Sophie Golbach
Sophie Golbach Liefde & Seks 24 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

De 6 verschillende liefdes volgens de oude Grieken

Liefde: het is een interessant onderwerp waar de meest uiteenlopende meningen over bestaan. Misschien geloof je wel in de ware, of juist dat er meerdere personen bij jou passen. Naast verschillende meningen, bestaan er echter ook verschillende vormen van liefde. De oude Grieken keken op een bredere manier naar de betekenis van liefde.

De Grieken onderscheidden 6 vormen van liefde, die niet allemaal romantisch zijn. De verschillende soorten liefde waren volgens hen gericht op verschillende soorten mensen, op familie en vrienden, maar ook op jezelf. Zo heb je misschien wel meer liefde in je leven dan je denkt.

Zes verschillende liefdes

Liefde hoeft niet altijd op een partner gericht te zijn met wie je een romantische relatie hebt. Er zijn veel verschillende soorten liefde.

Hoe herken je de liefde van je leven?

Eros

In de Griekse mythologie was Eros de God van de liefde en het seksueel verlangen. Dit is dan ook waar het om draait bij Eros: seksuele hartstocht en verlangen. Het staat voor schoonheid en lust, zoals jonge mensen die zich meteen tot elkaar aangetrokken voelen en lust voor elkaar voelen.

De oude Grieken waren het bangst voor deze vorm van liefde. Volgens hen was het gevaarlijk en kon het moeilijkheden opleveren. Eros ging gepaard met verlies van controle, dachten zij.

Philia

Zoals gezegd draait het bij liefde niet altijd om een partner. Liefde voor je vrienden is net zo belangrijk als romantische liefde. Daarom is er Philia: diepe vriendschap of kameraadschap. Philia is oprecht en platonisch, het soort liefde dat je voelt voor een goede vriend of vriendin.

Voor de Grieken was dit waardevoller dan Eros. Loyaliteit, gelijkheid en eerlijkheid zijn aspecten die typisch zijn voor Philia.

Zo bouw je aan je vriendschap (en waarom je dat nodig hebt)

Ludus

Ludus is een speelse liefde, kunnen ontsnappen aan dagelijkse zorgen. Jonge verliefde mensen zijn een typisch voorbeeld van Ludus, maar je kan ook denken aan het uitgaan en flirten in de kroeg, samen lachen, en bovenal: speelsheid.

Juist Ludus kan belangrijk zijn voor je persoonlijk welzijn, volgens psychologen. Er wordt van ons elke dag weer verwacht dat we ons aan maatschappelijke normen houden, maar juist omdat Ludus, en speels gedrag, daar tegenin gaat, kan dat goed voor je zijn. Mensen die speels en blij zijn hebben een aanstekelijk effect.

Nog een reden om je eens niet zoveel aan te trekken van wat anderen van je vinden dus!

Agape

Liefde voor iedereen, dat is wat Agape is. Agape is onvoorwaardelijk. Je kan ook liefde voelen voor mensen die je niet kent, naast de mensen uit je directe omgeving. Doe je weleens iets voor een ander zonder dat je er iets voor terugverwacht, iets wat compleet onzelfzuchtig is? Dan heb je net Agape ervaren!

Het is een allesoverkoepelende liefde, gebaseerd op menselijke solidariteit. We zijn hier ten slotte allemaal samen. Later werd deze vorm van liefde in het Latijn ook vertaald als ‘caritas’: liefdadigheid.

Pragma

Dit zou misschien wel het tegenovergestelde kunnen zijn van Ludus. Ben je al lang getrouwd of heb je lang een relatie met iemand? Dan is de kans groot dat je deze vorm van liefde met je partner al hebt ontwikkeld. Het is een volwassen vorm van liefde. Je geeft en je neemt, je werkt als team samen om de dagelijkse obstakels te overwinnen.

Pragma vraagt om investering. Om een stabiele thuissituatie op te bouwen zijn nou eenmaal bepaalde dingen nodig. Denk aan geduld, compromissen sluiten en verdraagzaamheid. Dit hoort allemaal bij Pragma en een volwassen relatie.

De 4 grootste liefdeslessen die we krijgen van relatie-expert Esther Perel

Philautia

Deze mag natuurlijk niet vergeten worden! Bij Philautia draait het helemaal om jezelf en om zelfliefde. Is dat egoïstisch? Nee hoor, helemaal niet. Zelfliefde zorgt voor een goed leven. Door respect voor jezelf te hebben, zorg je dat je persoonlijk kan groeien.

Griekse filosoof Aristoteles had ook een positieve vorm ontdekt. Gevoelens van genegenheid kwamen volgens hem voort uit liefdevolle gevoelens voor jezelf. Deze vorm van liefde is dus ook belangrijk voor de bovenstaande soorten!

Nu je deze 6 vormen van liefde kent, weet je misschien dat je wel meer liefde in je leven hebt dan je denkt! Die liefde is dus lang niet altijd romantisch, vrienden en zelfs vreemden zijn net zo belangrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️