Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 7 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Zo stop je met pleasen en het anderen naar de zin maken volgens Oprah Winfrey

“Ik heb hard gewerkt om de ziekte van pleasen te overwinnen” begint Oprah Winfrey een belangrijke speech die niemand wil horen. Na het lezen van Gary Zukav’s boek over intenties heeft ze hier grote stappen in gezet. Ze begon met het zetten van intenties en dit heeft enorm geholpen om te stoppen met pleasegedrag.

In het leven van Oprah draaide het altijd om geven, geven en nog meer geven. En mensen kwamen terug om nog meer van haar te vragen. Juist omdat ze zo aardig was. Omdat ze nooit ‘nee’ durfde te zeggen en altijd bezig was met pleasen. Herken jij dit? Zeg jij ‘ja’ als je ‘nee’ bedoelt? Dan is jouw intentie niet helder.

Je kunt niet voor jezelf leven, zonder mensen teleur te stellen. Mensen die écht om jou geven, en jou supporten, blijven toch wel terugkomen. Deze groep mensen accepteert ‘nee’ als een antwoord.

Pleasen om geliefd te zijn

Pleasegedrag komt ergens vandaan. Iedereen wil geliefd zijn. Liefde krijgen. Een pleaser verwacht deze liefde te krijgen door héél veel te geven. Zo werkt het helaas niet. Vaak voelen pleasers zich in de steek gelaten, hebben ze te maken gehad met verlies, waren ze het buitenbeentje en kregen ze niet genoeg erkenning en liefde die nodig is voor een gezonde mentale ontwikkeling. Gevoelens van onzekerheid krijgen de overhand.

De grootste uitdaging voor een pleaser

De grootste uitdaging voor een pleaser is het dealen met schuldgevoelens nadat ze ‘nee’ hebben gezegd. Oprah struggelde hier jarenlang mee, tot ze ‘The Seat of the Soul’ las van Gary Zukav. Door zijn woorden leerde ze dat de energie en de gedachten achter een ‘nee’ een grote impact hebben.

Er is een reden waarom je iets wel of niet doet en de intentie hierachter zorgt voor positieve of negatieve energie. Als je ergens mee instemt, terwijl je er niet achter staat, dan blijf je met negatieve gevoelens en dus negatieve energie achter. Deze negatieve energie straal je uit, dus wat heeft het voor zin om het tóch te doen?

Intenties

Haar tip is dan ook zet elke dag een intentie voor je dag. Oprah gaat heel zorgvuldig om met haar tijd en energie. Daarom zet ze intenties die weerspiegelen wat ze echt wil, wat haar raakt en wat haar verder brengt in het leven. Een intentie is een wens of doel die je vastlegt voordat je aan iets begint. Op het moment dat je een intentie hebt, dan ga je er ook naar gedragen. Intenties zijn belangrijk als je de neiging hebt om het anderen naar de zin te maken.

Een intentie voor je dag zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • Ik wil dicht bij mezelf blijven en authentiek leven.
  • Ik wil smaakgenoten ontmoeten die mij inspireren.

Jouw tijd en energie zijn kostbaar, als je altijd ‘ja’ zegt, wordt een groot deel van jouw tijd opgeslokt door mensen die gretig gebruik maken van jouw goedheid. Logisch dat ze bij jou aankloppen als ze omhoog zitten voor het halen of brengen van de kinderen. Jij zegt toch wel ‘ja’. Intenties helpen je om ‘nee’ te zeggen. Als iets niet bij jouw kern past, laat het dan gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Kleinere intenties

Zet vervolgens ook intenties voor elke afspraak die je hebt. Bepaal voordat je iemand spreekt altijd wat je komt halen en wat je komt brengen in het gesprek. Zo zorg je er voor dat je altijd dicht bij jezelf blijft en je niet laat meeslepen door de waan van de dag of door de verwachtingen van anderen.

Stappenplan om te stoppen met pleasen 

Stoppen met pleasen, heeft tijd nodig. Weken, maanden en soms járen. Toch zijn er belangrijke levenslessen die Oprah wil delen waardoor het stoppen met pleasen makkelijker wordt.

  • Accepteer dat je mensen teleurstelt, je kan niet iedereen gelukkig maken en dat is oké.
  • Luister altijd naar je innerlijke stem. Luister naar je onderbuikgevoel voordat je instemt met dingen die je eigenlijk niet wil doen.
  • Stop met over-analyseren van dingen. Over-analyseren houdt je tegen in het nemen van bepaalde beslissingen. Het ontneemt je je spontaniteit en zorgt voor stress.
  • ‘Ja’ zeggen en pleasen maken je geen leuker persoon, dichtbij jezelf en authentiek blijven wel.
  • En wees geduldig. Het heeft tijd nodig om oude gewoontes los te laten.

Deze video geeft extra handvatten en motivatie!

De vrijheid die je ervaart als je stopt met pleasen is enorm!

Zo kun je stoppen met pleasen (we delen 4 tips)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️