Eva Spigt
Eva Spigt Welzijn 10 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Party hacks voor als je (even) geen alcohol drinkt

Zwanger, geen grote drinker of gewoon zin in een alcoholische detox? Good on you! Maar als je op een feestje vertelt dat je even niet drinkt, kan je raar aangekeken worden. En dat terwijl een tijdje niet drinken, zo slecht nog niet is (lees: hartstikke goed zelfs). Gemiddeld drinken we zo’n 1,3 glazen alcohol per dag. Onnodig veel alcohol drinken zorgt niet alleen voor gênante momenten, maar ook voor de nodige gezondheidsproblemen.

Dit zijn de party hacks als je je (natuur)wijntje eens wilt inruilen voor een sober drink.

Wat is alcohol?

First things first: alcohol wordt gemaakt als graan, fruit of natuurproducten gaan gisten. Gist zet suiker uit deze producten om in alcohol. Bier wordt bijvoorbeeld gemaakt uit gerst en wijn uit druiven. De hoeveelheid suiker en temperatuur bepalen uiteindelijk hoeveel alcohol er ontstaat. Alcohol heeft effect op het hele lichaam.

Dat komt omdat het via de mond naar de maag gaat waar het opgenomen wordt. Vervolgens wordt het via het bloed verspreid door de rest van je lichaam.

Alcohol werkt niet alleen verdovend, maar het maakt je ook een stuk losser. Gevoelens kunnen heftiger worden, ook gevoelens van kwaadheid bijvoorbeeld, wat kan uitlopen tot verbale of fysieke agressie. Hoewel een mixdrankje of wijntje super lekker is, gezond is het drinken van alcohol helaas niet.

Het vergroot namelijk de kans op mond-, keel-, en slokdarmkanker. Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans. Daarnaast kan het ook zorgen voor ziekten aan de lever zoals levercirrose en leverontsteking.

Tips als je even niet wilt drinken

Wil je jouw alcoholinname dus (tijdelijk) verlagen? Er zijn genoeg gezellige én lekkere alternatieven zonder meteen naar een suikerbommetje als cola te moeten grijpen!

Neem een mocktail

Wil je wel gezellig meedoen met vrienden? Dan kan je voor jezelf een mocktail maken. Dit is een cocktail zonder alcohol, mock betekent ‘nep’ in het Engels. Hoewel het dus een nepcocktail is, doet ‘ie niet voor onder de rakkers met alcohol.

De 7 lekkerste frozen cocktails en mocktails voor deze zomer

Alcoholvrije wijn

De eerste non-alcoholische slijterij is al geopend: Nix en Nix. Hier kan je de lekkerste non-alcoholische versnaperingen vinden, van wijntjes tot wat zwaarders, zoals gin of rum zonder alcohol. Wedden dat niemand het doorheeft dat je een non-alcoholische mojito maakt?

Alcoholvrij bier

Als er één markt de afgelopen jaren flink is gegroeid dan is het wel die van het alcoholvrij bier, dat inmiddels in alle soorten en maten bij (bijna) elke supermarkt te koop is. Van een hoppige IPA tot een zomers witbiertje: je vind het allemaal met bijna 0 procent alcohol.

Je weet ze qua smaak haast niet van echt te onderscheiden. Extra handig als je er aan de bar één bestelt in een bier glas, zo voorkom je scheve ogen en dat er weer iemand vraagt ‘hé, wat drink jij nou?’.

Neem champagne

Maar… drink ‘m niet. Voel je je buitengesloten als iedereen gaat toasten met een glaasje prosecco of champie? Je kan het glas alsnog aannemen, gezellig meedoen met proosten maar er alsnog niet uit drinken.

Must try: deze biologische en vegan wijn van Nederlandse bodem

Ga voor een kombucha of gingerbeer

Wil je wel het gevoel van een alcoholische versnapering? Een kombucha of gingerbeer geeft je een beetje hetzelfde gevoel en smaak. Door de lichte prik lijkt het net een cocktail maar zonder het losse gevoel wat met de alcohol komt. Een win-win.

Als je voornamelijk drinkt voor de gezelligheid, maak het dan ook gezellig om geen alcohol te drinken. Doe je best en maak een mooie grote kan virgin mojito, doe een rietje in je kombucha of serveer je alcoholvrije wijn in een mooi glas. Zo kan je ook gezellig genieten zonder alcoholische versnapering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️