Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nutrition 11 feb 2022

Vega Vrijdag: plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes

Deze vega plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes van zusje Culy is een nieuwe favoriet. Want vegetarisch comfort food, daar houden we van.

En hoewel artisjok vaak in één adem genoemd wordt met Zuiderse, zomerse gerechten, vinden wij deze vega plaattaart ook erg geschikt als winters maaltje. Je kunt de stukken immers zo lekker weghappen op de bank, onder een dekentje met kaarslicht. Kijk daar één van onze Netflix-tips bij en je hebt alle ingrediënten voor een gezellige winterse avond.

vega plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Bron: Culy

Ingrediënten voor 1 plaattaart:

  • 1 rol deeg (bijv. flammkuchendeeg)
  • 1 ei, geklutst
  • Handje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 bol mozzarella, in kleine stukjes gescheurd
  • 250 gram ricotta
  • 800 gram artisjokharten (of 2 grote blikken), uitgelekt
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 groene peper, in dunne ringetjes
  • Citroenzest
  • Zout & peper
  • Blokje Parmezaan, in dunne plakjes geschaafd

Vega plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes

Verwarm de oven voor op 205 graden.

Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en vouw de randen ongeveer 1,5 centimeter naar binnen.

Bestrijk de randen met het losgeklopte ei.

Neem er een mengkom bij en meng de stukjes mozzarella met de ricotta, de helft van de peterselie, wat er over is van het geklutste ei en een flinke snuf zout en peper.

Spreid dit mengsel uit over de plaattaart en schik er de artisjokharten bovenop. Verdeel er ook de kappertjes en de groene peper over. Zet gedurende 25 à 30 minuten in de oven. Zet daarna nog 2 minuten onder de grill.

Schaaf de Parmezaanse kaas, de citroenrasp en de rest van de peterselie over de taart en maak af met extra zwarte peper.

vega plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Bron: Culy

Meer makkelijke vega recepten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Sluiten