Kim van der Blom
Kim van der Blom Betere wereld 29 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

3x documentaires over vluchten en jezelf opnieuw uitvinden

Het is belangrijk om verhalen van vluchtelingen die vanwege omstandigheden ergens een nieuw leven moesten beginnen te delen. Iemand die vlucht begint helemaal opnieuw en daar zijn moed, daadkracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Wij hebben drie van deze documentaires en films gebaseerd op waargebeurde verhalen op een rij gezet. Hoe ziet hun leven er nu uit?

Deze documentaires schetsen een beeld van mensen die zijn gevlucht en zichzelf opnieuw uit moesten vinden.

Tweeling – VPRO

De docuserie Tweeling begint in Italië in 2016. Dit is het moment dat Eritrese moeder Merhawit op een gammel bootje op de Middelandse zee bevalt van een tweeling. Dat is toch bijna niet voor te stellen? Onderweg naar Noorwegen wordt zij met haar kinderen opgepakt in Duitsland en krijgen ze asiel.

vluchtelingen
VPRO

Regisseur Bregtje van der Haak heeft het gezin de eerste zeven levensjaren van de tweeling gevolgd. Sinds de ontmoeting tussen Bregtje en moeder Merhawit in het ziekenhuis voelde de regisseur zich verbonden met het gezin.

In zeven afleveringen zie je het bijzondere, maar ook dagelijkse leven van het gezin. De docuserie Tweeling gaat op 31 maart in première op Movies That Matter Festival. Woensdag 5 april is de docuserie om 23.00 uur te zien op NPO 2. Zondag 2 april is het volledig te streamen op NPO Start.

The Swimmers – Netflix

Deze film die is te vinden op Netflix is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van vluchtelingen Yusra en Sara Mardini. Nadat een raket hun woonplaats raakt in Damascus besluiten de Syrische zussen te vluchten.

De zwemtalenten steken met andere vluchtelingen de Mediterraanse zee over op zoek naar een beter leven en om hun droom om met de olympische spelen mee te doen waar te maken.

Deze film vertelt het verhaal van zussen die hun woonplaats verlaten, hun reis naar Europa en hoe ze uiteindelijk hun dromen waar konden maken.

Living Undocumented – Netflix

De docuserie Living Undocumented volgt in zes afleveringen het leven van acht niet geregistreerde families. ‘Stel je eens voor dat je op een dag wakker wordt en je vader er niet meer is.’ Dat zijn de eerste woorden van Awa Sow in de docuserie.

De reeks vertelt het verhaal van deze acht families die dagelijks in angst leven. Ieder moment kunnen ze opgepakt worden, gevangen gezet worden of gescheiden van hun gezin. Allemaal omdat ze niet in Amerika geboren zijn.

Netflix tips: 6 series en films over (anti) racisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️