Rosa Bertram
Rosa Bertram Werk 10 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Wow: z贸 lang ben je productief op een 8-urige werkdag volgens onderzoek

Een veertig-urige werkweek is in veel bedrijven nog steeds de norm, als het niet meer is. In sommige sectoren is het namelijk hartstikke normaal om een werkweek van wel zestig uur te draaien. Maar hoeveel uur kan je eigenlijk realistisch gezien 茅cht productief zijn op een werkdag? In elk geval een stuk minder dan de algemeen-aangehouden norm van acht uur per dag.

Er werd onderzoek gedaan naar productiviteit en daar kwamen op z鈥檔 zachtst gezegd interessante resultaten uit. D铆t is hoe lang je echt productief bent op een acht-urige werkdag.

Productiviteit

We zijn altijd druk-druk-druk, maar hoe effectief gebruiken we onze tijd nu eigenlijk echt? En kunnen we niet eigenlijk veel meer doen in minder tijd? Daarover interviewden we eerder al productiviteits-expert Mark Tigchelaar in BEDROCK Talks. Hij is van mening dat we onze tijd vooral goed moeten benutten.

Wat in elk geval achterhaald is, denken dat we acht uur lang productief kunnen zijn. Niemand kan zich acht uur per dag concentreren en focussen, zelfs Einstein hield dat maximaal 45 minuten vol. Volgens Tigchelaar is het dan ook van groot belang dat we onze focus bewust aan, maar ook weer bewust uit zetten. Hoe? Door af en toe een goede pauze te nemen.

Dus: wanneer je werkt je telefoon uit te zetten, maar zet ook de meldingen van je mail uit en werk gefocust. Dat kan je dan afwisselen met een goede pauze waarin je bijvoorbeeld lekkere muziek aanzet, je gaat wandelen en je je werkmail even laat voor wat het is.

Bullshit jobs

Wat vaak gebeurt tijdens een werkdag is dat we veel tijd verspillen. We zijn 茅n niet echt geconcentreerd aan het werk 茅n we nemen geen goede pauzes. Een kantoortuin is een perfecte manier om werknemers niet goed geconcentreerd te laten werken bijvoorbeeld. Je w铆lt waarschijnlijk wel aan het werk, maar wordt halverwege je werk afgeleid doordat Gerda vertelt wat ze gisteravond gegeten heeft en Sonja klaagt over de afspraak met haar schoonmoeder vanavond. Je doet dan 茅n niet mee aan het gesprek 茅n kun je niet goed concentreren.

Altijd tijd tekort? 7 manieren om meer tijd te ervaren in je dag

Toch voelen we ons vaak verplicht om acht uur per dag op kantoor te verschijnen en productief over te komen, want daarvoor krijg je betaald. Maar hoe realistisch is het om te verwachten dat je acht uur lang productief bent? Na vieren zitten de meeste mensen immers uit hun neus te eten 鈥 bij wijze van spreken dan 鈥 en zien zij de tijd langzaam wegtikken tot het eindelijk vijf uur is en het tijd is om te 鈥榤ogen鈥 gaan.

Dat al die verloren uurtjes best zonde zijn, werd ook al bekend in de documentaire Bullshit Jobs, die gaat over onnodige banen en weggegooide uren werk. Aanrader om eens te kijken!

Hoe lang zijn we nu eigenlijk 茅cht productief?

Een mens kan onmogelijk acht uur per dag productief zijn en dat zijn we dan dus ook bij lange na niet blijkt uit een onderzoek onder 1989 Britse kantoormedewerkers in 2016. Sterker nog, we komen er niet eens bij in de buurt. Het wordt nog erger: we halen de helft niet eens!

Uit het onderzoek blijkt dat we tijdens een werkdag van acht uur nog niet eens drie uur daarvan productief zijn. Nog minder zelfs: we zijn op een werkdag gemiddeld twee uur en 53 minuten productief, zegt het onderzoek.

Z贸 ga je het beste om met een narcistische collega in je team

Wat we doen in de rest van de tijd? We kletsen met collega鈥檚, drinken koffie, scrollen over social media, paffen sigaretjes, lezen het nieuws en eten. Lange werkdagen zijn dus compleet nutteloos, als je deze resultaten bekijkt.

Het is dan ook niet voor niets dat landen als Spanje nu testen met vier-daagse werkweken. Niemand kan zit uren lang achter elkaar concentreren. Ook de beste artsen en wetenschappers niet.

Een kortere werkweek?

Dat je een lange werkdag maakt, zegt dus niet per se iets over hoe productief je daadwerkelijk bent. Misschien kun je beter minder uur werken en het werk d谩t je doet, een stuk productiever doen. Dat scheelt jou tijd, maar ook voor je werkgever.

Een korte werkdag en werkweek is dus nog helemaal niet zo鈥檔 gek idee, net zoals werknemers vaker thuis laten werken als ze dat willen, zodat ze productiever kunnen werken als ze dan eenmaal werken en niet steeds worden afgeleid door collega鈥檚.

Door minder lange werkdagen te maken, voel je je in elk geval een stuk frisser. Je wordt immers niet meer gedwongen om onnodig lang tijd te verspillen achter de computer.

Wat zeg jij: een kortere werkdag? We zijn benieuwd!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