Redactie
Redactie Reizen 28 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze 9 UNESCO-Werelderfgoederen vind je gewoon in Nederland

Goed nieuws: je hoeft echt niet de halve wereld af te reizen om Werelderfgoederen te kunnen bewonderen. Ons eigen landje staat namelijk vol met maar liefst 9 (!) UNESCO-Werelderfgoederen. Ze zijn lang niet allemaal even bekend, maar daardoor zeker niet minder de moeite waard om te bezoeken!

UNESCO-Werelderfgoedlocaties zijn plekken die door UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, zijn aangewezen als zeer bijzonder en uniek in de wereld. Dit kunnen monumenten, gebieden of landschappen zijn.

Al deze locaties samen zijn in ieder geval goed voor heel wat dagjes weg, maar het is ook gaaf om deze plekken te combineren tijdens een roadtrip in bijvoorbeeld een gehuurde camper. Want let’s be honest: op vakantie met een camper geeft het ultieme gevoel van vrijheid (dit is het bewijs).

UNESCO-Werelderfgoederen in Nederland

Dit zijn onze favoriete Werelderfgoederen in Nederland die je beslist eens gezien moet hebben.

1. Rietveld Schröderhuis, Utrecht

In 1924 ontwierp architect en vormgever Gerrit Rietveld een bijzonder huis in Utrecht: een driedimensionaal, asymmetrisch en geometrisch woonhuis dat de kunststroming De Stijl ademt. De Stijl is afkomstig uit de jaren ’20 en staat voor ruimte, eenvoud en functionaliteit. Moet je eigenlijk met je eigen ogen komen zien! Wandel de Rietveldroute door Utrecht en je komt gegarandeerd langs dit iconische optrekje.

De 6 mooiste en meest onbekende natuurgebieden van Nederland

2. De Waddenzee, Noord-Holland

Nergens in de wereld kom je zo’n uitgestrekt en dynamisch gebied als de Waddenzee tegen. Sterker nog: het is het enige natuurlijke Werelderfgoed dat we in Nederland hebben. De Waddenzee is ontstaan onder invloed van eb en vloed en er leven meer dan 10.000 zeldzame dier- en plantensoorten. Bijzonder toch? Ga een keertje wadlopen vanuit een van de noordelijke steden in Friesland, Groningen of Noord-Holland en ontdek dit unieke stukje natuur.

3. Van Nellefabriek, Zuid-Holland

In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd de Van Nellefabriek gebouwd: een moderne en functionele fabriek met gevels van glas, beton en staal. Door deze bouw kwam er daglicht op de werkvloer binnen en werden er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis aangenamere werkomstandigheden gecreëerd.

Tegenwoordig is de fabriek een industrieel monument dat symbool staat voor de Nederlandse historie van handel en industrie. Boek een tour met een gids en neem zelf een kijkje!

4. Schokland, Flevoland

Schokland was het allereerste Nederlandse monument dat werd opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Dit voormalige eiland in de Zuiderzee is het symbool van onze eeuwigdurende strijd tegen water. In 1859 sloegen de eilandbewoners namelijk op de vlucht toen het eiland helemaal onder water verdween.

Sinds de drooglegging van de Noordoostpolder maakt Schokland gelukkig weer deel uit van het vasteland, waardoor het ook wel ‘het eiland op het droge’ wordt genoemd. Bezoek openluchtmuseum Schokland en leer meer over de geschiedenis van deze plek of wandel lekker rond over de dijkjes en in de polder.

6 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

5. Molencomplex Kinderdijk, Zuid-Holland

De molens van Kinderdijk houden van oudsher het water in bedwang. In de hoogtijdagen stonden hier maar liefst 150 molens, vandaag resten er nog maar 28, waarvan er negentien onder de Werelderfgoedlijst vallen. De meeste molens zijn bewoond, maar twee molens zijn nu museummolens die je kunt bezoeken.

Ook leuk om te combineren met een dagje wandelen of fietsen in het gebied of om een boottochtje langs de historische windmolens te maken. Een mooier oer-Hollands plaatje vind je nergens anders!

Geen verre reizen? Dit zijn de tofste micro-avonturen in Nederland

6. De Stelling van Amsterdam, Noord-Holland

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van 135 kilometer lang en bestaat uit maar liefst 46 forten en een aantal batterijen, dijken en sluizen rondom Amsterdam. Door dit systeem, waarbij het land rondom de linie onder water wordt gezet, werd vroeger een eventuele vijandelijke invasie onmogelijk gemaakt.

Ga op ontdekkingstocht in fortenland en volg een van de vele mooie wandel- of fietsroutes. Het allerleukste is om per boot langs de linie te varen en aan te meren bij Forteiland Pampus of Vuurtoreneiland.

Dit gastartikel werd geschreven door Goboony. Wil jij ook graag eens met de camper weg? Dan kun je heel makkelijk een camper huren via Goboony. Het is een platform waar campereigenaren en reizigers bij elkaar komen. Of je nu een super de luxe camper met alles erop en eraan wilt huren, of met een karakteristiek, maar simpel Volkswagen busje weg wilt: bij Goboony ben je aan het juist adres.

Hoe reizen je gelukkig kan maken (een psycholoog legt uit)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️