Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 21 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

The Offline Club is een digitale detox hangout in Amsterdam waar je bij wilt zijn

Steeds meer mensen zijn verslaafd aan hun telefoon. Schermtijden rijzen de pan uit en dagelijks raken er talloze minuten verloren doordat ze scrollend worden doorgebracht. Tegelijkertijd stijgt het verlangen naar offline contact en échte verbindingen. Daarom is er sinds kort The Offline Club in Amsterdam.

Een plek om samen te komen met like-minded mensen en te ontprikkelen zonder digitale afleiding.

Telefoon verslaafd

Je neemt je telefoon mee naar de wc, checkt snel nog even je appjes in de rij voor de kassa en gaat niet naar buiten voordat je de weer-app hebt gecheckt. We zijn geneigd om continue naar onze telefoon te grijpen en dat gebeurt vaak automatisch.

Maar overmatig gebruik van je smartphone heeft negatieve gevolgen voor je concentratie. Daarnaast kan het zorgen voor slaapproblemen (vooral als je ‘s avonds op je telefoon zit), stress (door het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn), depressieve gevoelens en oogklachten.

Tijd voor jezelf en elkaar

“Twee uur per dag op je telefoon is al problematisch”, aldus psycholoog Chris van Balen. En uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat 33 procent van de jongeren zichzelf verslaafd vindt aan de smartphone.

Daarom willen steeds meer mensen hun smartphonegebruik minderen. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een digital detox; een periode helemaal zonder telefoon. Om die reden hebben de organisatoren van Het Leesweekend The Offline Club opgericht. Een event waarbij je je telefoon inlevert, zodat er maximaal tijd is voor jezelf en elkaar.

The Offline Club

Op zondag 4 februari verandert Cafe Brecht in Amsterdam van 10:30 tot 12:30 in een schermvrije zone. De entree van The Offline Club is gratis, maar je moet je wel van tevoren aanmelden en bent verplicht om een drankje te bestellen aan de bar.

Wat je vervolgens gaat doen is helemaal aan jou. Je kunt samen met een vriend of vriendin komen, of juist alleen. Je kunt een boek lezen of een spelletje spelen. Je kunt ideeën uitwerken, in je dagboek schrijven of een fotoalbum maken. Whatever.

Eigenlijk kun je alles doen wat je wilt, als je je telefoon er maar niet bij nodig hebt. Ze willen namelijk de mogelijkheid bieden om tot rust te komen, te connecten met anderen, ideeën uit te wisselen, te reflecteren en je creativiteit te laten stromen.

Vergroeid met onze smartphones

Het concept klinkt misschien erg simpel, maar we zijn tegenwoordig zó vergroeid met onze smartphones, dat het moeilijk is om er vanaf te blijven. Zonder dat we het door hebben grijpen we naar onze telefoon als we even afgeleid zijn.

Zelfs als we iets aan het vertellen zijn, hebben we de neiging om onze telefoon erbij te pakken zodat we even een foto kunnen laten zien, of een naam kunnen googlen. En plotsklaps zitten we dan weer met dat ding in onze handen.

Vervolgens zien we een appje, een mailtje of een andere notificatie en weg is het moment. Weg is de connectie met de ander. Onze aandacht zakt weer diep in de online wereld en de omgeving wordt blurry.

Schermtijd verminderen

Ben je niet in de gelegenheid om bij The Offline Club aanwezig te zijn of heb je er simpelweg geen zin in, maar wil je wél wat vaker van je telefoon afblijven?

Hierbij wat tips om je schermtijd te verminderen:

  • Pushberichten uitzetten
  • Social media apps verwijderen
  • Houd je schermtijd bij met een app of stel met een app tijdslimieten in
  • Leg je telefoon uit het zicht of in een afgesloten kistje
  • Koop een wekker zodat je telefoon niet mee naar bed hoeft

Minder digitaal, meer leven: 5x tips om je schermtijd vandaag nog te verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️