Margje Hoogland
Margje Hoogland Liefde & Seks 21 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Wat doe je als een dierbare vriend(in) in een giftige relatie zit?

Niks zo pijnlijk als een dierbare vriend(in) met een giftige relatie. Je ziet dat het een slecht invloed heeft, terwijl je hem/haar/hen het beste van de wereld gunt. Ook is het rot om te zien dat ze niet inzien dat ze meer waard zijn dat. Maar ja, als je eenmaal in een giftige relatie zit, is het er maar moeilijk uitkomen.

Gelukkig kun je veel dingen doe om te helpen.

1. Onderneem actie bij misbruik

Vermoed je misbruik bij je vriend(in)? Onderneem dan altijd actie. Doe dit wel altijd op een liefdevolle en ondersteunende manier. Er is grote kans dat er bij je vriend(in) veel schaamte heerst over het feit dat er misbruik plaatsvindt. Oordeel niet, maar laat weten dat je ziet wat hij/zij/hen doormaakt.

Must read: Subtiele tekenen die kunnen wijzen op een giftige relatie (aldus een psycholoog)

Zorg er juist voor dat je vriend(in) zich weer een beetje gewaardeerd voelt. En geef je vriend(in) de ruimte om de situatie te accepteren en stappen te ondernemen. Laat ook weten dat je altijd beschikbaar bent om erover te praten of te helpen wanneer dat nodig is.

Praktische hulp bieden kan ook helpen. Zoek informatie over opvangcentra voor huiselijk geweld of telefoonnummers die in deze situaties gebeld kunnen worden. Onthoud trouwens ook dat mishandeling niet alleen fysiek is, het kan ook emotioneel of verbaal zijn. Maar ook dan kunnen ze in opvangcentra of bij deze telefoonnummers terecht.

 

2. Ga eens na of je zorgen reëel zijn

Is er geen sprake van mishandeling, maar krijg je gewoon slechte vibes van de partner van je vriend(in)? Ga dan eerst eens na waar dat door komt. Is de partner echt zo verkeerd, of sluit hij/zij/hen niet aan bij jouw eigen normen?

Huwelijks- en gezinstherapeut Tiana Leeds zegt daarover op MindBodyGreen: “vaak verschilt onze eigen smaak in partners erg met de smaak van onze vrienden. Daardoor kunnen we de nieuwe partner zien als een probleem, terwijl het ook gewoon kan zijn dat jij nooit op deze persoon zou kunnen vallen.”

3. Begin er subtiel over

Als je wel besluit om het gesprek met je vriend(in) aan te gaan, doe dat dan op een subtiele manier. Deel je je mening op een harde manier, dan kan het je vriendschap schaden. Je vriend(in) is namelijk hoe dan ook gehecht aan diens partner.

Ook interessant: ‘Nee hoor, er is niks aan de hand’ waarom je vriend(in) dat zegt als er duidelijk wél iets is

Leeds zegt daarover: “probeer het op een liefdevolle en objectieve manier aan te kaarten en gebruik duidelijke voorbeelden. Laat daarbij ook aan je vriend(in) weten dat je er natuurlijk ook op vertrouwt dat hij/zij/hen weet wat het beste is. Én dat jij er no matter what altijd zult zijn.”

Wees er ook op voorbereid dat een gesprek over de partner van een vriend(in) in het begin op enige weerstand zal stuiten. Toon daarom medeleven, probeer kalm te blijven en wees voorbereid op een mogelijk onaangename reactie.

4. Houd de focus op de gevoelens van je vriend(in)

Niemand wil zich aangevallen voelen door zijn vrienden, vooral niet als het om hun relatie gaat. Houd daarom de aandacht op je vriend(in). Als hij/zij/hen bijvoorbeeld iets vervelends ter sprake brengt over iets dat diens partner heeft gedaan, kun je ze vragen wat ze van dat gedrag vinden en hoe ze zich daarbij voelen.

Dit nodigt uit tot gesprek en reflectie zonder dat jij je mening hoeft te delen. Als het dan toch gepast voelt, kun je altijd nog vragen of je vriend(in) ook wil weten wat jij van dat gedrag vindt.

5. Zet je vriend(in) niet onder druk

Hoe moeilijk het ook is, wees geduldig met je vriend(in). Zoals Leeds zegt: “hoe vaker je het ter sprake brengt, hoe groter de kans dat de vriendschap schade oploopt. Je vriend(in) kan zich niet meer veilig voelen om over diens relatie te praten met jou en dat wil je natuurlijk voorkomen. Begin er dus niet te vaak over en altijd op een vriendelijke manier. Dan is de kans het grootst dat je vriend open en eerlijk tegen je blijft.”

Must read: Waarom je je wél iets van anderen moet aantrekken

6. Blijf beleefd

Je zult de partner van je vriend(in) af en toe eens tegenkomen. Houd op zulke momenten je hoofd koel en wees beleefd en aardig tegen hem/haar/hen. Als je dat niet doet, ontploft de bom misschien wel en word jij neergezet als de boosdoener.

Je kunt in zo’n situatie natuurlijk wel proberen bepaalde triggers te vermijden. Ook kun je voorstellen om even wat een-op-een tijd met je vriend(in) te hebben, door bijvoorbeeld een luchtje te scheppen of elkaar te helpen in de keuken.

7. Accepteer dat je er geen controle over hebt

Tot slot, je zult moeten accepteren dat je vriend(in) weet wat het beste voor hem/haar/hen is. Onthoud ook dat niemand weet wat er echt gebeurt in een relatie behalve de mensen die erin zitten. Ook wanneer jij alleen maar de slechte dingen over de relatie hoort, kunnen er tal van leuke momenten zijn die niet met jou worden gedeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️