Marloes Graat
Marloes Graat Psyche 7 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Ben jij een hoarder? Met deze lifehack lukt het je wél om te ontspullen

Heb jij ook de smaak te pakken nu de lente is begonnen en ben je al flink aan het schoonmaken en opruimen van je huis? Goed bezig! Zoveel spullen hebben we namelijk helemaal niet nodig, maar spullen wegdoen is best lastig. Met deze wetenschappelijk bewezen tip lukt het jou makkelijker om te ontspullen.

Agenda’s van de middelbare school, concertkaartjes, je allereerste skinny jeans of je lievelingsknuffel van toen je klein was: een mens kan flink wat spullen verzamelen. De lente is daarom het moment om eens door je keukenlaatjes, kledingkast of opbergruimte te gaan om te kijken of er niet iets weg kan. Zo begin je het seizoen fris met een nieuwe start.

Hoe kun je spullen uitzoeken en weggooien nou het beste aanpakken zonder te verzanden in melancholische herinneringen? Volgens Janina Steinmetz, Associate Professor of Marketing die consumentengedrag onderzoekt, is er een lifehack naar voren gekomen uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek die kan helpen bij het wegdoen van spullen. Daar wilden wij meer van weten!

De kunst van spullen wegdoen

Volgens het onderzoek van Isaac & Vinoo (2023) helpt het om de spullen die je wilt wegdoen, in een doos of niet-doorzichtige opbergbox te plaatsen en in een ruimte te zetten waar je niet vaak komt. De schuur, de kelder of een opberghok zijn perfecte plekken dus.

Het zou goed kunnen dat je in je huis al zo’n doos hebt staan zonder dat je het door hebt. Misschien heb je ergens nog een doos met kleren staan van jezelf uit je middelbare school- of studententijd waar je geen afstand van kan doen, maar ze passen je ook allang niet meer (en dat gaan ze ook niet meer doen).

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n deze-spullen-wil-ik-binnenkort-gaan-weggooien-doos niet alleen handig is om dingen in op te bergen, het heeft ook een grotere psychologische functie. Door spullen in zo’n doos te stoppen kunnen mensen zich beter voorstellen hoe het is als de spullen daadwerkelijk uit je leven zijn.

De onderzoekers voerden verschillende experimenten uit om dit te testen. Ze vroegen mensen om een item uit hun keuken, dat ze al een tijdje niet meer gebruikten, bijvoorbeeld een blender in een opslagdoos te doen óf te laten staan in hun keuken. Mensen die de blender naar de opslagdoos hadden gebracht, voelde zich meer bereid om de blender weg te doen, dan degene die de blender in hun keukenkastje hadden bewaard.

Mentale simulatie

Hoe is dit te verklaren? Volgens Steinmetz heeft dit te maken met dat mensen die de blender al in de opslagdoos hadden bewaard, het zich makkelijker konden voorstellen dat ze de blender echt niet meer gingen gebruiken. Ze hadden het item waarschijnlijk niet gemist en het was al uit de keuken verwijderd.

‘Afscheid nemen van ongebruikte spullen kan dus makkelijker worden door gebruik te maken van het psychologische effect mentale simulatie’, aldus Steinmetz.

‘Wellicht kunnen consumenten door deze methode beter anticiperen op de soms moeilijke emoties die ontstaan bij het afscheid nemen van spullen. Emoties zoals nostalgie, spijt, opluchting of een mix van deze emoties. Door deze emoties te proeven en het gevoel te krijgen dat ze voorbij zullen gaan, durven consumenten misschien de stap te nemen en afstand te nemen van de spullen’, aldus de professor.

Meer waardering voor je lievelingsspullen

Daarnaast is er nog een voordeel als het met deze methode lukt om meer spullen weg te doen volgens Steinmetz: ‘Dit helpt mensen niet alleen te ontlasten van mentale en financiële kosten van het bewaren van ongebruikte spullen, maar het geeft ook de ruimte om objecten te waarderen die ze wel willen houden en waar ze ook echt van houden.’

Kijk na één maand weer in de doos en vraag je af of je het hebt gemist. Heb je het daadwerkelijk gemist? Laat de spullen dan nog eens liggen en maak het over een half jaar weer open. Handig om een reminder in je telefoon of agenda te zetten of een datum op de doos te schrijven wanneer je het voor het laatst hebt gecheckt. Succes!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️