Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 8 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Waarom vergeving zo goed is voor je gezondheid

Soms gebeurt er iets in je leven waar je maar moeilijk overheen kunt stappen. Iemand heeft je gekwetst, bedrogen of teleurgesteld en je blijft zitten met wrok, frustratie en boosheid. Maar zolang je die persoon niet vergeeft, kun je je eigen pijn niet loslaten en blijft het een last die je met je meedraagt. Dit kan zelfs negatieve invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vergeving is daarom vooral voor jezelf belangrijk.

Tijd om de kunst van vergeving onder de knie te krijgen en jezelf te bevrijden van de pijn.

Oud zeer gaat broeien

Een moeder die er niet voor je was toen je haar nodig had. Een vader met losse handjes. Een partner die is vreemdgegaan of een collega die jou onterecht beschuldigd heeft van een fout. Het kan je allemaal overkomen. En of het nou om kleinere of hele ernstige dingen gaat: als je oud zeer niet goed verwerkt, gaat het broeien en kunnen gevoelens van boosheid, verdriet en wraak blijven terugkomen.

Op de korte termijn geven dat soort gevoelens energie, doorzettingsvermogen en het gevoel dat je voor je rechten opkomt, maar op de lange termijn gaat het tegen je werken. Degene die jou heeft gekwetst gaat gewoon door met zijn leven. Dus zolang jij deze persoon niet vergeeft, blijf jij er als enige last van hebben. En het kan zelfs ongezonde, fysiologische gevolgen hebben.

Vergeving maakt je sterker

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die weinig tot niet vergevingsgezind zijn, vaker gebukt gaan onder stress, verdriet, verkramping, woede, verhoogde hartslag, hoge bloeddruk en zweetaanvallen. Terwijl oprechte vergeving je cortisolniveau verlaagt en je immuunsysteem verbetert. Het verlaagt zelfs je kans op een hartaanval. De algehele gezondheid heeft er dus baat bij en dat zit hem vooral in dat vergeven negatieve effecten vermindert, zoals spanningen, vermoeidheid en depressie, met een lage weerstand als gevolg.

Hoe je meer vergevingsgezind kunt worden (fiets gejat? Wens de dief een prettige dag!)

Door te vergeven is er minder behoefte aan wraak en wordt iemand minder vijandig. Het gaat erom dat je je eigen pijn loslaat. Daarom doe je vergeven in eerste instantie altijd voor jezelf. Niet voor een ander. En met dat idee in je achterhoofd is het een stuk makkelijker om iemand te vergeven die je pijn heeft gedaan. In werkelijkheid gaat vergeven niet over de ander, maar over jou.

Wat als de ander nooit sorry zegt?

Het is het loslaten van de pijn en onrecht uit het verleden en van de last die je meedraagt. Vergeven betekent ook wel: de wens opgeven dat het verleden beter was geweest. Bovendien leg je door te vergeven de verantwoordelijkheid voor jouw leven en geluk weer in je eigen handen. Als je wacht tot een ander zijn excuses aanbiedt, of als je vanuit wrok en boosheid dingen probeert te eisen van een ander voordat jij verder kunt, ben je afhankelijk van een ander of je gelukkig kunt zijn of niet.

Want wat als de ander jou niet geeft wat je verlangt van de ander, nooit gaat begrijpen wat ‘ie verkeerd heeft gedaan of nooit sorry zegt? Dan gaat het je ontiegelijk veel energie kosten. Energie die je beter aan je eigen vergevingsproces kunt besteden, zodat je weer verder kunt met leven. Daar heb je uiteindelijk veel meer aan.

Handelen vanuit oude pijn

Wellicht ben je gaan twijfelen aan jezelf en heeft de gebeurtenis een wond bij je achter gelaten. Dan is het noodzaak dat deze wond geheeld wordt. Als je dat niet doet, bekijk je het heden vanuit de pijn uit het verleden. Zo hoeft er maar iets kleins te gebeuren waardoor jouw oude pijn getriggerd wordt en je boos gaat reageren vanuit die oude pijn.

Op deze manier kan je jezelf ‘helen’ (en kan het helingsproces beginnen)

De kans is groot dat de persoon die jou pijn heeft gedaan, ook handelde vanuit een oude pijn. Misschien kan jouw moeder  geen liefde tonen, omdat zij zelf nooit liefde heeft gekend. Of toont jouw partner nooit emoties omdat deze zo gekwetst is, dat die niet meer durft te voelen. Als wonden niet geheeld worden, handelen mensen vanuit pijn en angst, in plaats vanuit liefde.

Wonden moeten geheeld worden

Met vergiffenis erken je dus eigenlijk dat een ander óók pijn heeft. En deze persoon heeft (helaas) nooit geleerd om te vergeven en hun eigen pijn te helen. Hierdoor doen ze (meestal onbewust) anderen pijn. Mensen handelen binnen hun vermogen en met de kennis van dat moment. Als ze niet beter weten, kunnen ze ook niet beter doen.

Als jij jouw wonden niet heelt, is de kans groot dat jij anderen ook verdriet doet. En vooral jezelf. Want deze zware emoties belemmeren je om het leven te leiden waar je echt naar verlangt, en te worden wie jij wilt zijn. Blijf je het lastig vinden? Wellicht heb iets aan deze tips om iemand te vergeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️