Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 7 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom surfen (met vrouwen) empowering werkt

Een drukke line-up, veel mannelijke energie en pumping waves. Surfen is waanzinnig, maar kan soms ook stress opleveren, helemaal als je als newbee golven probeert te pakken naast mannen die vol zelfvertrouwen de hoogste golven surfen.

Om vrouwen te empoweren, hebben Lisanne, Ruth en Sandrine Surfgirls opgericht. Hiermee organiseren zij iedere maand surf events speciaal voor vrouwen. Surfers van verschillende niveaus kunnen hieraan meedoen.

De benefits van surfen

Surfen ziet er niet alleen super cool uit, het is ook mega fijn voor je (mentale) gezondheid. Heb je ooit een surfer zien stressen? De sfeer in het water en op het strand zijn veelal ‘chill’ en ‘relaxed’. Er is zelfs onderzoek gedaan naar surfen als therapie.

Leer surfen op de golven van het leven (ontwikkel meer veerkracht)

In 2010 is er een 6-weeks onderzoek gedaan door National Health Service in Engeland waarbij patiënten met schizofrenie en depressie surfles kregen als therapie.

De uitkomst was zeer positief. De deelnemers voelden zich beter na het programma, helemaal als het ging om het vermogen om plezier te hebben en zelfrespect. Al na een half uur surfen, voelden zij zich minder moe, kalmer en vrolijker.

Waarom je een keer met andere vrouwen wilt surfen

Surfen zorgt ervoor dat er gelukshormonen worden aangemaakt in je brein, en kan een perfecte manier zijn om te ontspannen. Maar, niet als je met stress het water in gaat. Ruth merkte een paar jaar geleden dat ze wel erg hard was tegen zichzelf als ze het water in ging. Als ze met mannelijke vrienden ging surfen, moest zij van zichzelf net zoals de mannen, ook meteen achter in de line-up liggen.

‘’Dat werkt natuurlijk helemaal niet. Zeker als de golven hoog waren, stond ik vaak huilend aan de kant. Pas als ik mijn prestatiedrang los liet, durfde ik naar achter te peddelen. Veelal realiseerde ik me dan dat het helemaal niet gaat om vet goed presteren maar juist om lol maken,’’ vertelt Ruth.

Dat is precies wat er volgens haar momenteel fout gaat in de maatschappij. ‘’Ik zie veel burn-outs om me heen en dat komt volgens mij omdat we de lat zo hoog leggen voor onszelf. We zijn actiegericht, willen presteren en dat is best mannelijke energie. Toen ik ging bedenken hoe het zou zijn als ik met alleen maar vrouwen in de line-up zou liggen, ging er iets kriebelen.’’

Surfgirls

Daarom zijn Ruth, Lisanne en Sandrine ‘Surfgirls’ begonnen. Het is gestart als een nieuwsgierigheid, alleen maar surfen met vrouwen maar toen het eerste evenement werd georganiseerd, bleek er enorm veel animo te zijn. ‘’In onze surfgroep zitten nu zo’n 600 surfende vrouwen in Nederland. Daaruit blijkt wel dat meer vrouwen op dit initiatief zaten te wachten.’’

Hét duurzame festival met surf vibes dat je niet wilt missen deze zomer

Waarom het dan zo empowering is om alleen te surfen met vrouwen? “Voor mij is het omdat we tijdens zo’n evenement meer in onze vrouwelijke energie zitten. Je merkt het meteen, de sfeer is veel zachtaardiger en iedereen moedigt elkaar aan. Waar mannen soms best hard naar elkaar kunnen zijn, is het tijdens onze sessies juist heel motiverend en positief. Ik denk dat het grote verschil is dat het niet om presteren gaat maar juist om plezier te hebben. Meer in die vrouwelijke energie zakken, is juist zo krachtig,” aldus Ruth.

Ook een keer met alleen maar chicks in het water liggen? Eens in de 3 maanden organiseren ze een gratis All Girls Surfsessie op een andere plek in Nederland zodat iedereen een keer mee kan doen. Ook organiseren ze seminars en coaching voor beginners en gevorderden. Begin komend jaar staat er een trip naar Marokko op de planning. In de gaten houden dus, die Surfgirls!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️