Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

De Week van de Circulaire Economie 2022: deze events wil je bezoeken

De Week van de Circulaire Economie – alweer de zevende editie – wordt dit jaar georganiseerd van maandag 7 t/m zaterdag 12 februari. Hoog tijd om je te laten inspireren door circulaire ondernemers en een kijkje te nemen in de wereld van circulair ondernemen.

De wereld van de circulaire economie groeit steeds harder. Maar wat is een circulaire economie ook alweer? Een kleine recap.

Circulaire economie

Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Daarin bestaat dus geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.

Het idee circulaire economie is bedacht om alle grondstoffen die we hebben op aarde, zo optimaal mogelijk te benutten. Momenteel putten we de aarde namelijk meer uit dan zij ons kan geven. Dat is eveneens de reden dat Earth Overshoot Day (de dag dat we dit jaar alle grondstoffen voor dit jaar al hebben gebruikt) steeds eerder plaatsvindt.

10 praktische tips voor het bijdragen aan een circulaire economie

Efficiënt met grondstoffen omgaan is dus geen luxe, maar eerder hard nodig. En er zijn al heel wat bedrijven die het goede voorbeeld geven. Want duurzaamheid en ondernemen gaan heel goed hand in hand.

De Week van de Circulaire Economie 2022

Tijdens de jaarlijkse Week van de Circulaire Economie geven verschillende ondernemingen een kijkje in hun circulaire keuken. Want hoe doe je dat eigenlijk, circulair ondernemen?

Denk aan toffe inspiratiesessies en workshops voor ondernemers (to be) én consumenten. Dus laat je inspireren door o.a. deze ondernemingen:

1. Anders Koffie

Anders Koffie doet wat de naam belooft: ze doen het als circulair koffiemerk anders dan de rest. Zo maken ze boodschappentassen, oesterzwam kweeksets en rugtassen van koffie-afval. Daar vertellen ze meer over op hun evenement tijdens de Week van de CE. En natuurlijk mag je ook proeven!

Vrijdag 11 februari, 13:00 – 16:30 uur
Anders Koffie, Tuinstraat 38 in Zwolle
Meer informatie en reserveer je plek: Anders koffie

Hoe BlueCity Rotterdam tot voorbeeldstad voor de circulaire economie wil maken

2. Workshop: hergebruik je jeans

Sla twee vliegen in één klap door je jeans te hergebruiken: goed voor het milieu en leuk om te maken. Tijdens deze workshop wordt een reeks inspirerende voorbeelden geboden een leer je hoe je kledingstukken kunt herontwerpen met gebruikte kleding. We kunnen het milieu en onze economie helpen als we minder onnodige kleding kopen!

Vrijdag 11 februari, 09:00 – 13:30 uur
OML FASHION.EU, Posthoornstraat 17 in Rotterdam
Meer informatie en reserveer je plek: Hergebruik je jeans

3. Expositie: rethinking plastic

Plastic is een milieuprobleem, maar een wereld zonder plastic lijkt onmogelijk. Hoe kunnen we anders kijken naar en omgaan met plastic, ’s werelds meest verguisde materiaal? Tijdens deze expositie laat Yksi Expo dit op een verrassende en prikkelende manier zien.

Dinsdag 8 februari, woensdag 9 februari, donderdag 10 februari, vrijdag 11 februari en zaterdag 12 februari 11:00 – 18:00 uur
Yksi Expo, Torenallee 22-04 in Eindhoven
Meer informatie en reserveer je plek: Rethinking Plastic

4. Samen duurzaam dromen

Jouw slaapkamer is jouw eigen persoonlijke nestje, daarom verwelkomt Bedaffair je graag om je eigen gepersonaliseerde bio-based circulaire kussen te maken. Ook geven ze je een unieke Bedaffair Tour! Bedaffair is de enige Nederlandse authentieke ambachtelijke fabrikant van bio-based circulaire matrassen en heeft een eigen showroom in Heemstede. Je krijgt tips om je slaap te verbeteren en zet de eerste stap naar duurzaam dromen met jouw circulaire kussen. 

Dinsdag 8 februari, 17:00 – 18:30 uur
Bedaffair, Cruquiusweg 27A in Heemstede
Meer informatie en reserveer je plek: Samen duurzaam dromen

Hoe zou de wereld eruitzien als afval geen afval meer is?

5. Tentoonstelling ‘Weggooien? Bestaat niet!’

In 2050 wil Utrecht als stad volledig circulair zijn. De tentoonstelling in de ontvangsthal van het stadskantoor toont hoe Utrechtse bedrijven, kunstenaars en de gemeente met dit thema bezig zijn. De tentoonstelling is de hele week te zien, dus genoeg momenten om te komen kijken!

Maandag 7 februari, dinsdag 8 februari, woensdag 9 februari, donderdag 10 februari, vrijdag 11 februari en zaterdag 12 februari
Stadskantoor Utrecht, Stadsplateau 1 in Utrecht
Meer informatie en reserveer je plek: ‘Weggooien? Bestaat niet!’

Luister ook: Bedrock Talks: met Elisah Pals van Zero Waste Nederland

6. Future farm heeft open huis

Heb je ooit een circulaire boerderij gezien? Dit is je kans! Future Farm organiseert een open huis en geeft je de kans de toekomst van de landbouw te beleven. Ontdek de verschillende innovaties, maak een praatje met Boer Back, knuffel kalfjes en luister naar onze plannen.

Dinsdag 8 februari, woensdag 9 februari en donderdag 10 februari, 09:00 – 16:00 uur
Future Farm, De Lutteresweg 7c in Lutten
Meer informatie en reserveer je plek: Future farm heeft open huis.

Laat je inspireren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️