Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 20 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Cellulite: wat is het? (en waarom we het als vrouwen juist willen omarmen)

Ik heb er al jaren ‘last’ van: cellulite. Als ik zit, dan ontstaat er bij mijn benen een sinaasappelhuidje. En ik geef eerlijk toe dat ik een aantal jaar geleden in de weer was met verschillende huis-tuin-en-keuken manieren om de cellulitis weg te krijgen, maar daar ben ik helemaal klaar mee. Want ladies, het is tijd om onze sinaasappelhuid te omarmen.

Cellulite wordt ook wel een sinaasappelhuid genoemd, omdat de bultjes en deukjes op de benen, billen en dijen doen denken aan de textuur van een sinaasappelschil.

Heb jij er ook last van? Dan ben je niet de enige: naar schatting krijgt zo’n 85 procent van de vrouwen na hun 21e levensjaar te maken met cellulite. 85 procent! Dat betekent dat het hartstikke normaal is en dat we ons er niet voor hoeven te schamen.

De oorzaak van cellulite

Het krijgen van cellulite is een natuurlijk verschijnsel. We vertelden al eerder dat zo’n 85 procent van de vrouwen te maken krijgt met de putjes en bultjes – en daar hoef je niets voor te doen. Het ontstaat onder andere door de hoeveelheid oestrogeen in ons lichaam.

Maar wist je dat er nog een aantal oorzaken zijn waardoor de cellulite erger kan worden?

  • Heeft jouw moeder last van cellulite? Dan is de kans groot dat ook jij het krijgt, want het verschijnsel is erfelijk.
  • Ook jouw voedingspatroon speelt een grote rol. Gezond eten en voldoende beweging is namelijk van invloed op jouw vetpercentage en de vetverdeling in jouw lichaam.
  • Heb je een zittend beroep? Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd – ook de hele dag op je bureaustoel zitten is niet bevorderlijk voor de cellen in jouw benen en billen.

Smeren en scrubben

Meerdere bedrijven claimen de oplossing te hebben voor een sinaasappelhuidje. Denk aan dure crèmes, cuppen of een dry brush. De waarheid is echter dat deze ‘oplossingen’ jou niet van jouw cellulite af gaan helpen. Misschien verstevigen ze de huid, maar het volledig laten verdwijnen van de oneffenheden is niet mogelijk.

Omarm je cellulite

Ondanks dat cellulite zo normaal en veelvoorkomend is, zien we het vrijwel nooit in de media (en dat heeft uiteraard alles te maken met Photoshop en filters). En dat is lastig, want zo leren we ons lichaam nooit accepteren zoals het is.

In de afgelopen jaren is dan ook de gedachte ontstaan dat we ons moeten schamen voor ons sinaasappelhuidje. En dat is natuurlijk onzin. Cellulite is niets om je voor te schamen, dus show it.

Waarom het zo moeilijk is om een gezonde relatie met je lichaam te hebben (in deze maatschappij)

Post die foto op Instagram waar jouw cellulite op te zien is. Wedden dat meiden zich erin zullen herkennen, en dat het ze inspireert om hetzelfde te doen? En draag gewoon die korte broek als het buiten warm is. Het is niet alleen onnodig om je te verstoppen in een lange broek, maar het draagt ook nog eens bij aan het normaliseren van cellulite.

Want dat is het: hartstikke normaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vichy

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️