Vega Vrijdag: tomatenrisotto met citroen en parmezaan

In de zomer zijn tomaten in seizoen en daarmee zijn ze simpelweg op hun best. Wij stoppen ze dan ook graag in salades en tussen wraps, maar ook in een risotto zijn ze overheerlijk. Dat bewijst deze tomatenrisotto met citroen en parmezaan (van zusje Culy), die lekker smeuïg is, maar toch weer fris en niet te machtig.

Eet je glutenvrij of wil je je koolhydraten liever beperken? Dan zou je de risotto eventueel ook kunnen maken met brocollirijst. Dit moet dan wel een stuk langer inkoken (ook weer handig!), dus hou daar rekening mee.

Hoe je hormoonbalans invloed heeft op je gewicht

tomatenrisotto met citroen en parmezaan
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie (+ extra)
  • 3 teentjes knoflook, in dunne schijfjes
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 300 gram kleine kerstomaatjes
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 250 gram risottorijst
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels roomboter
  • Parmezaan, geraspt
  • Rasp van 1 citroen
  • Paar blaadjes verse basilicum

Permacultuur is de landbouw (en het tuinieren) van de toekomst

Tomatenrisotto met citroen en basilicum

Verwarm de bouillon in een steelpan en houd warm op medium vuur.

Verhit de olijfolie in een grote pan op medium vuur en voeg er de knoflook aan toe. Bak de knoflook in een paar minuutjes zacht (maar niet bruin!). Voeg de tomatenpasta toe en roer goed. Begint die te kleuren, voeg dan de kerstomaatjes en de nootmuskaat toe en blijf bakken en roeren tot de tomaatjes hier en daar beginnen barsten.

Voeg de rijst toe en kruid af met zout. Roer alles door elkaar en draai het vuur naar een lage stand. Bak de rijst tot de korrels eruitzien als parels. Voeg 2 soeplepels bouillon toe en laat op een laag vuurtje pruttelen. Is de bouillon opgenomen in de rijst, voeg dan nog een soeplepel toe en ga zo door tot alle bouillon is opgenomen. Reken hiervoor ongeveer een kwartiertje uit.

Deze plantaardige melk is het beste voor het milieu

Voeg de boter, Parmezaan en rasp van 1/2 citroen toe en roer alles nog eens goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de tomatenrisotto op borden en rasp er de rest van de citroenschil over. Maak af met een beetje extra olijfolie en een paar blaadjes verse basilicum.

tomatenrisotto met citroen en parmezaan
Bron: Culy

Eetsmakelijk!

5 x gezonde & vegan snacks voor tijdens je roadtrip deze zomer

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: tomatenrisotto met citroen en parmezaan
Sluiten