Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 19 jun 2020
Leestijd: 7 minuten

Bedrock’s Thuis Retraite: een avond in stilte en zonder afleiding (+ gezonde snack)

Omdat we allemaal wel wat meer liefde, zorg en aandacht voor onszelf mogen hebben, júist in deze tijden, organiseren we Bedrock’s Thuis Retraite. Elke dag van de week vind je op onze website en op onze Instagram tips van experts, yogaflows, meditaties, selfcare tips en natural skincare video’s. Kortom: alles wat een week retraite je geeft, maar dan online mogelijk gemaakt om gewoon vanuit je eigen huis te doen.

We zijn inmiddels al even onderweg met de retraite en hopen dat je jezelf al wat kalmer en meer geaard voelt. Wat heb je tijdens de schrijfopdracht voor jezelf opschreven op de eerste dag? Zijn er al inzichten die je hebt opgedaan? Of dingen die je mee wilt nemen in je leven?

Wellicht zijn dat goede dingen om vandaag ook mee te nemen, want deze vrijdag focussen we ons op complete rust en stilte om tot onszelf te komen. Durf jij een vrijdagavond helemaal met jezelf, zonder afleiding en in stilte door te brengen?

Alvast weten hoe het voelt? Waarom een stiltedag voor iedereen een goed idee is (juist nu)

Stilte: het ingrediënt voor meer rust

Waarschijnlijk denk je nu: maar lieve mensen van Bedrock, het is vrijdag! En misschien is dat júist wel de reden waarom het extra goed is om vandaag een stilte-avond te houden. De Chinese filosoof Lao Tzu zei niet voor niets “silence is a great source of strength”.

Door een tijd (avond/dag/week/vul zelf maar in) in stilte en zonder afleiding door te brengen, creëer je een moment om in jezelf te keren en te voelen wat er in je opkomt. Met alle moeilijke en fijne gevoelens die kunnen volgen. En hoe langer die periode is, hoe dieper je kunt gaan.

In stilte en rust merk je pas écht wat je emoties zijn en waar je behoefte aan hebt, in plaats van ze alsmaar te negeren door afleiding te zoeken tijdens een borrel, avondje Netflixen of door je social-feed scrollen.

En bonus: regelmatig een tijdje in stilte doorbrengen zou je creatiever maken en meer bewustzijn creëren, waardoor je beter aanvoelt waar je heen wilt in je leven. Je leert te luisteren naar je intuïtie.

Vanavond is er even niks

En daarom brengen we vanavond stil, kalm en zonder afleidingen door. Dat houdt in:

Wat doen we niet (want afleiding)?

  • Praten
  • Lezen (nee, óók niet dat zelfhulpboek waar je nu in bezig bent)
  • Op je telefoon (zet ‘m uit!)
  • Muziek luisteren
  • Tv kijken
  • Roken
  • Al het andere wat je afleidt van het ‘zijn met je eigen ik’

Wat doen we wel?

  • Mediteren
  • Dingen opschrijven
  • Wandelen
  • Gezond eten en drinken
  • En je mag ook gewoon naar het toilet ;-).

Vanaf het moment dat je je laptop dichtklapt vandaag (en als jij overdag niet hoeft te werken, zou je zelf kunnen proberen om ‘s middags al te starten – of zelfs nog eerder) begint het.

Tip: trek comfortabele kleding aan, zoals een huispak of yogabroek. Verwijder alvast je make-up, zodat je daar geen omkijken meer naar hebt.

Hoe jij je stilte-avond wilt indelen, kan je natuurlijk zelf weten, maar onderstaand hebben we een fijne planning/routine voor je opgesteld – er vanuitgaande dat je om 17:00 je laptop dichtklapt. Zorg er in ieder geval voor dat je je avondeten klaar hebt (maak vanmiddag bijvoorbeeld alvast een gezonde salade klaar).

Neem de planning alvast door en zet eventueel al dingen voor jezelf klaar. We hebben alle meditaties in dit artikel bijgevoegd, maar als je graag andere meditaties wil volgen kan dat ook.

Zoek meditaties uit die je fijn vindt en zet ze alvast voor jezelf klaar, zodat je in één druk op de play-button je kalme journey kan vervolgen (en niet nog het internet hoeft af te struinen).

