Redactie
Redactie Welzijn 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

7 prachtige sup- en kanoroutes door de Nederlandse natuur

De natuur kun je op verschillende manieren verkennen. Maar wil je echt diep de natuur induiken? Dan zijn ‘stand up paddelen’ (suppen) en kanoën twee ultieme sporten.

Op de sup of in de kano betreed je in no time de mooiste wateren. Zeven idyllische routes voor jou op een rij, waar je oog in oog staat met dobberende zwanen, pasgeboren meerkoeten en kwakende ganzen.

Prachtige sup- en kanoroutes in Nederland

Gemiddeld leg je zo’n 5 kilometer per uur af op een sup.

1. Kanoroute Eiland van Schalkwijk

Reisduur: 18 km

Op zoek naar een avontuurlijke route? Kijk dan eens naar de eiland route van Schalkwijk, waar je langs forten en verdedigingswerken vaart. Je kunt hier ook kamperen en vanuit je tent het water inrollen op de sup. Een mooie route om af te leggen per kano is fort Lunet aan de Snel, dat verscholen ligt tussen het groen: een ideale plek om even helemaal weg te zijn.

2. Suppen in het Nationaal Park De Alde Feanen

Tussen Leeuwarden en Heerenveen vind je het Nationaal Park de Alde Feanen: een natuurgebied met een overweldigde hoeveelheid vogels en planten. Hier kom je tot rust, terwijl je met de sup of kano door kleine slootjes vaart. Er zijn verschillende sup routes in het Nationaal Park De Alde Feanen te vinden, waaronder de 40 Mêd en Wikelslân.

3. Suproute op de Hunze in Drenthe

Reisduur: 30 km

Nog zo’n avontuurlijke route is de Hunze in Drenthe, waar je naast prachtig vaarwater, ook stroomversnellingen vind en heuse wildlife. Op de sup of in de kano kun je makkelijk pauzeren en in een van de mooie bossen rondlopen. De tocht van Gasselternijveen naar Zuidlaardermeer leg je af in ongeveer 30 kilometer.

4. Kanoroute Wirdumroute Appingendam

Reisduur: 24 km

Zin om een idyllische route af te leggen langs kleine huisjes aan het water? Dan is deze tocht echt iets voor jou. Een afwisselende tocht om af te leggen op de kano. Je ziet verschillende landschappen, windmolens, het platteland en prachtige villa’s. Geschikt voor de beginnende kanoër, die graag wat te zien heeft.

5. Giethoorn: een route door de Weerribben

Reisduur: 10,57 km 

Een toeristisch hoogtepunt is natuurlijk Giethoorn, waar het normaal gesproken uitpuilt van nieuwsgierige Chinezen. Als je in deze tijd een kano- of suproute maakt door Giethoorn zul je geen toeristen zien, maar wel de karakteristieke bruggetjes, prachtige boerderijen en looiende landschappen. Tijdens deze route kom je ook langs het groen in De Wieden: een waar natuurmonument.

6. Kanovaren in de Lopikerwaard

Tussen Gouda en Utrecht vind je het groene Lopiker- en Linschoterwater. In dit gebied vind je de mooiste rivieren, weiden en oude stadjes. Een geweldige plek om te suppen of kanoën. Er zijn verschillende routes die je in deze regio kunt aanhouden. Kies uit de Linschotenroute, de Lopikerwaardroute, Polsbroekroute of de Wierickeroute.

Bedrock ontdekt Nederland: kanoën, yoga en slapen in hutjes bij Voscheheugte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️