Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 28 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

4 tekenen dat je lijdt aan het depressie-imposter syndroom

Bijna 75 procent van de vrouwen krijgt te maken met het imposter syndrome. Dit ontstaat door een combinatie van opvoeding en persoonlijkheidskenmerken. Als je het nooit goed genoeg deed voor jouw ouders, dan blijft dat gevoel van ‘niet goed genoeg zijn’ je achtervolgen. Ook een laag zelfbeeld en perfectionisme verhogen de kans op het krijgen van het imposter syndroom. En wist je dat er ook zoiets bestaat als het depressie-imposter syndroom?

Vast niet! Daarom delen wij vier tekenen die vermoedelijk wijzen op deze vorm van het imposter synroom.

Depressie-imposter sydroom

Net als bij het imposter syndroom, neem je jezelf bij het depressie-imposter syndroom niet serieus. Je bagatelliseert je klachten.

1. Je hebt het gevoel dat je jouw depressie niet verdient

Dit wil zeggen dat je jezelf vertelt dat jouw verleden niet ‘slecht genoeg’ was of de omstandigheden die jij ervaart niet de oorzaak kunnen zijn voor een depressie. Je houdt je groot omdat je geen redenen ziet om depressieve gevoelens toe te laten.

2. Je vraagt je af of je doet alsof

Omdat je geen duidelijke trigger ziet, vraag je jezelf constant af of je de klachten faked. Daardoor voel je je een aansteller.

3. Je geeft jezelf de schuld van de bijkomende symptomen

Een depressie heeft een grote impact op jouw leven. Gevoelens als somberheid, neerslachtigheid, maar ook extreme vermoeidheid en een slechte concentratie zijn veelvoorkomende klachten. Als je het depressie-imposter syndroom hebt, dan neem je deze klachten niet serieus. Bijvoorbeeld: je denkt dat je lui bent, terwijl je nauwelijks energie hebt om de dag te overleven.

4. Je twijfelt constant aan jezelf

Omdat een depressie niet zichtbaar is en er verschillende gradaties zijn, twijfel je constant aan jezelf en jouw gevoelens. Zelfs als de impact van jouw depressie groot is, wuif jij de klachten weg. Simpelweg omdat je niet goed weet wat er aan de hand is en je vindt dat je ‘normaal’ moet doen.

Herken jij jezelf in bovenstaande punten? Dan is het belangrijk om jezelf, maar vooral ook jouw klachten serieus te nemen. Want de kans dat je door het depressie-imposter syndroom in een neerwaartse spiraal belandt, is groot. En er zijn dingen die je kunt doen om de symptomen van een depressie te verzachten. Neem daarom altijd contact op met de huisarts als jij het idee hebt dat er iets aan de hand is. Laat je niet de deur wijzen, want klachten hebben meestal een onderliggende oorzaak.

Waarom vrouwen gevoeliger zijn voor angsten en depressies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️