De stilte-avond

  • 17:00: Je klapt je laptop dicht en ruimt alle werkgerelateerde zaken of andere afleidingen op. Leg een yogamatje neer als je die hebt of maak anders een comfortabele plek op de bank of op je bed. Zet een pot thee.
  • 17:15: Zet een eerste meditatie aan (15 minuten) die je helpt om na een drukke dag de boel de boel te laten en te ontspannen. Deze Bedrock meditatie met een focus op de ademhaling is bijvoorbeeld een goede, maar je kan zelf ook op zoek gaan naar andere meditaties (YouTube staat er vol mee!). Zorg dat het een meditatie is die je helpt om te ontspannen, een focus op de adem helpt hierbij.

Bedrock Magazine · Basis meditatie: Just Breathe III(15 min)
  • 17:30: Dat was vast fijn. Nu we alle drukte en heisa van de werkweek van ons hebben laten afglijden, kunnen we in tunen in ons lijf. Om te ontdekken welke sensaties er in je lichaam plaatsvinden, doen we een bodyscan. Deze bodyscan van Calm raden we je aan.

  • 18:30: Het is tijd om te eten. Pak je mealprep uit de koelkast en ga rustig zitten. Probeer elke hap bewust te proeven. Welke smaken proef je? Welke structuren? Hoe ruikt je eten? Kauw goed en voel hoe het eten je voedt.
  • 19:00: Nu het nog lekker licht is, gaan we even naar buiten. Het is tijd om ‘s een bewuste wandeling te maken. In plaats van snelsnelsnel een rondje te lopen, gaan we wandelen met een focus. Voel de aarde onder je voeten. Ruik de lucht. Kijk naar de gebouwen of bomen om je heen. Voel wat de buitenlucht en de beweging met je doet. Wandelen na het eten zorgt er bovendien voor dat je darmen in beweging komen en je spijsvertering wordt gestimuleerd, en is dus heel goed voor je lijf.
  • 20:00: Hoe was het wandelen? Neem even 30 minuten de tijd om rustig thuis aan te komen. Was je handen (voel ze, ruik de zeep, masseer ze even en smeer ze in met een fijne crème). Zet – als je daar zin in hebt – een nieuwe kop thee en eet een stuk fruit (wat proef je? hoe ruikt het? hoe klinkt het in je mond?). Schrijf eventuele gedachtes en inzichten die je tijdens het wandelen had op in een notitieboekje.
  • 20:30: Het is weer tijd voor een meditatie. Misschien ratelen er nog wat gedachten door je hoofd. Deze meditatie maakt je bewust van je gedachten en helpt je om je gedachten te bekijken van een afstand. Ga weer rustig zitten en breng je aandacht naar binnen toe. Laat je meevoeren door deze begeleide meditatie voor meer rust en krijg controle over de door-ratelende gedachten in je hoofd.
  • 21:00: Nu we ons gefocust hebben op veel rust, volgt er een dankbaarheidsmeditatie. Dankbaarheid heeft veel positieve effecten op je geest en helpt je om blij te zijn met wat er is. Deze meditatie helpt je om hierop te focussen en de positieve gevoelens aan te wakkeren.

  • 21:30: Pak voordat je de laatste meditatie gaat doen en gaat slapen nog een moment om gedachtes, to do’s, hersenspinsels, inzichten en andere dingen voor jezelf op te schrijven. Schrijf o.a. op wat deze avond met je heeft gedaan. Wat maakte de stilte in je los? Voelde je je relaxt of juist niet? Wat ging er door je hoofd heen? En misschien wel het belangrijkst na de vorige meditatie: waar ben je dankbaar voor?
  • 22:00: Misschien heb je de Yoga Nidra-meditatie van donderdag al gevolgd, misschien nog niet. Yoga Nidra is een fijne vorm van slaapmeditatie en dus ideaal om te doen voordat je naar bed gaat. Onze tip is dan ook om je eerst klaar te maken voor bed. Poets je tanden, kleed je om en ga lekker onder de dekens liggen. Zet de sessie aan. Hij duurt 20 minuten en daarna kan je rustig, in alle kalmte en stilte, in slaap vallen. Welterusten en tot morgen.

Gezonde snack voor tijdens de stilte-avond

Omdat je tijdens een retraite natuurlijk ook gezond en vers wilt eten, delen we een heerlijk recept van natuurvoedingscoach Anne de Meulmeester!

Super simpele dadel-noten snack

Neem 3 grote Medjoul dadels (of kleinere verse dadels van de Turkse of Marokkaanse winkel) en amandelen (walnoten of pecannoten zijn ook lekker). Ontpit de dadels en halveer ze. Vul elke helft van de dadel met een amandel. Wil je een extra feestelijke snack, vul de dadels dan met een stukje pure chocola (min. 70% cacao).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️