Kim van der Blom
Kim van der Blom Betere wereld 3 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix tips: 6 series en films over (anti) racisme

Wil je op je vrije avond weer eens een serie of film op Netflix bekijken? Naast You of Bridgerton zijn er ook films en series die je wereldbeeld kunnen verbreden. Netflix heeft een speciale genre voor Black Lives Matter gemaakt. In dit genre zijn films en series te zien die racisme bespreekbaar maken of documentaires die verhalen van gekleurde mensen vertellen.

Het genre is gemaakt om mensen bekend te maken met hoe het leven voor Afro-Amerikanen is. De categorie is ontstaan vanwege de protesten tegen racisme die in Amerika gaande waren en nog steeds gaande zijn. Wij hebben zes van waardevolle films en series op een rijtje gezet.

13th

13th is een documentaire geregisseerd door Ava DuVernay. DuVernay vertelt het verhaal van de geschiedenis van het racisme en criminalisering van Afro-Amerikanen. De documentaire bestaat uit interviews met activisten, politici en historici, gecombineerd met beelden uit archieven.

De titel van de film verwijst naar het 13th amendment. ‘Noch slavernij, noch onvrijwillige dienstbaarheid, behalve als straf voor een misdaad waarvoor de partij naar behoren is veroordeeld, zal bestaan ​​in de Verenigde Staten of enige plaats die onder hun jurisdictie valt.’ De documentaire scoorde een 8.2, zeker een aanrader.

When they see us

When They See Us is een Netlix original mini-serie gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De serie vertelt het verhaal van vijf gekleurde tieners uit Harlem die worden veroordeeld voor verkrachting en moord van een jonge blanke vrouw in Central Park.

De serie laat het proces en het verhaal zien van het beschuldigen van de vijf onschuldige tieners. Wat voor effect heeft zoiets wel niet op deze tieners, maar ook hun families? De serie scoort een 8.9 en was genomineerd voor 16 Emmy’s.

 

Oprah Winfrey Presents: When They See Us Now

Een decennium nadat de vijf tieners beschuldigd werden, kwam de echte dader naar voren. In 2019, 30 jaar nadat het allemaal is gebeurd, had Oprah Winfrey een gesprek met de vijf, samen met de mensen en acteurs van de serie. Zeker een aanrader om te kijken na het kijken van de serie.

Becoming

In deze documentaire zien we Michelle Obama zoals we haar nog niet eerder gezien hebben. Becoming volgt Michelle’s werk- en privéleven tijdens haar book tour. Hoe ervaart ze de overgang van haar leven in het Witte Huis tot haar leven nu? Michelle Obama is voor het eerst open over haar leven in de documentaire.

 

Dear white people

Dear White People, niet te verwarren met de gelijknamige film, is een serie over gekleurde studenten die op een bijna helemaal blanke Ivy League school zitten. Ze beginnen een radioprogramma genaamd Dear White People, door middel hiervan willen ze reageren op het racisme die ze ervaren op de universiteit.

Er moet verandering komen in hoe er omgegaan wordt met racistische studenten. Racisme wordt op de school heel makkelijk verborgen. Op een slimme manier spotten ze met de blanke studenten en de racistische dingen die ze doen. De serie heeft vier seizoenen op Netflix. Een goede serie om te bingen.

 

Homecoming

In 2018 schreef Beyoncé geschiedenis door als eerste gekleurde vrouw als headliner op Coachella te staan. Honderdduizenden fans zagen hoe zij geschiedenis schreef op het podium. Begeleid door een enorm orkest en dansers, bestaande uit alleen gekleurde mensen, zong ze haar hits.

Met dit optreden maakte ze een statement. Naast haar hit zong ze ook het nummer Lift me Up, een nummer bekend als het ‘black national anthem’. In de documentaire Homecoming herleven we het concert en zien we de voorbereiding die vooraf allemaal speelde.

Twee jaar na de demonstraties: black lives still matter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️