Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 20 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Met deze oefeningen ga je aan de slag met innerlijke kind

Val je tijdens een meeting iets harder uit tegen die collega dan je zou willen? Of zie je groen van jaloezie als je lief met iemand anders staat te praten? Waarschijnlijk is dan je innerlijke kind aanwezig die om aandacht vraagt. In dit soort situaties kan je uit een reflex heel anders reageren dan je normaal doet.

Je kunt veel leren van je innerlijke kind en daarom hebben wij een oefening zodat je hiermee aan de slag kunt gaan.

Wat is je innerlijk kind?

Iedereen heeft te maken met zijn/haar eigen innerlijke kind. Dit is het kinderlijke aspect in jouw onbewuste geest en deze leeft je hele leven mee. Het staat voor onbewuste reactiepatronen, gevoelens en emoties. Gedurende je leven, ontwikkel je bepaalde overtuigingen en overlevingsmechanismen.

Zo praat je met je innerlijk kind

Veelal zijn dit dingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben liefde niet waard’. Deze overtuigingen en mechanismen spelen vaak een rol als we volwassen zijn. Daarom kan je zomaar ineens anders reageren dan je daadwerkelijk wilt vanuit een reflex.

Als je een goede relatie hebt met je innerlijk kind, leef je in verbinding met je emoties. Je merkt snel dat je oude kindpijn geraakt is en je kan jezelf ‘soothen’.

Als je minder in contact staat met je innerlijk kind kan dit zich uiten in:

  • Je bent een people-pleaser
  • Je hebt geen sterk identiteitsgevoel
  • Je bekritiseert jezelf de hele tijd
  • Je bent meedogenloos voor jezelf, rigide en een perfectionist
  • Je vindt het moeilijk om je te binden en te vertrouwen
  • Je klampt je vast aan (giftig) relaties en hebt ernstige verlatingsproblemen

Oefening om contact te maken met het kind in jou

Floor Molkenboer, coach, heeft een mooie schrijfoefening om meer in contact te komen met je innerlijk kind. Deze kan je het best in de ochtend doen als je net wakker bent, dan sta je meer in contact met je gevoelens en onbewuste gedachten.

Hoe kan je er als ouder voor zorgen dat je kind veilig gehecht raakt?

Zorg dat je een rustige buikademhaling hebt en vraag je innerlijk kind om vrij te schrijven op een pagina. Spelen er heftige emoties op? Reageer dan op wat het kind in jou je laat zien. Doe dit niet gelijk maar kom eerst los van het innerlijk kind.

Dit kun je doen door een stukje te gaan wandelen of te ontbijten. Sluit vervolgens je ogen en ga naar je ademhaling. Verbind je weer met de wijsheid in jezelf en de onvoorwaardelijke liefde. Open je ogen en lees dan de tekst die je net hebt opgeschreven. Op een andere pagina kan je alles opschrijven wat er in je opkomt.

Waarom het oké is om je kinderachtig te gedragen

Zo heb je een aparte pagina voor het innerlijk kind en eentje voor de verzorger in jou. Komen er geen woorden? Richt je dan op je hogere zelf voor steun. Maak bijvoorbeeld een persoonlijk gebedje voor jezelf dat je elke dag even kunt herhalen. Of deze kan je uitspreken wanneer het kind in jou naar aandacht zoekt.

Het gaat erom dat jij de beste verzorger bent voor je innerlijk kind. Dit staat dus helemaal los van de relatie met je ouders of geliefde. Ook al heb je daardoor nare ervaringen of trauma’s opgelopen. Het gaat erom dat je de verantwoordelijkheid neemt voor jezelf en je innerlijk kind. Alleen jij maakt de beste versie van jezelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️