Margje Hoogland
Margje Hoogland Reizen 5 apr 2022
Leestijd: 6 minuten

Sledehondentocht en het noorderlicht spotten: zo ziet een tripje naar Lapland eruit

Vakanties in de winter zijn al snel vakanties waarbij je even aan de kou ontsnapt. De meeste mensen gaan toch net even wat lekkerder op zon dan op grauwe luchten. Toch is er een reis in de winter die heel veel mensen weleens willen maken: naar Lapland. Maar wat maakt zo’n reis nou zo gewild? En wat is er te doen in Lapland? BEDROCK’s Margje testte het voor je uit.

Spoiler alert: het lijkt misschien een once in a lifetime ervaring, maar als je eenmaal bent geweest, wil je geheid nog een keer.

Waarom Lapland?

Lapland is in de winter magisch mooi. Je kunt je bijna niet voorstellen wat voor dik pak sneeuw er ligt. Pas als je per ongeluk eens naast de weg in een hoopje sneeuw stapt, merk je hoe diep je wegzakt.

Ook is het licht prachtig. Omdat de zon in de winter zo laag staat – en zelfs een tijdje helemaal niet te zien is – lijkt het alsof je de hele dag een zonsopkomst of zonsondergang hebt. Daardoor heeft de lucht vaak een prachtige rode, oranje of roze gloed.

Ook de rust en de ruimte zijn heerlijk. De meeste reizen naar Lapland in de winter gaan naar kleine dorpjes die te midden van de uitgestrekte natuur liggen. Daar laad je echt even van op.

Lees ook: Leren van de Scandinaviërs: fluisteren en stil zijn… Ssssst

Wat de reis verder helemaal compleet maakt: alle toffe dingen die je kunt doen. Van sledehondentochten tot een complete workout tijdens het langlaufen. Wat extra lekker is, is dat je heel de dag buiten bent. Soms een beetje koud, maar zoals ze in Scandinavië zeggen: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

Warme kleren aan en gaan dus. De kou voelt trouwens ook heel anders dan bij ons. Het is van die kou waar je neus van gaat plakken. Dat voelt altijd super gezond. En ben je toch koud? Dan ga je na afloop gewoon even de sauna in.

Must read: Leren van de Zweden: “Friluftsliv” over leven in de buitenlucht (ook in de winter)

Groepsreis of solo?

Ga je voor een soloreis? Dat geeft je veel vrijheid. Je kunt in feite zelf gaan en ter plekke de activiteiten boeken die jij graag wil doen. Toch ben je dan vaak duurder uit en moet je maar net geluk hebben met beschikbaarheid.

Bij een groepsreis is vooraf alles voor je geregeld. Ook bijvoorbeeld de transfers van het vliegveld naar je accommodatie. Af en toe is dat best lekker. En zo’n groepsreis is ook nog eens heel gezellig.

Lees ook: Leer de winter omarmen zoals de Scandinaviërs dat doen

Je bent de hele week met z’n allen op pad en leert op die manier leuke nieuwe mensen kennen. En hoe tof is het om met wildvreemden zulke toffe herinneringen te maken?

Wees trouwens niet bang dat je helemaal nooit tijd voor jezelf hebt. De meeste groepsreizen zijn zo ingedeeld dat je ook af en toe een dagje voor jezelf hebt.

Een aantal organisaties waar je een reis naar Lapland kunt boeken:

Wat te doen in Lapland?

Maar wat is er allemaal te doen in Lapland? In ieder geval veel meer dan een tochtje met de sledehonden.

1. Sneeuwschoen hike

Sneeuwschoenen worden ook weleens gekscherend tennisrackets genoemd. Als je ze eenmaal aan je voeten hebt, is het toch wel even anders. De schoen heeft spikes waarmee je stevig blijft staan als je een gladde heuvel op gaat. En de vorm zorgt ervoor dat je niet te diep in de sneeuw zakt als je buiten het pad stapt.

Waarom je ooit het noorderlicht wilt zien

Als je van hiken houdt, is het echt iets dat je eens moet proberen. Hiken in winterwonderland is namelijk een heel andere ervaring dan in de zomer. Misschien nog wel mooier. Vooral als je ineens middenin een groep rendieren staat.

2. Crossen op een sneeuwscooter

Goed, sneeuwscooters verstoren de stilte in het bos misschien wel een beetje, maar als je eenmaal achter het stuur zit, is het heel vet. Eerst is het even wennen en glibber je wat door de sneeuw. Als je het ding eenmaal onder controle hebt, is het een ontzettend gave manier om door het bos te crossen.

Ook tof: De mooiste winterbestemmingen om bij weg te zwijmelen

3. Sledehondentocht

Waarschijnlijk staat deze bovenaan menig bucketlist. En het is inderdaad echt heel tof. De honden staan te popelen om een tochtje door de sneeuw te maken en als ze eenmaal mogen, gaan ze los en trekken ze jou op een sleetje door de sneeuw.

Wat wel fijn is: tijdens de tocht worden de honden ontzettend goed in de gaten gehouden. Er rijdt iemand mee die om de zoveel tijd checkt of ze nog geen tekenen van moeheid – of erger – vertonen. Na afloop mogen ze lekker uitrusten en worden ze goed verzorgd.

4. Langlaufen

In Scandinavië is langlaufen eigenlijk de meest beoefende sport op de latten. Skiën doen ze ook wel, maar langlaufen is het helemaal. Het heet er trouwens ook cross-country skiën.

Je krijgt eerst les en dat is ook wel nodig, want de manier van bewegen is heel anders dan bijvoorbeeld gewoon skiën. Mocht je dus denken dat je direct wel een lange tocht door het bos kunt maken, dan heb je het mis. Ook omdat het best wel zwaar is. Maar het is zo leuk, het is het oefenen en trainen waard.

Must read: Waarom Scandinavische landen structureel in de top 5 gelukkigste landen staan

Kun je het allang? Je kunt ook een paar latten, schoenen en stokken huren en de goed onderhouden paden volgen. De paden zijn zo goed onderhouden omdat ze daar in Finland belasting voor betalen. Een soort wegenbelasting voor het langlaufen.

5. Het noorderlicht spotten

Voor deze activiteit moet je een beetje geluk hebben, want alleen als de omstandigheden goed zijn en het helder is, heb je kans het noorderlicht te zien. Maar dát maakt het misschien ook wel zo tof.

Elke avond ga je nog even naar buiten in de hoop dat je deze keer wel geluk hebt, of trommel je je groepje op naar een open plek in het bos te gaan. En als het licht dan vanuit het niets opdoemt, is het – ondanks de warme kleren – echt een kippenvel momentje.

6. In de sauna

Een vakantie naar Finland is niet compleet zonder een bezoekje aan de sauna. Gelukkig zit die bijna standaard in je accommodatie, zo belangrijk is het voor de Finnen. Een heerlijke manier om echt op te warmen en te ontspannen na een actieve dag. Het helpt zelfs spierpijn voorkomen. Vandaar dat de Finnen de volgende dag weer fit op de latten staan.

Even afkoelen? Dan ren je even naar buiten en duik je gewoon in de sneeuw!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️