Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 7 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Mis jij de Corona dagen? Quarantine Nostalgia is echt een ding

Het klinkt misschien raar, maar sommige mensen ervaren nostalgie bij de quarantaine tijd. Quarantine Nostalgia heeft al 84 biljoen views op TikTok en kijkt terug naar deze periode. Als je erop terugkijkt was het een stressvolle periode met veel onzekerheid. Wel was het voor iedereen anders. De een had veel meer te verliezen (denk aan ondernemers) dan de ander. Maart 2020 was de periode van alles thuis doen, van werken tot sporten, maar het was ook de tijd van “vechten” om toiletpapier. Dit allemaal terwijl we ons zorgen maakte om de geliefden om ons heen.

Hoewel de lockdown veel negatieve kanten had, met zelfs afscheid nemen van dierbaren tot gevolg, waren we ook veerkrachtig en probeerden we er het beste van te maken. Lange wandelingen in de natuur, creatieve manieren bedenken om toch dichtbij je familie en vrienden te zijn via een kaartje of Zoom en klaarstaan voor diegene die het moeilijk hadden. Had het dan toch veel mooie momenten?

Terugkijken op Corona

Het is alweer drie jaar geleden sinds de lockdown van start ging. In de tussentijd is alles weer bijna zoals het voor de lockdown was en hebben we kunnen reflecteren op deze rare tijd. Als je erover nadenkt was het eigenlijk een hele unieke tijd. En sommige mensen missen deze tijd, een tijd waarin we geen volle weekenden hadden en echt tijd hadden om niks te doen. “Ik mis de extra tijd die ik toen had. Het voelde alsof ik veel meer vrije tijd had dan dat ik nu heb.”

Op TikTok blikken mensen terug op deze periode en de eenvoud dat het leven had in die tijd. We bleven thuis, gingen wandelen en brachten veel tijd door met de mensen om ons heen. Misschien pakte jij wel een oude hobby op. Op dat moment stond er nog een groot vraagteken bij hoelang het allemaal zou gaan duren. Je kan niet anders dan je een beetje nostalgisch voelen.

Wat is Quarantine Nostalgia?

Voor maart 2020 hadden we allemaal een druk leven met verplichtingen. Je ging van huis naar werk en het weekend stond volgepland met allerlei dingen. Totdat we opeens verplicht waren om thuis te zitten en daar te werken. Het was eindelijk acceptabel om je weer te vervelen. Want na een werkdag, ging je niet nog even uit eten of met vrienden naar de bioscoop. Verschrikkelijk voor de horecaondernemers, maar voor veel mensen gaf het ook een bepaalde rust. “Tijdens de lockdown had ik veel minder sociale verplichtingen, was er geen FOMO en hadden mijn man en ik veel tijd voor elkaar en lange wandelingen in de natuur. We lieten het over ons heen komen en genoten stiekem best wel van de lange avonden in de tuin, de stilte en het ‘niks moeten’.”

Het leven ging soms wat langzamer, maar al snel wisten we onze tijd op een leuke manier te besteden. Hoe de artsen ons hielpen in de ziekenhuizen, hielpen wij de artsen door zoveel mogelijk binnen te blijven. Hierdoor werd op TikTok bakken erg populair. Iedereen begon bananenbrood te maken of andere heerlijke recepten.

@jacobtheopower

#fyp #covid #lockdown #2020 #tb

♬ Where Is My Mind? – The Blue Notes

Tijdens deze periode werd TikTok dus erg populair. Hoe het begon als een app waar mensen dansjes op maakte, veranderde het al snel in een app om je tijd te vullen met leuke, relaxte video’s. Mensen maakte connecties met elkaar via de app, omdat dit in het echte leven even niet kon.

Wanneer je door iets herinnerd wordt aan die tijd, is het ook een soort herinnering aan de tijd die verloren is gegaan. Volgens Dr. Carla Marie Manly kan de Quarantine Nostalgia ook een vorm van rouw zijn, voor het verlies van die drie jaar. Wat kan leiden tot een gevoel van depressie.

Het is in ieder geval volkomen normaal om je nostalgisch te voelen over de lockdown.

Hoe kan je omgaan met Quarantine Nostalgia?

Voel je je nou een keer verdrietig over deze tijd of droom je er over weg, dan is dat volkomen oké. Neem juist de tijd om deze gevoelens te voelen.

Misschien helpt het om te zoeken naar mensen die zich ook zo voelen en praat er met elkaar over. Het is niet voor niks populair op TikTok, genoeg mensen voelen nu de Quarantine Nostalgia. Erover praten met anderen en je hart luchten is alleen maar goed.

Neem er vooral de tijd voor en deze gevoelens zijn volkomen begrijpelijk. Ook wij voelen ons nostalgisch.

Met deze 3 tips leer je problemen oplossen zoals Einstein dat deed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️