Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 5 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom er in elke vrouw een godin schuilt

Er schuilen 7 godinnen in elke vrouw. Althans; de Griekse mythologie omschrijft zeven godinnen die als archetype gezien kunnen worden. Elk hebben ze hun eigen krachten en zwaktes, die ook tegenwoordig prima gebruikt kunnen worden om jezelf eens flink onder de loep te nemen.

In de jaren ’80 maakte psychoanalist Jean Bolen het boek Goddess in Everywoman, waarin ze de psychologie van de vrouw – gedragspatronen en persoonskenmerken – in kaart brengt door deze zeven oud-Griekse godinnen te omschrijven als archetypische figuren. In haar boek laat ze zien dat elke vrouw kenmerken van een of meer van de oud-Griekse godinnen in zich heeft.

Mythes over goden en godinnen werden verteld om bijvoorbeeld het weer, andere natuurverschijnselen of het ontstaan van de aarde te verklaren. Die verschillende krachten en mogelijkheden van godinnen interpreteerde Jean Bolen als waarden voor de moderne vrouw; waarden die je kunt ontwikkelen als je je ervan bewust wordt dat je ze in je hebt. Het proberen waard. In welke godin(nen) herken jij je?

Aphrodite

De godin van de liefde, van schoonheid en sensualiteit. Aphrodite had verschillende liefdesaffaires met zowel goden, als sterfelijke mannen. Anderen voelen zich tot dit type aangetrokken en mannen vallen als een blok voor haar.

Ook interessant: Dit is waarom het leven de moeite waard is, volgens Filosoof Albert Camus

Ze heeft die aandacht nodig en wordt zelf ook makkelijk verliefd. Aphrodite staat voor vrouwen die genieten van liefde, schoonheid, seks en sensualiteit. Maar ook voor de creatieve vrouw. Aphrodite staat voor voortplanten, maar daarmee kan ook ‘iets moois maken’ bedoeld worden.

Artemis

De godin van de jacht en de maan. Artemis staat voor het mannelijke, het avontuurlijke en het reislustige in de vrouw. Ze is gefocust, laat zich niet afleiden door anderen en is daardoor ook niet bevattelijk voor verliefdheid.

Ze gaat de strijd aan en treedt snel en daadkrachtig op als anderen haar hulp inroepen. Artemis staat voor zelfverzekerdheid en onafhankelijkheid.

Athena

De godin van de wijsheid. Ze is strategisch sterk en helder van geest. Athena staat voor winnende strategieën en praktische oplossingen. De perfecte zakenvrouw.

Er wordt eerst een plan gemaakt, voordat ze aan de slag gaat. Deze vrouw bereikt veel in het leven. Ze is tactisch, houdt het hoofd koel en blijft scherp.

Demeter

De godin van het graan. Demeter is het moederlijke archetype. Demeter staat voor zorgzaamheid, behulpzaamheid en vrijgevigheid.

Must read: 4 dingen waar elke vrouw nú beter mee kan stoppen

Haar kinderen kwamen op nummer een, soms zelfs ten koste van zichzelf. Ze is stabiel en betrouwbaar en straalt kalmte en warmte uit. Het is voor haar heel vanzelfsprekend om voor vrienden, een partner of kinderen te zorgen.

Hera

De godin van het huwelijk. Dit is de trouwe partner in de vrouw. Hera staat voor loyaliteit, het verlangen om een echtgenote te zijn.

Ze voelt zich aangetrokken tot mannen die succesvol zijn en is gelukkig als hij aan haar gehecht is. Hera staat voor een band aangaan, trouw zijn en moeilijkheden samen oplossen. Ze wordt in mythes overigens ook als wraakzuchtig en jaloers omschreven.

Hestia

De godin van de huiselijke vrede, of van ‘de tempel’. Net als Artemis en Athena heeft ze niemand anders nodig, ze is introvert en richt zich op wat ze zelf belangrijk vindt.

Hestia staat voor regelmaat en harmonie. Ze is rustig, ordelijk en bescheiden, creëert warmte en vrede. Ze houdt de boel bij elkaar, maar kan ook heel erg genieten van alleen zijn.

Persephone

Persephone is een schattig meisje tot ze door Hades ontvoert wordt naar de onderwereld, waar ze koningin wordt. Ze is romantisch, open, flexibel en ontvankelijk.

Onbewust gedraagt ze zich zoals de ander wil. Ze staat voor vitaliteit en de mogelijkheid om te groeien. Ze kan zich goed inleven in een ander. Door het duale in dit archetype is ze aan de andere kant intuïtief sterk, verbonden met het onbewuste en de diepere lagen van de psyche.

Meer vrouwen om van te leren? Voor op je lijstje: 7 biografieën over belangrijke vrouwen uit de geschiedenis.

Meer over vrouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️