Redactie
Redactie Psyche 17 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Liefdevol met jezelf omgaan, zo doe je dat

Liefde begint bij jezelf, en bovenal met liefde vóór jezelf. Een gezonde dosis zelfliefde zorgt voor een stevige basis van waaruit je kunt groeien en ontwikkelen. Tijd dus om je eigen imperfecties te omarmen. Maar liefdevoller met jezelf omgaan vereist heel wat tijd, aandacht, moed en kwetsbaarheid. Best een uitdaging zo aan het begin van dit nieuwe jaar. Herkenbaar?

Het beeld dat de meeste mensen over zichzelf hebben, is meestal niet zo positief. Terwijl je naar jezelf in de spiegel kijkt, zie je vooral die ene tand die scheef staat, oren waar je niet tevreden mee bent of een grauwe huid die eigenlijk niet goed matcht met hoe jij je van binnen voelt.

Jezelf accepteren zoals je bent is één van de moeilijkste, maar mooiste ‘projecten’ van het leven. Het accepteren van je tekortkomingen is natuurlijk veel moeilijker dan het accepteren van de dingen waar je blij mee bent. Maar je merkt; wanneer het jou lukt om jezelf volledig lief te hebben, daalt er een enorme rust neer over jouw leven.

En deze rust wil je natuurlijk de rest van het jaar vasthouden. Tijd om aan de slag te gaan!

Zorg goed voor jezelf

Om te voorkomen dat jouw voornemen om liefdevoller met jezelf om te gaan naar de achtergrond verdwijnt, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet goed en gezond, beweeg regelmatig en gun jezelf voldoende momenten van rust.

Vaak leggen we de lat veel te hoog voor onszelf. We laten ons leiden door het tempo van anderen en vergeten wat ons eigen ritme is. Hierdoor zijn de momenten waarop we écht en goed voor onszelf zorgen schaars.

Om er zeker van te zijn dat je jezelf niet voorbij rent, kan het helpen om bewust tijd te maken voor jezelf. Zet dus regelmatig een grote kop thee, lees een goed boek of verwen jezelf met een dagje sauna.

Leef zonder vooroordelen

(Voor)oordelen gaan vaak over ideeën en idealen die we onszelf en anderen onbewust opleggen. Je wilt het niet, maar je doet het toch. En dat terwijl onvoorwaardelijk liefhebben het beste is wat je kunt doen voor je eigen levensgeluk.

Jezelf omarmen zoals je bent, met alles erop en eraan, leidt naar liefde in overvloed. Jezelf veroordelen en bekritiseren zorgt voor precies het tegenovergestelde. Reden genoeg om jouw vooroordelen los te laten en met andere ogen te kijken naar jezelf en het leven.

Lees ook: Perfectionisten opgelet: 5 tips tegen perfectionisme

We zijn tenslotte niet op deze wereld gezet om een perfect leven te leiden. Het gaat niet zozeer om de doelen die jij jezelf oplegt, maar in de eerste plaats om de route die je aflegt om jouw doelen te behalen.

Kies bewust voor authentieke relaties met anderen

Het is vaak best lastig om trouw te blijven aan jezelf. Juist daarom is het zo belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben. Mensen die liefdevol naar jou kijken en je ondersteunen en aanmoedigen wanneer jij het lastig vindt om van jezelf te houden.

Breng daarom tijd door met mensen die het beste met je voor hebben. Soms betekent dit ook dat je afscheid moet nemen van mensen die jou niet waarderen en respecteren zoals je bent. Pijnlijk, maar wanneer jij jezelf losmaakt van deze relaties, ontstaat ruimte. Ruimte om te groeien en om jezelf lief te hebben.

Spreek liefdevolle affirmaties uit

Groei gaat hand in hand met corrigerende opmerkingen van anderen. De kans is groot dat je regelmatig te horen krijgt dat je iets niet goed doet. Dit zorgt helaas maar al te vaak voor de gedachte: ‘Ik ben niet goed genoeg’.

Leestip: Dit is de impact van negatieve gedachten op je brein (en hoe je dit traint naar positieve)

Negatieve opmerkingen van anderen worden jouw waarheid. Het is dan ook geen overbodige luxe om jouw waarheden af en toe eens uitgebreid onder de loep te nemen en negatieve gedachten met positieve te bestrijden.

In plaats van het herhalen van negatieve gedachten, kies je bewust voor positieve overtuigingen; affirmaties. Door deze positieve en liefdevolle gedachten voor het slapengaan te herhalen, wordt dit onderdeel van je onderbewustzijn en daarmee ook van jouw overtuigingen.

Sluit elke dag af met 3 liefdevolle gedachten over jezelf

Door je liefdevolle gedachten aandacht te geven, groeit je zelfliefde en bouw je aan jouw eigenwaarde. Een effectieve manier om iedere dag bewust bezig te zijn met zelfliefde. Zat je haar vandaag best oké? Benoem dit. Ben je blij met de manier waarop je een situatie hebt aangepakt? Geef jezelf een schouderklopje.

Must read: Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)

Wees lief en geduldig en behandel jezelf zoals jij je beste vriend of vriendin zou behandelen. Vind je het lastig om liefdevolle gedachten over jezelf te benoemen? Kies er dan voor om het op te schrijven in een notitieboekje. Zo kun je op een later moment altijd weer even teruglezen waarom je zo waardevol bent.

Wanneer je van jezelf houdt, is jouw identiteit niet meer zo afhankelijk van jouw omgeving en gevoel. Werken aan zelfliefde helpt jou dus om stevige wortels te ontwikkelen. Omstandigheden blazen jou niet meer omver, ze zorgen er hooguit voor dat je even opschrikt. Want voor al het andere, houd je eerst van jezelf. Spread the love!

Dit gastartikel is geschreven door Marinka Westrik . Ze schrijft over een bewuste levensstijl en de mens in al haar puurheid. Marinka is een onbevangen vragensteller en een nieuwsgierige maker. Houdt van bijzondere mensen met unieke verhalen en staat altijd open voor dat wat het leven op haar pad brengt. Benieuwd? Volg haar op Instagram

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️