Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Welzijn 11 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Op een rij: de voordelen en nadelen van de menstruatiecup

Naast maandverband en tampons komen er steeds vaker andere menstruatieproducten op de markt. Zoals menstruatieondergoed en de menstruatiecup. Die laatste is een duurzame vervanger en zo heeft het cupje dat menstruatiebloed opvangt nog wel meer voordelen, maar ook zeker een aantal nadelen. We zetten alle voordelen en nadelen van de menstruatiecup voor je op een rij.

Als je nog twijfelt om de cup te gaan gebruiken, helpt dit je misschien in het maken van een keuze. Aan de andere kant: proberen wat het beste bij je past, werkt uiteindelijk gewoon het beste.

Voordelen en nadelen van de menstruatiecup

Zoals gezegd kleven er heel wat voordelen aan een menstruatiecup. Vele vrouwen zijn dan ook overstag en gebruiken het cupje maandelijks met plezier. Toch heeft de menstruatiecup ook nadelen die handig zijn om te weten voordat je eraan begint. Lees hieronder alle voordelen en nadelen van de menstruatiecup.

Alle voordelen

  • Een groot voordeel van de menstruatiecup is dat deze jarenlang (tot wel tien jaar) mee gaat voordat ‘ie aan vervanging toe is. Je schaft ‘m dus maar een keer aan en vervolgens gebruik je ‘m keer op keer.
  • Dat maakt dat de menstruatiecup ook een stuk duurzamer en beter voor het milieu is dan maandverband en tampons.
  • De cup kan je onafgebroken twaalf uur lang dragen, in tegenstelling tot tampons (maximaal acht uur) en maandverband.
  • De menstruatiecup is gemaakt van materiaal dat het slijmvlies in je vagina niet aantast. Dat betekent dus minder kans op irritaties of vaginale schimmels.
  • In een cup kan ruim drie keer de hoeveelheid bloed die een tampon aan kan.
  • Je ziet een menstruatiecup niet zitten, zoals een touwtje van een tampon tijdens het zwemmen bijvoorbeeld.
  • Je kan ermee sporten, zwemmen en met sommige menstruatiecups kan je zelfs seks hebben.
  • Nare geurtjes hebben geen kans omdat het bloed in je lichaam opgevangen wordt en niet in aanraking komt met zuurstof in de lucht.

Alle nadelen

  • Het inbrengen en uitproberen van de menstruatiecup kan even onhandig zijn of wat langer duren. Soms is het even zoeken naar de juiste maat en de ideale manier van inbrengen. Na een tijdje gaat dit bijna als vanzelf.
  • Je plaatst de cup met je handen in je vagina en zo haal je deze er ook weer uit, gevuld met bloed. Vind je dat vies, dan kan dit als nadeel gezien worden.
  • De cup moet na het legen even gewassen worden en in openbare toiletten is er niet altijd een kraan in het wc-hokje. In dat geval kan je de cup best een keertje schoonmaken met toiletpapier of met vers drinkwater uit een flesje.
  • Het kost wat meer tijd om de cup te vervangen: je moet ‘m eruit halen, schoonspoelen en dan weer inbrengen. Dit gaat wel steeds makkelijker naarmate je de menstruatiecup vaker gebruikt.
  • Een menstruatiecup is een grotere uitgave dan een doosje tampons (maar gaat jarenlang mee, dus uiteindelijk is de cup véél voordeliger in het gebruik).
  • De maat is soms lastig te bepalen. Sommige merken gaan uit van bevallen en niet-bevallen vrouwen. Andere van hoe hoog de baarmoedermond staat tijdens de menstruatieperiode. Uiteindelijk zul je misschien een aantal maten of merken moeten proberen tot je de menstruatiecup vindt die het beste bij jouw lichaam past.

Dat waren alle voordelen en nadelen van de menstruatiecup. Omdat het in het begin nog even uitvogelen is of de cup voor je werkt, raden we aan om voor de zekerheid maandverband of menstruatieondergoed te dragen om doorlekken te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️