Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 28 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Supplementen onder de loep: veel soorten bevatten meer dan 50 procent vulstoffen

Supplementen kiezen is geen peulenschil. Ten eerste vraag je je natuurlijk af welke vitamines en mineralen je nodig hebt om jou gezonder, fitter en stralender te maken. Dat verschilt per persoon. Maar wist je dat veel van die supplementen eigenlijk meer vulstoffen bevatten dan wat we eigenlijk nodig hebben?

We hebben het over synthetische kleurstoffen, gluten, lactose en andere toevoegingen die we eigenlijk liever willen vermijden. Spoiler alert: we geven je een goed alternatief!

Waarom vulstoffen?

Waarom zitten er eigenlijk vulstoffen in supplementen? Nou, ten eerste helpen ze bij het vormen van die pillen, capsules en druppels, zodat we ze gemakkelijk kunnen innemen. Ten tweede bevatten ze vaak onnodige toevoegingen zoals synthetische kleur- of smaakstoffen, melkbestanddelen (lactose), maïszetmeel, gluten en/of zoetstoffen, zodat ze een samenhangende doseringsvorm creëren.  

Maar nu komt het: die vulstoffen kunnen de effectiviteit van het supplement verminderen. Daardoor kan het zijn dat je niet alle voordelen ervaart van de daadwerkelijke vitamines en mineralen. Ze kunnen zelfs allergische reacties of problemen veroorzaken voor mensen met intoleranties en mogelijk negatieve effecten hebben op de stofwisseling en spijsvertering.

Welke vulstoffen wil je vermijden?

Sommige supplementen bevatten vulstoffen en andere toevoegingen waar je voor je eigen bestwil het liefst met een grote boog omheen ‘slikt’.

Zoetstoffen (en hun schuilnamen)

Supplementen bevatten voor de smaak soms ‘schuilsuiker’: stoffen die je misschien niet meteen herkent als suiker of zoetstof, maar die dat wel degelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn Aspartaam, Acesulfaam K, Maltitol, Sucralose, Sacharose, Sucrose en vormen van Dextrose.

Zijn deze stoffen nodig als vul- of smaakstof? Nee. Supplementen hoeven niet lekker te smaken. Je slikt ze door met water zonder ze echt te proeven. Zonde om kunstmatige zoetstoffen binnen te krijgen via een product dat je slikt als steuntje in de rug voor je gezondheid.

Lactose (in het geval van vegan dieet of intolerantie)

Sommige supplementen bevatten lactose, de suiker die van nature aanwezig is in dierlijke melk (melksuiker). Het smaakt niet zoet, dus het is geen vorm van suiker die voor de smaak toegevoegd wordt aan een product. In principe is deze stof niet schadelijk, maar als je een vegan dieet volgt of intolerantie hebt, is het natuurlijk niet fijn als er lactose in je supplementen verwerkt is.

Magnesiumstearaat

De stof magnesiumstearaat (E572) wordt gebruikt als antiklontermiddel, glansmiddel en vulstof, onder andere om in het productieproces van supplementen te voorkomen dat ze vastplakken aan de mallen van de machines. Dit versnelt uiteraard het proces en maakt het goedkoper, wat gunstig is voor de producent.

Magnesiumstearaat is op Europees niveau ‘goedgekeurd’ als E-nummer, wat betekent dat het als ‘veilig’ is beoordeeld. Maar er zijn theorieën die ervan uitgaan dat door toevoeging van magnesiumstearaat de oplosbaarheid en opneembaarheid van supplementen achteruit gaat, wat natuurlijk zonde zou zijn.

Ook zou het kunnen dat magnesiumstearaat besmet is met kleine hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, omdat het gemaakt wordt met katoenzaadolie. Magnesiumstearaat is in principe een op Europees niveau veilig bevonden stof, maar het is vanwege de onzekerheid toch prettiger als het niet in je supplementen verwerkt is.

Natriumbenzoaat

Het stofje natriumbenzoaat is een conserveermiddel, dat ook als E-nummer (E211) erkend – en in principe dus als veilig wordt bestempeld. Er is wel een bovengrens bepaald: maximaal 0,5 procent van de totale samenstelling van het product mag natriumbenzoaat zijn. Als die grens wordt overschreden, kan het tot bijwerkingen leiden in de vorm van misselijkheid en duizeligheid. Daarnaast kan natriumbenzoaat in combinatie met vitamine C (ascorbinezuur) kankerverwekkend zijn.

Titaniumdioxide/titaandioxide

De stof titaniumdioxide (E171) is een witte kleurstof die soms voor tabletten gebruikt wordt. Helaas kan het dezelfde bijwerkingen hebben als natriumbenzoaat en kan het vervelend zijn voor mensen met gevoelige darmen en deze klachten verergeren. Ook zou titaniumdioxide genotoxisch kunnen zijn, wat betekent dat het DNA in cellen kan beschadigen.

Of dit waar is, moet nog blijken uit verder onderzoek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft aan dat het onduidelijk is of titaniumdioxide helemaal risicovrij is. De kans dat producenten van kwalitatief goede supplementen dit stofje gebruiken is klein, maar het liefst mijd je E171 dus ook.

Supplementen in sprayvorm

Een opkomende trend in de wereld van supplementen is de verschuiving naar sprayvorm. Deze spray-supplementen worden steeds populairder vanwege hun verbeterde absorptie en bio-beschikbaarheid.

In tegenstelling tot traditionele supplementen die via de mond en vervolgens via het spijsverteringskanaal worden ingenomen, worden sprays direct opgenomen door de slijmvliezen van de mond en komen ze rechtstreeks in de bloedbaan terecht. Dit omzeilt het spijsverteringsstelsel en zorgt ervoor dat de voedingsstoffen negen keer sneller en efficiënter worden geabsorbeerd.

Zonder onnodige toevoegingen

Een voorbeeld van innovatieve spray-supplementen zijn die van The Core We Are. Deze sprays zijn ontworpen met de gezondheid van de consument in gedachten en bevatten geen bindmiddelen, vulstoffen, antiklontermiddelen, alcohol, zoetstoffen of andere onnodige toevoegingen.

Dit minimaliseert niet alleen het risico op allergische reacties en bijwerkingen, maar verzekert ook dat de consument alleen de meest pure en effectieve vorm van het supplement krijgt. De sprays zijn ontwikkeld door niemand minder dan Louise Lagendijk, een voormalig onderzoeker aan Harvard University.

Preventie vóór interventie

Haar tijd op Harvard bracht haar tot een verhelderend inzicht. Louise: “Mijn begrip van gezondheid was beperkt. Ware gezondheid gaat verder dan alleen de afwezigheid van ziekte; het omvat het ingewikkelde samenspel van geest, lichaam en ziel binnen de context van onze omgeving.

Tegelijkertijd kon ik de druk op ons gezondheidszorgsysteem niet negeren, gekenmerkt door opgebrande zorgprofessionals, ontevreden patiënten en protocollen die niet geschikt zijn voor het beheersen van chronische ziekten. Daarom introduceer ik een nieuwe kijk op het gezondheidssysteem: preventie vóór interventie.”

Laten we dus slim zijn bij het kiezen van onze supplementen. Let goed op de ingrediëntenlijst van vitamines en mineralen of overweeg te kiezen voor de frisse, pure kracht van spray-supplementen zoals die van The Core We Are. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️