Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Voeding 11 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je de perfecte hummus volgens Zina Abboud

Op 13 mei is het Internationale Hummus Dag! Jawel, een hele dag gewijd aan deze Arabische dip van kikkererwten. Je kent het als een vast item op een goed gevulde tafel vol mezze, maar je zou het ook als extra ingrediënt op je pita falafel of broodje bij de lunch kunnen eten. Oprichtster van Leaves by Roots, Zina Abboud, weet er alles van en deelt haar tips voor de perfecte zelfgemaakte hummus.

Zina werd geboren in Aleppo en vluchtte tien jaar geleden vanwege de oorlog naar Nederland. Toen ze in Nederland aankwam, verbaasde ze zich over onze liefde voor hummus en hoeveel verschillende varianten er in de winkel te vinden waren.

Zo’n bakje uit de supermarkt is snel en makkelijk, maar, eerlijk is eerlijk: zelfgemaakte hummus is het allerlekkerste! Als expert van de Syrische keuken is Zina een echte hummus-kenner en op BEDROCK deelt ze haar secret tips voor de allersmakelijkste hummus. Yum!

Tip 1: Gebruik gedroogde kikkererwten

De eerste, en misschien wel belangrijkste tip bij het maken van hummus, is het soort kikkererwten. Kies voor gedroogde kikkererwten in plaats van die uit blik. Deze zijn smaakvoller én zorgen voor een zijdezacht resultaat. Gedroogde kikkererwten vind je gewoon bij de supermarkt.

Tip 2: Neem de tijd

Een belangrijke tweede stap bij het maken van hummus is het weken van de kikkererwten. Dit kost tijd, maar Zina geeft aan: “Dit is echt een essentiële stap voor smeuïge hummus.” Week de kikkererwten een hele nacht in een kom met lauwwarm water en zorg ervoor dat de kikkererwten ruim onder water staan. Spoel ze de volgende dag af in een vergiet.

Tip 3: Kook de kikkererwten grondig

Het is belangrijk om de kikkererwten na het weken ook nog te koken. Als je dit niet doet, kunnen de kikkererwten namelijk nog de giftige stof fasine bevatten. Daarmee riskeer je misselijkheid of erger. Fasine wil je dus liever niet in je hummus! Kook de kikkererwten daarom 60 tot 90 minuten met een klein beetje baking soda (check tip 4). De kikkererwten moeten zo zacht zijn dat je ze tussen je vingers fijn kunt knijpen, dan pas zijn ze klaar.

Tip 4: Gebruik baking soda

Dé tip voor zijdezachte hummus is het toevoegen van baking soda aan het water wanneer je de kikkererwten kookt. Door het toevoegen hiervan komen de vliesjes van de kikkererwten los en drijven ze naar de bovenkant van het water. Zonder vliesjes wordt de hummus namelijk nóg romiger. Met een schuimspaan schep je de vliesjes zo uit het water!

Tip 5: Varieer erop los!

Om hummus een andere draai te geven, kun je er extra smaakmakers aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde groenten, granaatappelpitjes of geroosterde pijnboompitten als topping. “In Syrië mengen we vaak citroensap door onze hummus, waardoor hij net iets anders wordt dan de Libanese of Palestijnse hummus. Maar je kunt ook komijn, gepureerde pompoen of avocado mee mixen voor extra smaak.” Een dikke tip van Zina is om hummus met warm brood te eten: “Dat is echt mijn favoriet.”

Zina Abboud hummus

Over Zina en Leaves by Roots

Zina Abboud vluchtte tien jaar geleden van Syrië naar Nederland. Inmiddels woont ze in Amsterdam en werkt ze hard aan haar eigen bedrijf Leaves by Roots, waarmee ze samen met haar compagnon Rami Masri, ook gevlucht uit Syrië, een werkplek biedt aan nieuwkomers in Nederland.

Leaves by Roots maakt Syrische maaltijden, zoals flatbread met za’atar en halloumi of een groentebowl met hummus, die je thuis kunt eten via maaltijdbezorging of kan bestellen als kantoorlunch. Later dit jaar opent ook het eerste fysieke restaurant op Almere Station. Interesse in de maaltijden van Leaves by Roots? Bezoek dan de website.

Zina’s hummus

Ingrediënten:

  • 200 g kikkererwten (gedroogd)
  • 1 tl baking soda
  • 8 el tahin
  • 4 el Turkse yoghurt
  • 1 citroen
  • 4 knoflookteentjes (geperst)
  • 1 tl zout
  • ½ tl komijnpoeder
  • 8 el zonnebloemolie
  • 4 el olijfolie

Benodigdheden:

  • Staafmixer

Bereidingswijze:

  1. Doe de kikkererwten in een kom en vul de kom met lauwwarm water, zodat de kikkererwten ruim onder water staan. Laat de kikkererwten een nacht weken en spoel ze de volgende dag grondig af in een vergiet.
  2. Breng in een pan water aan de kook en voeg de kikkererwten en de baking soda toe. Zorg ervoor dat de kikkererwten ruim onder staan. Kook de kikkererwten ongeveer 60 tot 90 minuten, totdat ze goed zacht zijn. De kikkererwten moeten zo zacht zijn dat je ze tussen je vingers fijn kunt knijpen. Let goed op dat er tijdens het koken steeds voldoende water in de pan zit, en voeg zo nodig extra water toe.
  3. Terwijl de kikkererwten koken maak je het tahinmengsel klaar. Meng hiervoor de Turkse yoghurt met de tahin. Pers de citroen uit en voeg samen met de geperste knoflookteentjes, het zout en de komijn toe aan het yoghurt-tahinmengsel. Roer alles goed door elkaar.
  4. Wanneer de kikkererwten gaar zijn, giet je ze af. Houd een klein handje kikkererwten apart om de hummus later mee te garneren. Pureer de kikkererwten met een staafmixer. Voeg tijdens het pureren beetje bij beetje de zonnebloemolie toe, dit maakt de hummus extra romig. Pureer net zo lang totdat je een egaal mengsel hebt.
  5. Voeg als laatste het tahin-yoghurtmengsel toe aan de gepureerde kikkererwten en roer goed door elkaar. Serveer de hummus in een mooi schaaltje.
  6. Garneer de hummus door in het midden wat kikkererwten neer te leggen, het geheel te besprenkelen met olijfolie en het te bestrooien met wat komijnpoeder. Eet smakelijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️