Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 9 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Recept: vegan bieten-zwartebonenburger met avo-mayo en ingemaakte rode ui

Het is volop zomer dan dat betekent dat het tijd is lekker te barbecuen. En bij een BBQ kan een goede burger natuurlijk niet ontbreken. Nope, óók niet als je vegan bent. En zelfs als je dat niet bent en een keer iets anders wilt proberen: deze bieten-zwartebonenburger met avocadomayonaise en ingemaakte rode ui is om je vingers bij af te likken. 

 Een goede burger op z’n tijd is al-tijd wel een goed idee. Helemaal als je er nét wat meer moeite insteekt. Deze burger is daar het levende bewijs van!

Bieten-zwartebonenburger met avocadomayonaise 

Dit heb je nodig voor deze heerlijke vegan burger:

Ingrediënten voor 6 bieten-zwartebonenburgers

  • 400 g EAT ME mini bieten
  • 1 blik (400g) zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 100 g havervlokken
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • Olijfolie
  • 6 augurken, in lange plakjes
  • 6 sesam hamburger broodjes
  • 50 g spinazie
Bietenburgers_
Bron: EAT ME

Voor de snelle ingemaakte rode ui

  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 125 ml azjin
  • 125 ml water
  • 1 el kristalsuiker

Voor de avocado mayonaise

  • 2 EAT ME avocado
  • 3 el (vegan) mayonaise
  • 1 limoen, het sap en rasp

Benodigdheden:

  • keukenmachine

5 x gezonde & vegan snacks voor tijdens je roadtrip deze zomer

Bereidingswijze

Zo ga je aan de slag:

Voor de burgers:

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Gebruik een keukenmachine om de havermout fijn te malen naar havermeel, en zet apart.
  2. Schil ondertussen ook de kontjes van de bietjes en gebruik de keukenmachine om de bieten te raspen. Voeg hier nu ook de zwarte bonen aan toe en pulse dit mengsel totdat alles grof gehakt is en een glad mengsel begint te vormen.
  3. Haal dit mengsel uit de keukenmachine en doe het in een mengkom. Voeg nu de geperste knoflook, twee eetlepels olijfolie, paprikapoeder en komijnpoeder toe en meng dit in de massa hebt.  Breng ook op smaak met peper en zout. Voeg nu ook beetje bij beetje het havermoutmeel toe totdat je een samenhangende massa hebt waarmee je burgers kan vormen.
  4. Begin nu de burgers te vormen, verdeel dit mengsel om in zessen. Gebruik je handen om de massa te vormen tot een burger en leg op een ovenplaat bekleed met bakpapier.
  5. Wanneer alle burgers gevormd zijn, besmeer met olijfolie en bak 15-20 minuten in de oven. Neem je deze burgers mee naar een BBQ? bak ze dan 10-15 minuten voor en leg ze in een ovenschaal of op een aluminiumfolie op de BBQ.
  6. Bouw nu het broodje op. Begin met een laagje avocadomayonaise, dan de spinazie, leg nu de burger erop,  de augurkjes, een goede dot avocadomayonaise en de ingelegde rode ui.

Vegan Vrijdag: shoarma van knolselderij (van de barbecue!)

Voor de ingemaakte rode ui:

  1. Snijd de rode ui in dunne ringen, dit kan met de hand of met gebruik van een mandoline.
  2. Doe de rode ui in een glazen pot. Doe hier de azijn bij samen met een schepje suiker en giet hier kokend water overheen. Laat dit ongeveer een uurtje staan en ze zijn al klaar voor gebruik. Bewaar hierna meerdere dagen in de koelkast.

Voor de avocadomayonaise

  1. Gebruik een keukenmachine of een blender om de ingrediënten te vermengen tot een gladde saus et voila.

En smullen maar!

7 handige tips voor het maken van vegaburgers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️