Fleur Broeders
Fleur Broeders Liefde & Seks 11 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat voor soort liefdesrelaties zijn er eigenlijk allemaal? We zetten het op een rij

Poly, mono, open, gesloten… hoe zit het eigenlijk ook al weer? Er zijn zoveel verschillende soorten relaties dat je ze bijna niet meer kan bijhouden of precies het verschil kent. Zonde! Want de liefde is magisch en komt in allerlei vormen en maten. Daarom delen we alle vormen van liefdesrelaties en hoef jij nooit meer in de war te raken.

Mooi om mee te beginnen: de keuze van de relatie hangt af van de personen ín de relatie. Duidelijkheid en communicatie is goed voor de lange duur, welke liefdesvorm je ook met elkaar hebt. We hebben je laatst ook uitleg gegeven over de verschillende persoonlijkheidstypes in relaties. En wat blijkt? Bepaalde combinaties hebben meer kans op een gelukkige en lange relatie.

Gesloten relatie/ monogamie

Dit is de relatiesoort die we het meest zien. De twee partners kiezen uitsluitend alleen voor elkaar. Ruimte voor meer partners is er niet. Er is een emotionele en seksuele connectie en de partners blijven elkaar trouw. De liefde is hier een sterke factor.

Betekent vreemdgaan het einde van je relatie?

De gesloten relatie wordt ook wel een vaste of monogame relatie genoemd. Deze vallen dus allemaal onder hetzelfde kopje, lekker makkelijk!

Open relatie/ polygamie

Het tegenovergestelde van de gesloten relatie en monogamie is de open relatie. Wordt ook wel eens polygamie genoemd. Je zit in een relatie, maar je geeft je partner (en jouzelf) de vrijheid om te daten. Meerdere partners dus. Deze is eigenlijk precies hetzelfde als de vaste relatie, alleen is er toestemming van beide kanten om seksueel contact te hebben met anderen. Kan handig zijn om duidelijke afspraken te maken in deze relatie.

LAT relatie

Kan zijn dat je hier nog niet van hebt gehoord. LAT staat voor Living Apart Together: samen gescheiden wonen. Dit is ook precies wat deze relatie inhoudt: een koppel die er bewust voor kiest apart te wonen. Het gaat hier meestal om gesloten/vaste relaties, maar bij monogamie kan het natuurlijk ook voorkomen.

Welk relatietype ben jij eigenlijk? Doe de test

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom een koppel ervoor kiest om niet samen te wonen. Wie weet woont een van de twee nog thuis en vindt hij/zij dat fijn. Verder blijf je je zelfstandigheid en privacy houden, wat voor sommige partners een belangrijke waarde is. Neemt niks weg van de liefdevolle relatie!

Lange afstandsrelatie

Dit is weer anders als bij een LAT relatie. Deze partners spreken elkaar voornamelijk via de telefoon of computer. Ze bevinden zich in andere landen of steden, waardoor ze elkaar weinig of niet zien. Moeilijk te onderhouden zou je denken, maar aardig wat koppels slagen erin deze vorm mogelijk te maken.

Hoe overleef je de lange afstandsrelatie dan? Door veel te berichten en videobellen. Planning is key, want je wilt elkaar natuurlijk zo snel mogelijk weer zien. Trouw zijn kan lastig zijn als je elkaar niet kan zien, dus maak ook duidelijk afspraken. Is wel zo prettig voor beide partners!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️