Hoe yoga nidra je kan helpen om beter te slapen
Bijna 25 procent van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had slaapproblemen in 2018 en dit is alleen maar toegenomen, meldt het CBS. Mocht jij ook (af en toe) minder slapen, dan kan yoga nidra uitkomst bieden. Yoga nidra betekent letterlijk ‘yogische slaap’ en een sessie staat gelijk aan 4 uur slaap.
Dit is wat yoga nidra voor jou als onrustige slaper kan betekenen.
Wat is yoga nidra?
Yoga nidra is rond 1950 al ontwikkeld door Swami Sayyananda Saraswati, de oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij kwam erachter dat er een stadium bestaat tussen wakker en slapen, waarin je dus niet helemaal wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, kan spanning uit je hoofd en lichaam wegvloeien.
Yoga nidra doe je daarom liggend, in de savasana houding, de eind houding van bijna iedere yogales. Je kan eventueel een dekentje over jezelf doen. Een stem leidt je door de yoga nidra sessie heen, door verschillende fases. Jij mag volledig ontspannen en hoeft lekker niks actiefs te doen.
Wat is het effect van yoga nidra?
Deze slaap yoga brengt je dus in de aller diepste staat van ontspanning. Als je een slechte inslaper bent, kan je deze vorm van yoga doen waardoor je makkelijker in slaap valt. Slechte doorslapers hebben er baat bij om ’s nachts minder lang wakker te liggen.
Het is ook een fijne oefening voor het zetten van je intenties. Als je compleet ontspannen bent, zijn je gedachten namelijk stil. Dan komt een intentie veel beter binnen. Andere voordelen zijn:
- Rustiger hoofd
- Betere concentratie
- Meer energie
- Meer creativiteit
- Meer zelfliefde
Yoga nidra is dus eigenlijk een soort van powernap waarbij je wakker blijft. Er wordt ook wel gezegd dat een sessie gelijk staat aan 4 uur slaap. Hoewel je je er dus energieker door kunt voelen, blijft een goede nachtrust wel essentieel.
Hoe doe je slaap yoga?
Op Youtube en Spotify zijn veel yoga nidra oefeningen te vinden, er is zelfs eentje van maar 10 minuten voor degene die op zoek zijn naar een quick fix. Zoek een rustige plek op en rol daar je (yoga) matje uit. Het kan fijn zijn om een kussen en dekentje erbij te pakken. Val je daadwerkelijk in slaap? No worries, dan had je het blijkbaar nodig.
Last van je onderrug? 4 yogaposes om je rug mee te versterken
Je kan yoga nidra op ieder moment van de dag doen. ’S Avonds is het fijn om lekker te ontspannen en een rustige nacht tegemoet te gaan. Wil je je intenties kracht bijzetten? Dan kan je in de ochtend op lege maag een yoga nidra sessie doen.
Meer weten over yoga nidra? We maakten er een heuse podcast aflevering over: Bedrock Talks: Yoga Nidra en de helende werking van je (onder)bewustzijn. Enjoy!