Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 10 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Moeite met goede voornemens volhouden? Waarschijnlijk ligt dat hieraan

Inmiddels is ‘Happy New Year!’ tegen iemand zeggen not done meer en dus wordt het ook weer tijd om te kijken hoe het zit met de braaf-opgestelde goede voornemens. De eerste periode zijn ze meestal nog wel vol te houden, maar niet veel later wordt doorgaans de handdoek in de ring gegooid. Waarom zijn goede voornemens zo moeilijk vol te houden?

Eigenlijk is dat best wel logisch te verklaren.

Goede voornemens volhouden

Drie keer per week sporten, niet meer snoepen, je ouders vaker bezoeken, meer boeken lezen, minder stressen en misschien wel voor jezelf beginnen. Klinken deze goede voornemens je bekend in de oren? Dan is de kans groot dat ze niet gaan slagen.

Goede voornemens zijn namelijk 9 van de 10 keer véél te groot. Drie keer per week sporten terwijl het je dit jaar nog geen één keer per weer lukte en je een drukke baan, sociaal leven en een relatie hebt? Good luck with that. 

Must read: Handige methodes om te reflecteren op jezelf (en dat wil je)

Oh en daarbovenop wilde je dus óók meer lezen (sommigen proberen zelfs van iets ontspannends als een boek lezen een wedstrijd met zichzelf te maken), minder snoepen en oja, dat allemaal zonder te stressen. Voel je ‘m al aan komen?

Het hebben van grote, misschien wel onrealistische doelen (eind december noemen we ze liever goede voornemens), levert hoogstwaarschijnlijk júíst stress op. Ze zijn vaak niet behapbaar en verre van mogelijk, laat staan dat het leuk is. Dat kan beter.

Hoe hou je ze dan wél vol?

Misschien zit het mislukken van een goed voornemen ‘m al wel in de naam. Waarom noemen we het eigenlijk een goed voornemen en geen doel of een intentie? Iets wat niet per se in één jaar gehaald moet worden en dan ook niet meteen wordt bestempeld als mislukt?

Reflecteren

Enfin, een beetje goede intenties en af en toe stilstaan bij wat je nu echt wilt in het leven kan geen kwaad. Reflecteren is om die reden belangrijk. Waarom stel je het goede voornemen op? Waar sta je nu en waar wil je naartoe? Waarom is het belangrijk voor jou?

Ook interessant: Zo wordt het leuker én nuttiger om doelen te stellen (en goede voornemens vol te houden)

Zonder fatsoenlijk te reflecteren is het niet mogelijk om een haalbaar goed voornemen op te stellen. Laat staan het vol te houden. Je wilt weten waarom je iets wilt om er gemotiveerd voor te kunnen raken.

Realistisch

Wees realistisch bij het opstellen van een goed voornemen, als ‘m wilt volhouden tenminste. Denk je écht dat het je gaat lukken om 3 keer in de week naar de sportschool te gaan als je een druk sociaal leven hebt, je op andere vlakken wilt ontwikkelen én ruimte wilt overlaten voor spontaniteit? Vind je het gek als je ze niet volhoudt als je hiernaast óók nog andere goede voornemens hebt?

Begin dan liever met 2 keer in de week sporten, dat is een stuk realistischer en makkelijker vol te houden. Daardoor zul je sneller trots zijn op jezelf en niet balen of stress ervaren wanneer het niet is gelukt. Dan hou je mooi ook nog tijd over om vaker langs je ouders te gaan;)

Behapbaar maken

Daarnaast is het belangrijk om een goed voornemen behapbaar te maken. Het voornemen ‘ik wil minder gestrest zijn’ is erg abstract en groot. Wat je beter kunt doen, is je voornemen opknippen in kleine stukjes. Reken het terug: ik wil minder stress, dus wat heb ik daarvoor nodig?

Vind je vast ook leuk: Op deze manier bereik je wél je doelen (spoiler: maak er een gewoonte van)

Minder afspraken plannen, dus één of twee avonden in de week vrijhouden. Minder projecten van anderen op me nemen, dus mijn grenzen beter bewaken en nee leren zeggen. Zie je het verschil?

Positief

Zoals je bij de vorige oefening misschien ook al opviel, is het formuleren van een goed voornemen cruciaal. Volgens Bedrock’s coach Zayra Muller zijn we snel geneigd goede voornemens negatief te formuleren. Echter kunnen onze hersenen een ontkenning (het woordje ‘niet’) niet onthouden en focussen zich er dus juist wél op. En dat is precies wat je niet wilde.

Een goed voornemens volhouden is dus makkelijk door te zeggen: ik hou twee avonden in de week vrij dan ik ga minder gestrest zijn of ik ga gezonde snacks eten in plaats van ik ga niet meer snoepen.

Wil je meer te weten komen over reflecteren en doelen stellen en hoe ze je kunnen helpen naar een vrijer en gelukkiger leven? Schrijf je dan hieronder in de voor de nieuwsbrief en ontvang gratis de Bedrock Reflection & Setting goals guide!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️