Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 11 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Weekendtip: hét creatieve festival van kunstenaarsdorp Ruigoord

Bij BEDROCK zijn we naast een bewust leven, ook bezig met een gelukkig leven. En daar hoort volgens ons ook lekker eten, drinken én samenzijn bij. Daarom delen we de leukste what-to-do’s voor dit weekend met een BEDROCK-randje.

Nog geen plannen voor dit warme weekend? Mooi! Bezoek dan Het Landjuweel, hét creatieve festival van kunstenaarsdorp Ruigoord in Amsterdam.

Spektakel voor de zintuigen

Het Landjuweel is niet zomaar een festival. Het is het oudste openluchtfestival van Amsterdam, dat in 1975 is ontstaan als het ‘Het Vliegerfeest’. De mix van vliegeren, culturele activiteiten en recreatie sloeg aan en groeide uiteindelijk uit tot het jaarlijkse Landjuweel op Ruigoord.

Kunstenaars, dansers, toneelspelers, dichters en troubadours, maar ook bezoekers werken samen aan dit evenement waar de meest uiteenlopende artistieke disciplines vertegenwoordigd zijn. Het is een waar spektakel voor de zintuigen met de nadruk op creativiteit, bewustwording en theater.

Iedereen is participant

Het Landjuweel heeft iets weg van Burning Man. Net als bij het Amerikaanse festival in de woestijn van Nevada is de nadruk namelijk verlegd van passief publiek naar participerend publiek: een grote deel van de aanwezigen op Het Landjuweel stelt zich vrijwillig op en draagt iets bij aan het festival.

Hét duurzame festival met surf vibes dat je niet wilt missen deze zomer

Niet alleen op het creatieve vlak, maar ook in de meer nederige aspecten van regelen, organiseren, opbouwen en afbreken. Zo creëert Het Landjuweel jaarlijks een festival geschikt voor jong en oud, waar iedereen deel uitmaakt van het verhaal en zich kan verbinden met de kernwaardes van Ruigoord.

Magisch toevluchtsoord

Voor wie nog nooit op Ruigoord is geweest: het is een culturele en creatieve vrijhaven onder de rook van Amsterdam, waar kunstenaars zich kunnen terugtrekken om aan hun oeuvre te werken. Een idealistische, én idyllische atelierlocatie midden in een oase van groen.

Voor de jaarlijkse tienduizenden bezoekers is het dorp een magisch toevluchtsoord in een razendsnelle wereld. Een plek waar je mag dromen, weg uit de dagelijkse beslommeringen van een geïndustrialiseerde wereld.

Laat je inspireren (en inspireer)

Dit jaar is het thema van Het Landjuweel ‘het milieu’ en nog specifieker het element ‘water’. Zo is er een activistenpodium met sprekers en activiteiten, zorgt de organisatie voor zoveel mogelijk duurzame maatregelen en worden bezoekers gestimuleerd om zich te kleden binnen het thema ‘water’.

Dus als je gaat: laat je inspireren en inspireer! Drapeer jezelf in een vloeibaar gewaad, wees de dolfijn of de zeemeerman die je altijd al wilde zijn. Draag een waterleliehoed, maak een vissenlampion of word danser in je eigen Zwanenmeer, maar probeer in je creativiteit wel gebruik te maken van duurzame materialen of aangespoelde materie.

Het heilige hoogtepunt

Het festijn begint al op donderdag (11 augustus) met een openingsceremonie. Op vrijdag kan je je onderdompelen in je eigen Atlantis en op zaterdagnacht vindt het heilige hoogtepunt plaats: de Beeldenroute. Dat is niet zomaar een wandeling langs beelden, projecties en acts, maar echt een happening op zich.

Bij deze slow fashion merken scoor je duurzame festival outfit deze zomer

Het hele festival wordt stilgelegd en de bezoekers worden meegenomen op een nachtelijke multi-media kunstroute vol lichtinstallaties, performances, verrassende acts een beeldende kunst. Levenskunstenaars, paradijsvogels en artiesten zullen samen komen om dit ritueel te doen zegevieren.

Zien we je daar?

Nóg een reden om dit jaar te gaan: het is de laatste keer dat Het Landjuweel wordt georganiseerd in en rondom de kerk van Ruigoord. Door de oprukkende industrie moet Ruigoord helaas wijken en door strengere veiligheidsvoorschriften zullen evenementen vanaf volgend jaar op een apart veldje in de buurt worden gehouden.

Het goede nieuws is: er zijn nog kaarten te koop! Een passe partout kost €99 en losse dagkaarten zijn er vanaf €30. Voor wie écht niks wil missen zijn er ook nog campingtickets voor €70 beschikbaar. Zien we je daar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️