Marloes Graat
Marloes Graat Welzijn 20 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Voorkom branderige ogen achter je laptop met deze oefening van 20 seconden

Heb jij ook vermoeide ogen doordat je de hele dag op je werk naar een scherm moet kijken? Herkenbaar, maar helaas is hier in veel banen niet zo veel aan te veranderen. Waar je wel invloed op hebt, is het aantal pauzes dat je neemt. Dus wil jij je ogen tussendoor een welverdiende break geven? Deze simpele oefening van een optometrist duurt slechts 20 seconden en helpt tegen vermoeide ogen.

Hoe graag we het ook anders zouden willen: tegenwoordig brengen we veel van onze tijd door achter een scherm. Achter een laptop op je werk of voor je studie, op je telefoon in de pauze en in de metro, tram of op het station: overal zijn schermen.

Branderige ogen door overbelasting

Veel schermtijd beïnvloedt niet alleen je mentale gezondheid, maar kan ook zorgen voor vermoeide ogen. Heb jij aan het eind van de dag ook vaak last van branderige en vermoeide ogen? Optometrist Bryce Appelbaum deelt op MBG een eenvoudige oefening waarmee je je ogen meer rust kan geven.

Appelbaum legt uit dat je ogen bestaan uit kleine spieren die ook gevoelig zijn voor overbelasting. Taken als scherpstellen kosten inspanning en hoe langer je ogen dit achter elkaar moeten doen, hoe eerder ze overbelast raken.

”Ga niet de hele dag met gebalde vuisten zitten”

Je kunt het vergelijken met je hand de hele dag in een gebalde vuist houden. “Stel dat je je hand in een vuist zou knijpen, na een paar seconde worden de spieren in je handen moe en verzwakken ze. Als je vuist weer opent en weer sluit kun je de vuist veel langer volhouden”, legt Appelbaum uit. Dit geldt ook voor je oogspieren.

Zo verminder je jouw PMS-klachten met seed cycling

“Wanneer je ogen in aanraking komen met schermen, wordt de pupil kleiner naarmate de spieren worden aangespannen. Dat is hetzelfde als je hand in een vuist knijpen.

Daarom is het essentieel om voor degene die de hele dag achter de computer zitten kijkpauzes te houden. Je gaat toch ook niet de hele dag met gebalde vuisten zitten?”, aldus Appelbaum

20-20-20 regel

Om je ogen dus te laten ontspannen en rust te geven stelt Appelbaum de 20-20-20 regel voor. Dit houdt in dat je elke 20 minuten een pauze neemt en minstens 20 seconden naar iets op tenminste 20 feet (zes meter) afstand kijkt.

Zo werkt de 20-20-20 oefening tegen branderige ogen:

Stap 1: Kijk hoe laat het is

Begin op een tijdstip dat makkelijk te volgen is bijvoorbeeld 9 uur ‘s ochtend, dan onthoud je makkelijk dat het elke 20 minuten tijd is voor een korte pauze.

Om het makkelijker te maken kun je ook een timer zetten op je telefoon, maar op den duur kan dit ook een beetje irritant worden. Het beste is daarom om jezelf eraan te herinneren om deze oefening twee of drie keer per uur te doen.

Stap 2: Kies een centraal punt

Zodra het tijd is om de oefening te doen, zoek je iets om naar te staren dat tenminste 6 meter van je verwijderd is. Als je bureau naast een muur staat zonder raam, loop dan even naar een andere plek of ruimte waar je wel naar buiten kunt kijken.

Het belangrijkste van de oefening is om te kijken naar iets waarbij je ogen ontspannen aanvoelen en niet op een scherm van een televisie of telefoon. Als je moeite hebt om ver te zien, kies dan iets dichterbij waar je echt op kunt concentreren. Dit kan een schilderij zijn, een plant of een ander random item in de kamer.

Stap 3: Kijk voor 20 seconde

De laatste stap van de oefening: houd je ogen minstens 20 seconden gericht op het punt dat je hebt gekozen. Dit is lastiger dan je denkt, want 20 seconden zijn kort, maar kan ook best lang zijn voor je onrustige brein. 20 seconden is een minimum, je mag ook langer naar hetzelfde punt blijven kijken, maar doe het niet veel korter.

Wow: zó lang ben je productief op een 8-urige werkdag volgens onderzoek

Merk je dat het fijn vindt om even een korte pauze te hebben, blijf dan een paar minuten naar buiten staren. Dit is niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je creativiteit en je hersenen.

Schermen vermijden is in het digitale tijdperk praktisch bijna onmogelijk, zeker als je een kantoorbaan hebt. Daarom is het belangrijk je lichaam af en toe een welverdiende pauze te geven. Probeer deze oefening voor je ogen daarom eens uit tijdens een kantoor of thuiswerkdag. Je ogen zullen je dankbaar zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️