Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 29 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom gefermenteerd eten zo goed is voor je lichaam

Kimchi, zuurdesembrood, miso, kombucha: gefermenteerd eten wordt volop geprezen dankzij de gezondheidsvoordelen die fermentatie met zich meebrengt. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wij zochten uit waarom gefermenteerd eten zo goed is voor je lichaam, en dan met name voor je darmen.

Fermentatie heeft de laatste tijd een stevige revival gekend. De meest hippe restaurants fermenteren erop los, zuurdesembrood bakken was dé quarantaine-hobby tijdens de lockdown en kombucha is één van de populairste non-alcoholische drankjes van het moment. Toch is fermentatie in feite een eeuwenoude techniek om voedsel langer te bewaren.

Wat is fermentatie ook alweer?

Veel alledaagse producten zijn gefermenteerd. Denk aan yoghurtbierzuurkoolwijnbroodaugurken en tempeh. Door het fermenteren van deze voedingsmiddelen verandert niet alleen de houdbaarheidsdatum, maar ook de structuur, de geur en de smaak.

Onrustig? Misschien hebben je darmen een reset nodig

Het meest gangbare fermentatieproces is zuurstofloos (bijvoorbeeld in een weckpot) en met melkzuurbacteriën: deze zetten koolhydraten om in melkzuur, wat de houdbaarheid van het product verlengt. Daarnaast is zout een belangrijk onderdeel van fermenteren. Het doodt bacteriën en controleert daarmee het fermentatieproces. Alleen goede bacteriën kunnen tegen een zoute omgeving.

Waarom gefermenteerd eten zo goed voor je is

Er zijn verschillende redenen waarom gefermenteerde voeding goed voor je is. Zo toont wetenschappelijk onderzoek aan dat gefermenteerde voedingsmiddelen microben weren, anti-allergene werkingen hebben en bloeddrukverlagend zouden zijn.

Daarnaast is gefermenteerd eten rijk aan vitaminen. Zo heeft zuurkool een hoog vezel-, ijzer-, magnesium-, calcium- en vitamine C-gehalte en is miso gekend omwille van zijn hoge concentratie mineralen en vitamine B, E en K.

Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?

Tot slot is gefermenteerd eten simpelweg makkelijker verteerbaar. Door fermentatie worden ingrediënten als soja en gluten (die veel mensen moeilijk verteren) beter hanteerbaar. Dat verklaart waarom tempeh (wat gemaakt is van gefermenteerde sojabonen) makkelijker te verteren is dan tofu, en waarom zuurdesembrood aan te raden is voor mensen die glutengevoelig zijn. Heb je gevoelige darmen, dan is het dus een goed idee om vaker te opteren voor gefermenteerd voedsel.

Let wel: een gevarieerd dieet met voldoende groenten en fruit is nog steeds de allerbeste sleutel tot een goede gezondheid. Wissel gefermenteerde voeding dus ook voldoende af met gewone groenten, fruit, gezonde vezels, noten en peulvruchten. Hoe meer variatie, hoe blijer je lichaam daarvan wordt!

Deze wetenschapper legt uit hoe je brein en darmen communiceren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️