kan heel confronterend zijn. Je ontdekt namelijk niet alleen wat er allemaal goed gaat. Je wordt je ook weer even bewust van dingen die je minder goed vindt gaan. Ook kan zelfreflectie je helpen ontdekken of je nog wel die dingen doet die écht bij je passen.

Persoonlijke groei

Gelukkig helpt zelfreflectie je niet alleen met ontdekken wat goed en minder goed gaat. Wil je alles uit het leven halen en een gelukkig leven leiden? Dan is zelfreflectie ook een super belangrijke tool. Je kijkt namelijk niet alleen naar waar je minder blij van wordt, maar ook naar hóe je daar wat aan kunt doen.

Zelfreflectie aan het einde van het jaar

Alles in de natuur komt in de winter tot stilstand. Ook voor ons als mensen is het goed om dan wat rustiger aan te doen en ons even terug te trekken uit de ratrace. Daarmee creëer je ook een mooi moment voor bezinning.

Zo maak je een ritueel van zelfreflectie (en leer je nog meer over jezelf)

Het einde van het jaar is ook een fijn moment om even terug te kijken en af te sluiten wat is geweest. Je kunt dan met een frisse start aan het nieuwe jaar beginnen. Door zelfreflectie weet weer even wat voor jou belangrijk is en op basis daarvan kun je nieuwe doelen stellen. Doelen die ook nog eens veel beter bij je passen dan een standaard lijstje goede voornemens.

Maar hoe doe je dat dan?

Je hebt verschillende manier van reflecteren. Zelf vind ik het altijd fijn om de dagen tussen kerst en oud en nieuw ‘s avonds een moment te nemen om terug te kijken op het afgelopen jaar. Elke avond voordat ik ga slapen zet ik een pot thee en pak ik m’n dagboekje en pen erbij. Aan de hand van een aantal vragen blik ik terug op het jaar.

 

Andere handige methodes voor reflectie zijn de STARR-methode en de SWOT-methode. Omdat je tijdens het reflecteren jezelf beter wil leren kennen, kun je ook gebruik maken van persoonlijkheidstesten. Met die testen kom je er achter wat voor type persoon je bent en begrijp je ook beter waarom je bent zoals je bent.

Vergeet tijdens je zelfreflectie niet om ook stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Op die manier begin je het nieuwe jaar met positive vibes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️