Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 20 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

5 fijne yogaposes voor als je menstruatiekramp hebt

Yoga is niet alleen een krachtige tool om stress te verminderen, het kan je ook helpen om van vervelende klachten af te komen. Menstruatieklachten, bijvoorbeeld. Zo eens in de maand horen die klachten er nu eenmaal bij voor veel meiden, en yoga kan dus helpen bij kramp. Dat maakt yoga tijdens je menstruatie geen gek idee.

Dat ongesteld zijn en yoga prima samen gaan, is een ding wat zeker is. Voor wie nog twijfelt: sommige rustige vormen van yoga zijn helemaal oké tijdens je menstruatie, en kunnen zelfs verlichting bieden. Met name heupopeners kunnen helpen ruimte te maken, waardoor menstruatieklachten verminderen.

Yoga tijdens je menstruatie

Met deze vijf yogaposes verlicht je op een natuurlijke manier jouw vervelende menstruatieklachten.

1. Knees-to-Chest

We beginnen makkelijk: ga op je rug liggen en breng je knieën naar je borst. Houd je rug hierbij plat op de grond. Omarm je knieën, en trek je benen richting je borst totdat je een stretch in je onderrug voelt.

2. Child’s Pose

Deze bekende yogapose is de ultieme manier om emoties, stress én menstruatiekramp vaarwel te zeggen. Met je knieën op de grond buig je voorover. Leg je handen voor je op de grond en je voelt vanzelf een stretch in je bovenlichaam.

Extra stretch nodig? Breng je knieën dan iets meer naar buiten in plaats van onder je bovenlichaam.

3. Reclined Butterfly

Deze oefening is een goede heupopener: begin zittend op de grond met beide benen gestrekt. Breng vervolgens je voetzolen naar elkaar, laat je knieën naar de zijkant vallen en maak zo een ruitvorm met je benen. Ga (rustig!) met je rug op de grond of op een kussen liggen. Leg je handen op je buik, en blijf hier een aantal ademhalingen.

Deze fijne yoga pose is een goede hip opener én geeft je meer balans

4. Supine Spinal Twist

Ga op je rug liggen en breng je knieën richting jouw borst. Leg vervolgens je rechterknie links naast je neer. Je hoofd draai je naar rechts. Hierdoor voel je een strekking in je rug. Wissel daarna van kant. Voer deze oefening rustig en gecontroleerd uit. Met een lichte draai creëer je al beweging in je bekkengebied, zonder daar te veel druk op te leggen.

5. Goddess Pose

Van deze oefening ga je je sterk voelen, ook tijdens je menstruatie. Ga in de 5-puntige ster pose staan, met je armen gestrekt en benen wijd. Terwijl je uitademt, buig je je knieën met een squat en breng je jouw handen bij elkaar. Herhaal deze twee poses vijf tot tien keer.

Deze yogapose is wat actiever dan de bovenstaande oefeningen, dus als je ‘m tijdens je menstruatie liever niet doet dan is dat ook helemaal oké. Waarom hij er dan toch tussen staat? Deze houding kan het weefsel rond het bekkengebied helpen ondersteunen, waardoor die menstruatiepijn wordt verlicht.

Overtuigd van yoga tijdens je menstruatie? Wij wel! Succes!

Dit zijn de meest bekende yogastijlen (welke past er bij jou?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Oxygen

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️