Redactie
Redactie Psyche 7 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Gebruik de vijf elementen van de natuur voor meer Selfcare

We weten allemaal hoe belangrijk het is om goed voor onszelf te zorgen maar tóch schiet het er telkens bij in. Het is zo gemakkelijk om verstrikt te raken in to-do lijstjes en zorg voor anderen. De klassieke tips kennen we inmiddels maar al te goed: genoeg slaap, beweging en meditatie bijvoorbeeld.

We kunnen ze zó opdreunen om er uiteindelijk weinig mee te doen. En zo belanden we zelf iedere keer opnieuw onder aan ons eigen prioriteitenlijstje. Herkenbaar?

Hoogste tijd om anders naar zelfzorg te gaan kijken. Cindy en Lisanne van One Day Retreats hebben zich voor hun vijf maanden programma ‘The Art of Selfcare’ door een hele andere bron laten inspireren: de vijf elementen van onze grootste teacher: de natuur.

Waarom de vijf elementen

Niet alleen de aarde rondom ons, maar ook wij als mens, zijn opgebouwd uit de vijf natuurlijke elementen. Als deze vijf elementen in balans zijn staan we in verbinding met onszelf. En als we de verbinding met onszelf volledig kunnen maken, weten we ook wat we nodig hebben om goed voor onszelf te zorgen.

Dit is het verschil tussen meditatie en mindfulness

De vijf elementen in jezelf kun je onderzoeken en in kaart brengen door je de vraag te stellen die hieronder per element staat benoemd. Zo kom je erachter of er elementen zijn die op dit moment de overhand nemen en welke er juist meer aandacht zouden mogen krijgen.

Element Aarde – de basis

Zoals de meeste tastbare vormen de wereld scheppen, zo doen onze botten en spieren dat in ons lichaam. Het element Aarde draagt alle andere elementen en vormt zo de basis. Aarde gaat over structuur, stevigheid, veiligheid, rust en goede voeding. Alles wat we willen voor een stabiele basis in het leven.

Vraag: wat zijn de dingen in jouw leven die je veiligheid en stabiliteit geven?

Element Water – de juice

Water voedt en verzorgt de aarde, het maakt glad en geeft sappigheid. Het element Water is de bron van het leven. Het moet bewegen, net als wij, en zorgt er hierdoor voor dat dingen gaan stromen. Dit element gaat over creëren en plezier hebben, een van de meest voedende dingen in ons leven.

Vraag: wat zijn de dingen in jouw leven die je plezier geven?

Element Vuur – de drijvende kracht

Het element Vuur transformeert en is de grootste generator van energie. Vuur gaat over daadkracht, zelfvertrouwen en wil. Als er vuur is, is er licht en dat maakt dat er dingen zichtbaar kunnen worden. Zo maakt Vuur helder wat je wél en wat je juist niet wilt.

Vraag: wat zijn de dingen in je leven die jouw vuurtje doen branden?

Element Lucht – verbinding

Het element Lucht verbindt letterlijk onze binnen- en buitenwereld. Lucht beweegt, net als onze adem, en is daarom logischerwijs verbonden met ons zenuwstelsel. Dit is waar onze veerkracht te vinden is. Lucht gaat ook over de beweging van onze subtielere lagen zoals emoties en gedachten.

Vraag: wat zijn de dingen in jouw leven die je lucht en lichtheid geven?

Element Ether – allesomvattend

Ether is het element dat alle andere elementen bevat. Het is de achtergrond van alles. Ether bestaat uit trillingen. Als het element er niet zou zijn, zou er niets zijn. Dit meest subtiele element is overal en zelfs als we het niet zien.

Vraag: hoe vul jij de ruimte op in jouw leven?

Je antwoorden geven jou je persoonlijke selfcare tips!

Als je de antwoorden op deze vragen in kaart hebt gebracht, zie je waar je het meeste baat bij zou hebben wat betreft selfcare. Bestaat je leven bijvoorbeeld uit veel vuur – hard werken, altijd maar doorgaan, actie na actie? Dan is het fijn om wat lichtheid, rust of plezier in te brengen.

The Art of Selfcare – Vijf maanden programma

Wil jij hier meer over leren en op een diepgaande manier werken met de vijf elementen van de natuur, zodat je jezelf weer écht bovenaan je prioriteitenlijstje gaat zetten? Bekijk het vijf maanden programma van Cindy en Lisanne op de website van One Day Retreats, dit start op zondag 20 november 2022 en je kan nog mee doen!

De 5 fijnste winter retreats in Europa

Ga mee op een complete reis door jezelf met vijf offline One Day Retreats op de prachtige retreat locatie Zwier in Vinkeveen én bijeenkomsten in de online community waar je levenslang toegang toe krijgt.

Je bouwt een toolkit op om je eigen Selfcare routine te creëren en maakt kennis met onder andere Yoga Nidra, Ademwerk, IJsbaden, je Chakra-systeem, Meditatie, Yoga en Authentic Relating.

Kies jij (weer) voor jezelf? Gebruik de actiecode ‘BEDROCKMAGAZINE’ voor 10% korting (geldig tot 11-11-22)

Dit gastartikel is geschreven door Cindy Belmon en Lisanne Rentier van One Day Retreats. Expertsop het gebied van retreats, coaching en verbinding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️