Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 7 feb 2023
Leestijd: 7 minuten

Zo maak je contact met die innerlijke wijze stem in jezelf

Manon is schrijver, spoken word artiest en dichter. Mensen herkennen haar werk omdat ze vanuit haar hart schrijft en daarom direct anderen in het hart raakt. Dat was niet altijd zo. Haar hoofd zat haar vaak in de weg in haar creativiteit totdat ze een oefening vond die automatisch schrijven heet. Een oefening die vooral gebruikt wordt om te verbinden met die innerlijke wijze stem, die we allemaal in ons hebben.

“We hebben het allemaal wel eens gehoord: “Je hebt alle antwoorden in je.” Ik vond dit weten lange tijd vooral frustrerend. Weten dat je de antwoorden in je zitten, maar dat ze niet kunnen vinden. Zoveel dingen probeerde ik om bij deze verstopte woorden, mijn innerlijke wijze stem te komen, maar ik bleef vooral heel veel denken.

Dat veranderde toen ik mezelf in een put vond waar ik mezelf in had gegraven. Ik had geen idee hoe ik uit deze put moest komen totdat ik stuitte op een oefening die ook wel automatisch schrijven heet. Het heeft mijn leven compleet veranderd.

Vind de innerlijke wijze stem in jezelf

Ik ben fan van automatisch schrijven want het is diepgaand, maar ook onwijs praktisch en simpel. Je hebt niks nodig behalve jezelf, een pen en papier. En je mag zoveel spelfouten maken als je wil. Sterker nog, wat je schreef was waarschijnlijk nog nooit zo lelijk.

Automatisch schrijven is het enige dat mij werkelijk uit mijn actief denkende hoofd haalt en me langzaam, maar zeker helpt om mezelf over te geven aan het leven in plaats van het leven te overdenken.

Wat is het doel?

De eerste maanden kreeg ik via mijn schrijven vaak de boodschap dat het doel niet was om mooi, wijs of grappig te schrijven, maar om mezelf leeg te schrijven. Want als we leeg zijn kan er iets door ons heen komen. Dan kunnen we een intuïtieve stem horen. Als ons hoofd druk is met denken wordt deze onderdrukt. Maanden later vloeiden er opeens gedichten en verhalen uit mijn pen. Vanaf dat moment schrijf ik altijd vanuit mijn hart. Maar dat was nooit het doel!

Voor mij is het de manier om te verbinden met die innerlijke stem en wijsheid die we allemaal in ons hebben, noem het intuïtie, je ziel, je onderbewuste, je hogere zelf, sommigen noemen het misschien zelfs God. Ik zie het als iets dat in mezelf zit, maar ook erbuiten. Het is alsof je een persoonlijk gesprek hebt met dat deel van jezelf.
Het heeft er voor gezorgd dat ik meer ben gaan vertrouwen op mijn eigen intuïtie, mijn eigen weten. Maar tegelijkertijd voel ik me minder alleen, meer gesteund.

Wat heb je nodig voordat je begint?

Bijna niks. Een vast moment waarop je jezelf tien minuten tijd gunt om het te doen. Ik schrijf altijd in de ochtend omdat ik me dan het leegst voel en er niks anders tussen kan komen. Het belangrijkste is. dat je een keuze maakt en je je daar gewoon aan houdt. Doe wat werkt voor jou. Wat nooit werkt, is dat je met jezelf afspreekt dat je het doet ‘als je tijd hebt’. Uiteraard heb je papier, een pen en een fijne plek om te schrijven nodig. Als je maar ongestoord aan de slag kan gaan. Geloof me: je intuïtie maakt het niet uit waar je zit. Ik ben ontelbare keren verhuisd en heb veel gereisd de afgelopen jaren en geen enkele plek werkte beter dan de andere.

Hoe doe je het?

Ik heb best veel boeken gelezen over automatisch schrijven. Vaak wordt het voor mij juist ingewikkelder gemaakt dan het is. En wordt bijvoorbeeld gezegd dat je moet zorgen dat je eerst in een diepe meditatieve staat bent. Voor mij is het omgedraaide waar: het schrijven zelf haalt me uit mijn hoofd. Als je wel een ritueel of oefening hebt die je (geest) kalm maakt, doe het vooral voordat je begint.

