Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 5 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Wildplukken in Nederland? In deze 3 steden pluk je voedsel uit de natuur

Helemaal een zijn met de natuur, dat is wat wildplukken met je doet. En laten we eerlijk zijn, er is toch niks lekkerder en leuker dan dikke bramen te plukken, pesto te maken van brandnetels of een thee te zetten van dennentoppen?

Voor een woeste wildpluk ervaring hoef je niet diep de bossen in. In deze 3 Nederlandse steden organiseren ze de tofste wildpluk workshops.

Wat is wildplukken?

Als je gaat wildplukken, verzamel je op de meest alledaagse plekken, eetbare en voedzame planten. Planten die je eerder misschien niet zijn opgevallen maar waar je de leukste en lekkerste dingen mee kunt maken. Als je het eenmaal een beetje door hebt, verandert het bos in een grote snoepwinkel.

De helende kracht van jezelf terugtrekken in de natuur

Zo kun je in de duinen bijvoorbeeld gewoon wilde rucola vinden en kun je zelfs cocktails maken van duindoorn bessen. Zo til je je wandeling echt next level. Je hoeft niet naar uithoeken in Nederland om te wildplukken. Het kan ook gewoon in de stad.

Wildplukken in Amsterdam

Ellen Mookhoek van De Brede Moestuin organiseert in de herfst een ‘basistraining zwammen’ in de buurt van Amsterdam. Samen met haar ga je op zoek naar eetbare paddenstoelen en leer je ze herkennen.

Het eten van paddenstoelen is een kunst op zich en alleen als je echt zeker weet dat je de juiste te pakken hebt, kan je ze eten. Voorkom ‘Into the Wild‘ taferelen en ga een keer met Ellen op stap.

Wist je dat Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord de eerste openlucht supermarkt heeft? Deze heet De Onkruidenier. Zij willen stadsmensen in contact brengen met stadsplanten. Van mei tot en met september organiseren ze dan ook workshops en expedities hoe je planten en onkruiden kunt verwerken tot heerlijke gerechten.

Wildplukken in Rotterdam

Gydo van der Wal is de oprichter van Buit, wat staat voor de wildplukvangst. Hij organiseert wildpluk wandelingen in de buurt van Rotterdam maar je kunt ook een meerdaagse cursus bij hem volgen. Zijn doel is om je dichterbij de je natuurlijke omgeving te brengen.

Maar, je bent gewaarschuwd. Volgens hem kijk je nooit meer hetzelfde naar een park of bos wanneer je al het lekkers ziet.

5 plekken waar je legaal kan wildplukken in Nederland (en meer tips)

Tanja Hilgers heeft een opleiding kruidengeneeskunde gedaan en is nu dan ook kruidenvakvrouw. Met deze kennis in haar broekzak organiseert ze workshops met bijzondere wilde planten en kruidenwandelingen met een theeproeverij door het Arboretum Trompenburg in Rotterdam. Tijdens deze proeverij leer je meer over de geneeskrachtige werking van kruiden.

Wildplukken in Utrecht

Dennentoppenazijn of deodorant van citroen? Nele Odeur van Scent & Spice laat je via kruiden kennis maken hoe je duurzaam gebruik kunt maken van de natuur. Ze is kruidenkundige, etnobotanica, en verhalenverteller.

Met veel enthousiasme en kennis weet ze je tijdens haar workshops te inspireren hoe je natuurlijke ingrediënten en planten kunt verwerken tot recepten of beauty producten.

7 duurzame outdoor merken voor tijdens je avonturen in de natuur

Elsje Bruijnesteijn is al meer dan 20 jaar fanatiek wildplukster en wordt dan ook ‘Miss Wildpluk’ genoemd. Elk seizoen is ze weer op zoek naar nieuwe snoepjes uit de natuur. Van bramen tot vlierbloesem, berken sap en heilzame paddenstoelen.

Elke maand organiseert ze een wildpluk wandeling in Baarn bij kasteel Groeneveld waar je haar eigengemaakte frambozenlimonade of duizendknoopcider kunt proberen.

Hoe leuk? Wij zijn in elk geval al groot fan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️