Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: vega knolselderijburger met paddenstoelenmayo

Hamburgers worden vaak in één adem genoemd met ongezond fast food. Toch bewijst deze vega knolselderijburger van zusje Culy dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. In de burger zitten immers heel wat groenten verstopt. En daar word je lichaam blij van!

Hoewel er heel wat vegetarische burgers te koop zijn, is het ook wel eens fijn om ze zelf te maken. Gewoon met bekende ingrediënten, waarbij je jezelf geen vragen stelt over e-nummers. Daarom kozen we hier voor een super eerlijk ingrediënt, van Nederlandse bodem. Knolselderijburger it is!

Een maand vegan eten: we delen een paar heerlijke gerechten die je helpen

vega burger met knolselderij, paprika en paddenstoelenmayo
Bron: Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 4 hamburgerbroodjes
 • 8 plakken gegrilde geroosterde paprika (uitgelekt, uit een pot)
 • 8 eetlepels mayonaise
 • 4 eetlepels gedroogde paddenstoelen
 • Handje krulpeterselie
 • 1/2 knolselderij
 • Schaaltje bloem
 • 2 eieren
 • Schaaltje panko
 • Scheutje olijfolie
 • Plantaardige olie (bijv. arachideolie)
 • Snuf za’atar

Knolselderijburger met paprika en paddenstoelenmayo

Maak eerst de paddenstoelenmayo. Maal daarvoor de gedroogde paddenstoelen tot poeder in een hakmolentje en roer ‘m door de mayonaise. Proef en breng eventueel extra op smaak met zwarte peper.

Snijd de knolselderij in gelijkmatige plakken van ongeveer 1,5 centimeter. Gebruik een mesje of een uitsteekrondje om rondjes ter grootte van je hamburgerbroodje uit te snijden. De andere stukken knolselderij gebruiken we niet, die kun je later bijvoorbeeld verwerken in knolselderijsoep.

Breng een pan gezouten water aan de kook en kook de plakken knolselderij net gaar. Dit duurt een paar minuten, maar test dit voor de zekerheid met een scherp mesje. Giet af, laat een beetje afkoelen en dep de plakken droog met een schone theedoek.

Tijd om te paneren! Zet daarvoor drie schaaltjes klaar: eentje met de bloem, eentje met de panko en eentje met de eieren. Klop de eieren samen met een scheutje olijfolie los met een vork.

Dit zijn dé vega(n) hotspots op het hippie eiland Ibiza

Wrijf de gekookte knolselderij in met wat olijfolie en geef de plakken aan beide kanten een flinke snuf zout, peper en za’atar.

Haal de schijven knolselderij door de bloem, vervolgens door de losgeklopte eitjes en als laatste door de panko. Leg even op een snijplank en verwarm ondertussen een flinke scheut plantaardige olie in een pan.

Bak de gepaneerde knolselderijburgers in de hete olie langs beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Snijd de broodjes doormidden en toast de helften goudbruin in een koekenpan met boter. Let op: dit kan snel gaan! Blijf bij de pan en haal de broodjes er op tijd uit.

Besmeer beide helften van de hamburgerbroodjes met een lepel van de paddenstoelenmayo, schik er een laagje krulpeterselie op, dan een laag van de geroosterde paprika, de knolselderijburger, nog een laag paprika en nog wat krulpeterselie. Bovenste stuk brioche erop en gáán!

vega burger met knolselderij, paprika en paddenstoelenmayo
Bron: Culy

Is vegetarisch eten ook per se gezonder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️