Jacqueline de Vent Escalante
Jacqueline de Vent Escalante Psyche 19 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Op je werk vertellen over je kinderwens: waarom dat geen slecht idee is

Over het algemeen wordt het je afgeraden: op je werk vertellen dat je graag een kindje wil. Maar als het langer op zich laat wachten dan je had verwacht, brengt dat veel stress met zich mee. En die stress neem je mee naar je werk. Wat kan je doen om die spanning te verlichten? Het klinkt moeilijker dan het is: praat erover. Ook tegen je collega’s.

Een hoge drempel over

Het is per situatie natuurlijk heel verschillend. Misschien wil je werk en privé graag gescheiden houden, of ben je bang voor wat veel vrouwen vrezen en wat helaas nog zeker aan de orde van de dag is: je baan verliezen. Maar op het moment dat je privéleven niet zo prettig loopt, gaat wat je daarbuiten doet er zeker onder lijden. Helemaal als je grootste droom langer op zich laat wachten dan je wilt. Voor vrouwen is het überhaupt taboe om het te hebben over iets wat veel vrouwen overkomt: niet meteen zwanger kunnen worden. Vaak houden we het voor onszelf en doen we net of er niets aan de hand is. En dat is met een reden.

Gediscrimineerd worden omdat je zwanger bent

Het klinkt belachelijk, maar het is keiharde werkelijkheid. Uit een onderzoek van het College van de Rechten van de Mens blijkt dat 43 procent van de ondervraagde vrouwen discriminatie ondervindt op het werk door haar zwangerschap. Dat is bijna de helft! Daarom is het ook heel begrijpelijk dat je bang bent dat jou hetzelfde overkomt. Ook al ben je (nog) niet zwanger. Tegelijkertijd is het zonde dat per jaar 50.000 vrouwen een vruchtbaarheidstraject ondergaan, wat gepaard gaat met zoveel emoties, waarvan de grootst aanwezige misschien wel intens verdriet is. Waarom zouden we er dan niet voor kiezen om het taboe te doorbreken en erover te praten, ook met onze collega’s? En let’s be honest, waarom zou je willen werken voor een baas die je ontslaat omdat je graag moeder wilt worden? Het is misschien wel een radicale denkwijze, maar het kan ervoor zorgen dat je dichterbij jouw oerwens komt. Extra spanning is namelijk ook helemaal niet goed voor je, zeker niet als je in verwachting probeert te raken.

https://www.bedrock.nl/kinderen-opvoeden-moet-daar-niet-een-cursus-voor-zijn/

Opluchting

Om al deze redenen heb ik besloten dat ik overal, altijd, open zal zijn over mijn vruchtbaarheidstraject. Vooral tegen mijn collega’s. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. In plaats van gevreesde scheve blikken kreeg ik vooral begrip, warmte en mededogen. Als het even een dag flink tegenzit, weet ik dat mijn collega’s het zullen begrijpen als ik me ziek meld. Ook kwam ik erachter dat meerdere vrouwelijke én mannelijke collega’s hetzelfde hadden meegemaakt als ik en daar ook zo nu en dan dingen aan kan vragen. Maar wat misschien nog het belangrijkste is van alles: het is een grote opluchting en zorgt ervoor dat je veel beter kunt ontspannen. En dat is nu precies wat je nodig hebt.

Meer lezen over zwangerschap?

Wil je meer interessante artikelen lezen? Meld je nu aan voor onze Bedrock-Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️