Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 10 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Een neurowetenschapper legt uit hoe de wet van aantrekkingskracht werkt

Zo hard een droomhuis, meer inkomen en een romantische partner wensen, dat dit werkelijkheid wordt. Voor sommige mensen voelt de law of attraction (de wet van aantrekkingskracht) als een gevalletje too good to be true. Maar inmiddels weten we dat visualiseren en manifesteren daadwerkelijk kan werken.

Een neurowetenschapper legt uit hoe.

Wat is de wet van aantrekkingskracht?

Ik heb vaak artikelen opgezocht over de wet van aantrekkingskracht, maar als ik dan zinnen en woorden als ‘alles is energie’ en ‘frequenties’ las, dan begon het me allemaal een beetje te duizelen. Pas toen ik manifestatie coach Willemijn Welten sprak, begon ik het te begrijpen.

“Je trekt meer aan van wat je voelt”, legde ze me uit. “Als jij ’s ochtends al wakker wordt met de gedachte ‘ik heb het zo druk en wat ben ik moe’, dan manifesteer je dat je het nog drukker krijgt. Je gaat de dag met een heel andere energie tegemoet als je denkt ‘ik ben blij dat ik genoeg te doen heb en ik vind het werk leuk’.”

Lees ook: Gedachten zijn krachten: hoe je door visualisatie beter kunt presteren

Het idee van de law of attraction – of wet van aantrekkingskracht op z’n Nederlands – is dat je aantrekt wat je denkt of voelt. Positieve gedachten zouden positieve dingen aantrekken, negatieve gedachten alleen maar negativiteit. Het zetten van positieve intenties kan je dus helpen je doelen werkelijkheid te laten worden.

Waarom werkt de wet van aantrekkingskracht?

Is deze ‘wet’ echt te mooi om waar te zijn? Volgens neurowetenschapper Tara Swart niet. Is de uitleg die je vaak op internet tegenkomt over het universum je ook iets te zweverig? Swart legt op Mind Body Green uit hoe de law of attraction werkt vanaf een wetenschappelijk oogpunt.

“Soms benaderen mensen de wet van aantrekkingskracht een beetje vaag”, zegt ze. “Maar eigenlijk is het belangrijkst dat je bepaalt wat je wil in het leven.” Als je dit doet, ‘prikkel’ je de hersenen als het ware om te begrijpen dat dit belangrijk is, en dat het tijd is om je er meer op te concentreren. Als je de intentie eenmaal hebt vastgesteld, wordt deze werkelijkheid door een aantal neurologische systemen.

Selectieve filtering

We worden tegenwoordig constant gebombardeerd met prikkels door alle notificaties, reclames en het nieuws dat 24/7 doorgaat. Het is de taak van ons brein om daaruit te filteren wat belangrijk is en wat niet. Het kijkt hierbij voornamelijk naar de korte termijn. Dat is ook waarom we geprikkeld worden door een reclame om iets te kopen, terwijl we eigenlijk dondersgoed weten dat we willen sparen.

“Door elke dag bewust je intentie te bepalen en die te herhalen, voorkom je dat je hersenen relevante prikkels voor je doelen er per ongeluk uit filteren”, zegt Swart.

Selectieve aandacht

Als je eenmaal je intentie hebt bepaald, zal je zien dat je meer kansen opmerkt die zijn afgestemd op wat je wilt. Manifestatie coach Willemijn legde eerder al uit dat wensen alleen niet genoeg is. Alleen de intentie zetten en verwachten dat het je dan maar aan komt waaien, werkt niet. Het is een kwestie van je ogen openhouden en de kansen grijpen als ze op je pad komen. Omdat je de intentie hebt gezet, ben je waakzaam en alert op eventuele kansen die je anders misschien gemist had.

Ook actie ondernemen

“Het gaat erom dat je elke dag iets doet om je doel te bereiken”, legt neurowetenschapper Swart uit. “Hoe klein dat ook is.” In andere woorden: als je een romantische partner manifesteert en je vervolgens opsluit in je huis en nooit date, dan word je doel ook geen werkelijkheid.

Ik ben totaal niet zweverig of spiritueel, maar dit is ik hoe ik de wet van aantrekkingskracht zie. Ten eerste ben je al tien stappen verder dan de meeste mensen met het bereiken van je doelen als je concreet hebt bedacht hoe het bereiken van die doelen eruit ziet. Anders blijft het maar een vage wens.

Als je er vervolgens ook nog je aandacht, energie en focus op richt (kortom: hieraan de prioriteit geeft), is het voor mij logisch dat de wet van aantrekkingskracht volgens sommige mensen werkt. Zo lang je er nog niet voor de volle 100 procent voor gaat en angst en twijfels voelt, zal je kansen namelijk afstoten.

Lees ook: Hier begon de populariteit van de law of attraction: The Secret is te zien op Netflix

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️