Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Vervangen we volgend jaar Valentijnsdag met ‘Galentine’s day’?

Valentijnsdag. Vandaag is het zo ver en we merken een afname in de populariteit van deze feestdag. Zo zijn er steeds meer anti V-day geluiden te horen en misschien vieren we volgend jaar wel geen Valentijnsdag maar Galentine’s day. Deze feestdag staat ook helemaal in teken van de liefde, maar dan de liefde voor jouw vrienden.

Ga jij voor Valentijnsdag of Galentine’s day?

De meeste Nederlanders vinden het maar onzin

Hoewel het door veel mensen toch wordt gevierd, vinden velen het ook maar onzin. Maar liefst 67 procent van de Nederlands noemt Valentijnsdag commerciële onzin. Ondanks dat deze groep van mening is dat het onzin is, viert een groot deel het wel nog. Ze vinden het een maatschappelijke verwachting dat je op 14 februari iets doet. Net als andere feestdagen ontstaat er een gevoel van verplichting, je bent toch een beetje teleurgesteld wanneer je erachter komt dat jouw partner niks voor Valentijnsdag heeft gedaan.

Motivaction deed hier onderzoek naar en ontdekte dat vooral de gen Z en millenials aan Valentijnsdag doen. Toch is het niet allemaal zo romantisch als je misschien denkt. 39 procent hiervan doet het namelijk om te voorkomen dat de ene wel wat heeft gedaan en de ander niet.

Toch blijft het belangrijk om de liefde te blijven vieren, vindt voormalig ‘First Dates’ host Sergio.

Het is een mooi gebaar om de liefde voor elkaar uit te spreken en hier bij stil te staan op Valentijnsdag. Misschien heb je hem op Valentijnsdag wel voorbij zien komen, De Cupidrone. Bloemenbureau Holland kwam met een romantisch idee om koppels te verrassen met bloemen en een gedicht. Hoe heb jij jouw partner verrast?

Wordt Valentijnsdag vervangen door Galentine’s day?

Misschien is het na al die jaren tijd voor iets nieuws. Valentijnsdag staat in teken van de liefde, dus waarom zouden we alleen op stellen focussen. Dit jaar staat ook in het teken van Galentine’s day. Dit is een dag waar we focussen op platonische relaties. Normaal is dit op 13 februari, maar je kan het natuurlijk ook de veertiende met een groep vrienden bij elkaar komen.

Hoe je het viert, mag je helemaal zelf bepalen. Misschien hoor je hier nu voor het eerst over, maar het werd bekend door de serie Parks and Recreation. In de aflevering genaamd Galentine’s day organiseert het hoofdpersonage een brunch voor al haar vriendinnen en legt ze in de watten. Galentine’s day is de dag voor de meiden om de mooie vriendschappen te vieren.

Vier jij volgend jaar Galentine’s day?

Hey you! 8 mooie manieren om op Valentijn de zelfliefde te vieren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️