Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Welzijn 12 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Wat kun je leren van iemands lichaamstaal?

Communiceren doen we niet alleen met woorden, in tegendeel zelfs. Onze lichaamstaal verraadt vaak hoe we ons voelen: of we nou zenuwachtig, verliefd of geïrriteerd zijn. Zelfs als er geen woorden worden uitgewisseld, zijn emoties zoals ongemak en zelfverzekerdheid meestal te herkennen aan de lichaamstaal.

We staan vaker stil bij de woorden die we gebruiken dan bij wat onze lichaamstaal vertelt. Op werk praten we bijvoorbeeld anders dan met vrienden in de kroeg, want met vrienden gebruik je bijvoorbeeld geen jargon. Onze dagelijkse communicatie bestaat echter voor ongeveer 70 procent uit lichaamstaal. Als het gaat om het uiten van onze gevoelens stijgt dit percentage naar 93 procent.

We staan er vaak niet bij stil, maar we zeggen meer met non-verbale communicatie dan met verbale communicatie. Non-verbale communicatie vormt dus een groot en belangrijk onderdeel van communiceren. Kennis over lichaamstaal kan dan ook goed van pas komen, bijvoorbeeld bij een sollicitatie, maar ook op een date.  

Lees ook: Waarom we vaker hardop tegen onszelf moeten praten (dat is dus niet raar)

Leren van lichaamstaal 

Jouw lichaamstaal beïnvloedt hoe anderen je behandelen. Als je een gesloten houding hebt, zal een vreemde niet snel op je afstappen om je bijvoorbeeld een vraag te stellen. Soms wil je ook met rust worden gelaten dus dan maakt het niet zoveel uit. Maar op werk is zo’n houding niet handig en kan het je relaties met collega’s verstoren.

Als je bewust bent van je eigen houding kun je die gemakkelijker onder controle houden. Ook leer je anderen beter begrijpen en dat kan op zoveel vlakken van pas komen.  

Meerdere betekenissen lichaamstaal  

Onze lichaamstaal zegt ontzettend veel over hoe we ons voelen, maar tegelijkertijd is het ook lastig om iemands lichaamstaal te lezen. Denk maar bijvoorbeeld aan iemand die stevig met zijn armen over elkaar gekruist in een hoekje staat. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat iemand liever met rust gelaten wilt worden, maar het kan ook zo zijn dat diegene het koud heeft.

Ook interessant: Hoe je lichaamstaal je vormt tot wie je bent

Een ander voorbeeld is het optrekken van de wenkbrauwen. Er kunnen namelijk 3 redenen zijn waarom we onze wenkbrauwen optrekken. Bijvoorbeeld als we verbaasd zijn, ongerust of angstig. Ook wiebelen met je voeten heeft 2 betekenissen. Het kan betekenen dat iemand zenuwachtig is, maar het kan ook betekenen dat iemand geconcentreerd is. Om lichaamstaal goed te begrijpen, is het belangrijk om te kijken naar het totaalplaatje. Dus ook naar de context, de woorden en het stemgeluid.

Gekruiste armen en benen  

Heb je een vergadering en merk je dat je leidinggevende met gekruiste armen en benen aan het luisteren is? De kans is groot dat hij of zij het niet eens is met wat je aan het vertellen bent. Het is een houding die vaak onbewust wordt aangenomen, maar die wel veel weggeeft.

Voor het boek How to read a person like book deden de schrijvers onderzoek naar lichaamstaal. Daaruit bleek dat partijen die tijdens een onderhandelingen met gekruiste benen en/of armen zitten vaak niet tot overeenstemming komen.  

Must read: ‘Ik heb gevoelens voor je’: de vele verschillende interpretaties

Na-apen is een goed teken 

Is het je ooit opgevallen dat je vrienden tijdens een gesprek dezelfde houding aannemen als jij? Dus als jij bijvoorbeeld naar achteren leunt dat zij vervolgens ook op die manier gaan zitten. Houdingen van elkaar overnemen is een teken van verbintenis en we doen het onbewust. Let er maar een keer op. We doen dit namelijk continue wanneer we ons verbonden voelen met een ander.  

Lichaamstaal als we verliefd zijn 

Als een vrouw zich aangetrokken voelt tot een ander kijkt ze naar beneden nadat er oogcontact is geweest. Ze speelt met haar haar en kijkt je vervolgens weer aan met haar kin licht gekanteld. Ook voeten geven aan of we graag in gesprek zijn met de persoon die voor ons staat, of dat we liever weglopen. Wijzen de voeten van je gesprekspartner naar jou toe dan heb je zijn of haar aandacht. Dit geldt trouwens niet alleen in liefdesscenario, maar ook in het dagelijks leven.

Universele lichaamshoudingen  

Of je nou in Amerika, Azië of Europa bent, er zijn lichaamshoudingen die iedereen begrijpt. Eén van die houdingen is het optrekken van de schouders als we iets niet begrijpen of als we het antwoord niet weten. Je hebt het vast weleens meegemaakt dat je op vakantie iemand een vraag stelde en dat die gene zijn schouders ophaalde.

Lees ook: Hé, je komt in m’n personal space (welke afstand beschouwen we als comfortabel?)

Onze schouders ophalen is een universele lichaamshouding. Op die manier kunnen we communiceren ook al spreken we niet dezelfde taal. Vaak gebruiken we ook onze handen erbij om aan te geven dat we iets niet snappen.  

Praten blijft belangrijk

Lichaamstaal kan ons veel vertellen, maar aan het eind van de dag kan niemand elkaars gedachtenlezen. Soms hebben mensen bepaalde trekjes die niet per se iets zeggen over hoe ze zich voelen. Het is daarom altijd verstandig om duidelijk verbaal te communiceren en niet gelijk ergens van uit te gaan.

Meer lezen over communicatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️