Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 26 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De wetenschap achter een gebroken hart (én hoe je ‘m weer kunt lijmen)

Wie zich begeeft in het veld van de liefde, geeft zich over aan al het mooie en romantische van de liefde, maar loopt daarmee ook kans op een gebroken hart. Bijna iedereen heeft weleens een gebroken hart gehad, en dat is nooit makkelijk. Hoewel er geen quick fix bestaat voor een gebroken hart, zijn er gelukkig wél een aantal manieren om de pijn wat te verzachten.

Hoe werkt een gebroken hart eigenlijk? En bestaat er ook zoiets als je gebroken hart lijmen? We ontdekken wat wetenschappelijk onderzoek zegt over het befaamde fenomeen.

Een gebroken hart: hoe zit dat?

Wanneer de liefde eindigt, of in elk geval een relatie, spreken we over een gebroken hart. Nu breekt je hart natuurlijk niet écht wanneer je liefdesverdriet hebt of je partner je aan de kant zet. Toch laat een wetenschappelijk onderzoek uit 2011 zien dat liefdesverdriet hetzelfde kan voelen als heuse, fysieke pijn.

In het onderzoek was namelijk een vergelijkbare hersenactiviteit te zien bij mensen die een foto van een oude liefde zagen en wanneer zij hun arm verbrandden. Daarom kan je hart dus echt pijn doen wanneer je liefdesverdriet hebt.

Liefdesverdriet kan dodelijk zijn

Wist je dat het zelfs mogelijk is om te overlijden aan liefdesverdriet? Dat klinkt haast te bizar om waar te zijn, maar uit onderzoeken blijkt dat mensen die in een vroeg stadium van rouw zitten, een grotere kans hebben op een verhoogde bloeddruk en hartslag waarmee het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot.

Gebroken hart? Met deze 3 manieren kom je er sneller bovenop

Een onderzoek uit 2018 laat zien dat weduwen en weduwnaars 41 procent meer kans hebben om te overlijden binnen een half jaar na het verliezen van hun partner. Onderzoekers denken dat het een gevolg is van een 53 (!) procent verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Je kunt je hart dus niet echt breken als gevolg van liefdesverdriet, maar door de rouw kan je wél hartproblemen krijgen. De liefde is dus gevaarlijker dan we denken.

Hoe herstel je van een gebroken hart?

Een gebroken hart voorkomen is natuurlijk onontkoombaar. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je met een gebroken hart omgaat. Met SELF deelt psychotherapeut Athena Staik drie belangrijke tips om je beter te laten voelen wanneer je een gebroken hart hebt.

Probeer het verleden te begrijpen

Om verder te kunnen, is het belangrijk om het verleden te begrijpen. “Denk eens terug aan de emoties en gedachten die je had tijdens de relatie,” tipt Staik. Zijn er gelijkenissen en patronen te vinden met eerdere relaties? Patronen herkennen, kan je helpen met het algehele proces om uiteindelijk verder te kunnen.

Self-care

In een periode waarin je het moeilijk hebt, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je voelt je dan misschien wel moe, alleen en belabberd, maar een heerlijke massage, goed eten en voldoende sporten kunnen wel degelijk helpen om je weer beter te voelen.

Relatiebreuk? Zo zorg je voor meer zelfliefde na een gebroken hart

Maak daarom een actieplan voor jezelf: wat heb jij nodig om je goed te voelen? Plan aan de hand daarvan activiteiten in die je daarbij gaan helpen.

Omring je met vrienden

Wanneer je door een break-up gaat, voel je je vaak alleen. Waar je eerder waarschijnlijk  veel tijd met je partner doorbracht, ben je nu ineens vaker alleen. Thuis zitten met een eenzaam gevoel helpt je niet bepaald om je beter te voelen.

Zorg daarom dat je regelmatig lieve vrienden en familie om je heen hebt. Ook yoga en meditatie kunnen daar goed bij helpen, op die manier kom je meer in contact met jezelf.

Uiteindelijk is er maar één echte remedie tegen een gebroken hart, en dat is tijd. Het klinkt misschien cliché, maar uiteindelijk heelt tijd alle wonden. Misschien is luisteren naar liefdesliedjes wel dé manier voor jou om de pijn te kunnen verwerken of wellicht heb je echt behoefte om er met iemand (of een professional) over te praten.

Er bestaan meerdere wegen naar Rome, dus blijf altijd bij jezelf inchecken wat jij nodig hebt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️