Voordat je begint

Spreek met jezelf af dat je het voor dertig dagen doet. Elke dag drie pagina’s of 10 minuten. Voor mij werkte drie pagina’s goed. Bepaal aan wie je schrijft. Dit kan aan jezelf zijn, maar ik schrijf in het Engels en begin altijd met ‘Dear Source’ want dat is wat voor mij kloppend voelt. Overdenk dit niet. Je kan twee dingen doen: kies gewoon iets en dan verandert het vanzelf als dat nodig is. Of je kan het vragen als je start: “Lieve…, wat is je naam? Hoe zal ik je noemen?” Je kunt echt met alles beginnen!

Schrijf de eerste keer je intentie (in je journal) op. Iets in de trant van (maar doe je eigen ding): Lieve…, Ik ben hier. Ik ben klaar, bereid en sta mezelf toe om met je te praten en om te luisteren. Dankjewel voor je liefde, woorden, wijsheid en begeleiding. Liefs.

Het schrijven zelf

Ga zitten en voer jouw persoonlijke ritueel uit. Stel dan een vraag. Ik gebruik na jaren nog steeds altijd die ene dezelfde vraag:
Dear source, What is here for me to know? (Wat is hier vandaag voor mij om te weten?)

Je kan ook een andere vraag gebruiken die in je opkomt. Stel in het begin een vraag per keer. Stel liever geen onproductieve vragen: Waarom- en wanneer vragen zijn niet productief. Dus niet Wanneer vind ik de liefde? Schrijven is geen manier om de toekomst te voorspellen. Denk eerder aan vragen als: wat moet er gebeuren voor mij om de liefde aan te trekken? Waarom komt dit patroon steeds terug? Vertrouwen op je eigen weten welke vraag je stelt.

Zet je pen op papier en schrijf. Laat je pen gewoon gaan. Schrijf snel en denk niet aan hoe je schrijft. Je gaat waarschijnlijk lelijk en onleesbaar schrijven. Merk je dat je naar je hoofd gaat of vastloopt? Wat mij helpt, is om bewust terug te keren naar mijn hart. (“Hoofd, nu even niet”). Of schrijf die laatste zin opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw zonder nadenken.

Misschien vul je twee pagina’s met die zin, maar vaak zul je zien dat het weer loskomt. Vertrouw gewoon dat het bij het proces hoort dat het soms flowt en soms niet.
Al je klaar bent: bedank. Ik eindig altijd simpelweg met ‘Thank you, Manon.’ (Ook al denk je dat het niet is gelukt, bedank toch.)

Extra tip: Lees na, luister en maak eventueel aantekeningen van wat je niet wilt vergeten. Ik ben eigenwijs en zelfs naar mijn eigen wijsheid luisterde ik niet altijd. Ik heb de vraag ‘Wat kun je me vertellen over..?’ vaak toegepast in de liefde. Ik luisterde alleen niet altijd naar wat ik hoorde. Als ik dan weken of maanden later terug las wat ik geschreven had, kon ik zien dat ik alle antwoorden al in mij had en wist. De voorwaarde is dat we écht luisteren… niet alleen maar horen.

Hoe weet ik of ik antwoorden vanuit mijn hoofd of intuïtie ontvang? Dat willen mensen vaak weten. Overdenk dit niet. Laat het gewoon gebeuren en stel die vraag nog even uit.
Maar over het algemeen; zijn de woorden gezaghebbend, duidelijk, wijs, warm? Je intuïtie heeft geen oordeel en is liefdevol.

Of komen de woorden dichter bij hoe je oordelende geest en ego klinken: kritisch, vaag, bang, in termen van moeten en negatief? En als het wel je ego is? Prima! Je ego is deel van je innerlijke kind. Als je je ego hoort zeg dan gewoon: Hi, ik zie je, maar alles is oké, ik ga weer even terug naar mijn hart en pen.

Ik heb met je gedeeld wat ik en hoe ik het doe. Als je meer informatie wilt of vastloopt, mag je me altijd een email sturen en dan geef ik je met liefde resources die kunnen helpen met het vinden van jouw innerlijke wijze stem.”

Bedrock’s geleide meditatie: omgaan met zelfkritiek, deel 3 (15 minuten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️