Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 8 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Ontdek welk totemdier bij jou hoort en welke krachten het dier je kan geven

Totemdieren of ook wel krachtdieren genoemd, worden in het sjamanisme gezien als een soort beschermgeesten in de vorm van dieren. Iedereen draagt een totemdier bij zich. Daarbij kun je in je hele leven verschillende krachtdieren tegenkomen, die allemaal een bepaalde kracht bezitten en je begeleiden op je levenspad.

Welke totemdieren bij jou horen en wat die voor krachten bezitten, vertellen we hier.

De betekenis van totemdieren

Al eeuwenlang hebben verschillende culturen over de hele wereld een diepe connectie met de natuur en haar symbolen. Een van deze symbolen die door veel inheemse volkeren wordt vereerd, zijn totemdieren. Deze krachtdieren spelen een belangrijke rol in de spirituele wereld en worden beschouwd als krachtige gidsen die wijsheid, bescherming en genezing bieden aan degenen bij wie ze horen.

Wat zijn krachtdieren?

Totemdieren zijn spirituele begeleiders die worden geassocieerd met specifieke eigenschappen, kwaliteiten of energieën. Vaak worden ze gekozen op basis van persoonlijke ervaringen, dromen of visioenen. In veel inheemse culturen gelooft men dat een krachtdier een krachtige boodschap draagt en een unieke betekenis heeft voor degene die het bijstaat.

Dit is de symboliek achter een totemdier

Elk totemdier draagt zijn eigen symboliek en betekenis. De adelaar bijvoorbeeld, wordt vaak geassocieerd met moed, visie en vrijheid. De wolf vertegenwoordigt loyaliteit, kracht en wijsheid. De schildpad staat symbool voor volharding, stabiliteit en aarding. Wanneer je je totemdier ontdekt, kun je er kracht uit halen en worden die eigenschappen in je eigen leven versterkt.

Verbinding met de natuur

Totemdieren creëren een brug tussen de mens en de natuur. Ze herinneren ons eraan dat we deel uitmaken van een groter geheel en dat we kunnen leren van de wijsheid van dieren. Door te luisteren naar de boodschappen van je totemdieren, kun je in harmonie leven met de natuurlijke wereld om je heen.

Het vinden van je totemdier

Het ontdekken van je totemdier kan een persoonlijke en intuïtieve reis zijn. Sommige mensen zien een bepaald dier vaker terug in dromen, in verhalen, op televisie of tijdens meditaties. Soms kom je een dier opeens vaker in het echt tegen, zoals sprinkhanen in huis. Anderen voelen intuïtief aan welk krachtdier bij hen hoort. Wil je zelf je krachtdier leren kennen, dan is het belangrijk om open te staan voor signalen en symbolen die je regelmatig kan tegenkomen. Totemdieren ‘verschijnen’ vaak op onverwachte manieren.

Verschillende soorten totemdieren

Er zijn verschillende totemdieren die je tegen kan komen in je leven. Zo is er de geboortetotem die je hele leven bij je blijft. Dit dier past bij je karakter en wordt gekoppeld aan je sterrenbeeld:

 • Ram – Valk
 • Stier – Bever
 • Tweelingen – Hert
 • Kreeft – Specht
 • Leeuw – Zalm
 • Maagd – Beer
 • Weegschaal – Kraai
 • Schorpioen – Slang
 • Boogschutter – Uil
 • Steenbok – Sneeuwgans
 • Waterman – Otter
 • Vissen – Wolf

Je reistotem is een totemdier dat niet je hele leven, maar wel voor langere tijd bij je is. Het is een wijze spirit die je belangrijke levenslessen leert en vaak kom je in een nieuwe levensfase terecht als dit dier vaker in je leven verschijnt. Dan is er nog de boodschapper, dit totemdier verschijnt maar kort in je leven, maar brengt wel een vaak levensveranderende boodschap.

Ten slotte heb je een schaduwtotem die je angsten kan laten zien, maar wel met goede bedoelingen. Door je angsten onder ogen te zien, kun je vaak verder met je leven (zonder angst).

Dit is de spirituele betekenis van het paard

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️